Жаба трска

Ринела Марина

Информации и карактеристики

Исто така, наречена џиновска неотропна жаба или морска крастава жаба, тоа е животно кое се издвојува за нејзиното физичко величие и за да биде едно од најстарите откриени: жаба фосилот е пронајден во Колумбија од миоценскиот период, околу 5300 милиони години, и тоа не се разликува од тековната жаба на жар.

Опис на жаба на трска

Овој амфибиски припаѓа на семејството Bufonidae . Обично се мери од 10 до 15 сантиметри, но се пронајдени некои поголеми примероци. Најстариот измерил 38 сантиметри и тежел малку повеќе од 2,5 килограми.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Саламандар тигар

Кожата на жаба од трска е сува, брадавица и со различни бои меѓу кафеави, сиви и жолти, преполни со мали темни дамки. Нозете се кратки, со прсти лишени од мембрана во нивната база.

Тоа е опасно отровни видови. Зад очите, тој поседува две жлезди кои содржат отров наречен буфотексин; така што овој токсин се ослободува кога жабата е во опасност или се чувствува загрозена. Во зрелоста, жаба на жар е вооружена со високо токсична кожа за да ги одврати или убие своите предатори.

Дистрибуција и живеалиште на трска жаба

На тродалка жаба е мајчин видови на американскиот континент и живее од јужниот дел на Тексас, САД, на југоисточниот дел на Перу. Сепак, жабата исто така постои и во Австралија и во некои пацифички острови, бидејќи во првите децении на дваесеттиот век неколку примероци беа пренесени на овие земји за да ги контролираат штетниците од инсекти кои нападнале култури. Иронично, денес жабрестата жаба се смета за чума која ги уништува домашните животни и е на листата на сто најмногу отровни инвазивни животни во светот.

Поради својата релативно голема дистрибуција, оваа жаба е прилагодена на клими кои се движат од полуарида до тропска. Се наоѓа во пасишта, тропски шуми, градини, па дури и одводи.

Однесување на крастава жаба

Тоа не е животно кое може да се смета за значително агресивно, но неговата способност да убива други животни, со оглед на нејзината токсичност, доведе до неповолна популарност. Тоа е копнено и кога ќе достигне река, лагуна или езеро, тоа е само за нејзино репродукција.

Неодамна беше откриено дека користи стрес хормони за да се прилагоди на високите температури на сувите региони на Австралија и да ги израмни своите течни резерви. На кратко, ги користи за да го излади телото и да спречи дехидратација.

Хранење на жаба од трска

Тоа се храни со копнени инсекти, па затоа е суштински месојадно животно. Таа, исто така, ингестира растителни видови, во помала мера.

Нивниот омилен плен се бубачки, гасеници, лебарки, мравки, полжави, влекачи, глодари и мали растенија.

За да ја фати својата храна тој користи две сетила: вид и мирис.

Репродукција на крастава жаба

Жабата на жар може да се репродуцира во текот на целата година.

Процесот е ваков: машките лисја за некое езеро, лагуна, река или резервоар на вода и оттаму чека женка, која достигнува репродуктивна возраст по двегодишна возраст. По парењето, женката лежи 8.000 до 25.000 јајца наредени како синџири во водата. За 48 часа, отворите на јајцата и илјадниците полжави се појавуваат и се претвораат во жаби во рок од 12 и 60 дена. Како што растат, жабите се движат подалеку и подалеку од водите.

Како и нивните сродници, јајцата, жалоснота и жабите се смртоносни се додека имаат токсичност.

Закани на жаба од трска

Иако неколку животни можат да им пристапат на жаби на жар, без да умираат, тоа не значи дека немаат предатори. Всушност, нејзината главна закана е човекот, кој смета дека населението на овие жаби е чума. Исто така, постојат и други животни кои можат да се хранат со жаба од трска, како што се очите на змијата, јагулата и јакарите.

Се појавува во категоријата "Мала загриженост" на Меѓународната унија за заштита на природата.