Растот на човечко суштество: карактеристики

Во текот на неговиот живот, индивидуата доживува разни физички и емоционални промени според фазата во која тој е. Накратко, едно лице поминува низ повеќе од 6 различни фази, релативно лесно да се препознае:

Новороденче

Одговара на времето кога еден поединец ги поминува првите моменти од својот живот. Неонаталниот период трае 4 недели и се карактеризира со експериментирање на многу брзи промени и прилагодувања на животот надвор од матката.

Новородените се целосно беспомошни суштества. Скелетот е многу флексибилен и некои коски сѐ уште не се споени или се составени главно од 'рскавица, како во случајот со коските на черепот и рацете. Кога расте, рскавицата станува коска.

> Едно лице поминува низ различни фази низ целиот свој живот: новороденче, детство, детство, адолесценција или пубертет, младост, зрелост и старост.

Главата е многу голема во однос на остатокот од телото, а стомакот се појавува гломазна, бидејќи црниот дроб , редовно голем, може да исчезне под ребрата кафез. Во некои случаи, новородениот покажува тенок слој на коса наречен lanugo , но исчезнува по следните неколку недели. Цревата исфрлаат семки од столица од мешавината на жолчката и мекониумот, вискозна супстанца со зеленикава црна боја. Мекониум може да се појави по неколку часа откако ќе се роди.

, los recién nacidos buscan el pezón femenino y comienzan a succionar para alimentarse de leche materna, rica en anticuerpos y completamente adecuada para su nutrición. Со инстинкт , новороденчињата бараат женски брадавица и почнуваат да цицаат за да го хранат мајчиното млеко, богато со антитела и сосема соодветно за нивната исхрана.

Детство

Ја опфаќа првата година од животот на бебето. Детето развива бројни моторни вештини благодарение на развојот на неговиот мозок ; можете да држите предмети, да го држите грбот исправен, да ја држите тежината со нозете, да ползирате и потоа да одите (иако оваа способност може да се постигне по првата година од животот).

Иако сеуште зависи од родителите, новороденчето ги стекнува своите први емотивни и социјални вештини, и е способно да ги измачува, па дури и да ги изговара своите први зборови. Тој ја препознава неговата мајка и некои други луѓе, но тој покажува впечаток за неговата мајка. Тој исто така учи да имитира некои активности.

Фаза на детството

Детство

Тоа го вклучува периодот по првата година од животот и до околу 8-13 години, кога започнува пубертетот. Децата растат многу брзо, главно во текот на првите 2 години. Бидејќи остатокот од телото се здобива со поголема големина, главата престанува да изгледа голема во однос на другите делови. Додека вашата глава расте полека, рацете и нозете продолжуваат пропорционално. Во просек, дете над 2 години расте околу 6 сантиметри годишно.

Во детството, поединецот е многу љубопитен; Тој постојано ја задоволува оваа љубопитност со истражување на околината која го опкружува. Смеј се, играј и дружи се со други деца. Преку забавни активности, тој стекнува вештини потребни за неговиот физички, социјален и ментален развој.

Пубертет и адолесценција

Се јавува помеѓу 11/12 и 18 години и е фаза на транзиција помеѓу детството и зрелоста. Поединецот е под влијание на физички, физиолошки и ментални промени кои често се нагло и преголемо.

Првата фаза од адолесценцијата е пубертет и започнува порано кај девојчињата отколку кај момчињата. Затоа, физичките и менталните промени се случуваат први во нив. Зрели јајниците и менструалниот циклус започнува, производството на сперматозоиди во тестисите се зголемува, градите и пенисот растат, се појавуваат срамни и аксиларни коса, машкиот граден кош се шири и женските колкови се заокружуваат, меѓу другите промени.

Општо земено, за време на пубертетот и адолесценцијата расте брзо. Можеби најважната карактеристика на оваа фаза е почетокот на сексуалниот развој и созревањето на органите на репродуктивниот систем , по што едно лице станува плодно.

Органите и ткивата завршуваат со зреење до пубертетот.

> Младите кореспондираат со период на физичка и емоционална зрелост, каде што поединецот е подготвен да се репродуцира.

Младите

Тоа одговара на период на физичка и емоционална зрелост, во која репродуктивните органи се целосно зрели и поединецот е подготвен да се репродуцира. Конечната висина се добива и капацитетот на физичката изведба достигнува врв. Биолошки, тоа е период на неколку и бавни промени.

Кон крајот на младоста, телото почнува да губи мускулна дефиниција.

Фаза на млади

Зрелост

Иако една зрела личност не е стара, нивниот физички изглед означува одредени промени, како што се губење на тонот и мускулната маса, мали брчки главно на лицето, појава на влакна, места на кожата и така натаму.

. Во внатрешноста на телото, клетките постепено го губат капацитетот за репродукција и отфрлање на странски супстанции . Капацитетот на органи како што се бубрезите , срцето и црниот дроб се намалува, а првите знаци на ранливост кон многу болести може да се појават. Кај жените, менопаузата (крајот на способноста да се зачне човечко суштество) се појавува околу 50-51 години.

Старост

Поединецот ги намалува нивните физички и ментални способности и е повеќе подложно на болести. Во старост, луѓето покажуваат збрчкана кожа, недостаток на коса, дегенерација на коските и мускулите и други карактеристики кои покажуваат губење на ефикасноста на клеточните функции.

Неопходно е да се напомене дека временскиот период во секоја фаза е променлив и затоа е приближна.