Тоа може да изгледа како убави вести, но вистината е дека позадината не е позитивен факт. Националната агенција за вода (АНА) на Перу најави идентификација на 996 нови лагуни во земјата, за време на презентацијата на пописот на глечерите и ледничките лагуни на 15 октомври 2014 година. Извештајот открива дека во последните 40 години, глечерите од 19 снежни планински масиви во Перу претрпеа губење на нивната површина во повеќе од 40 проценти во однос на резултатите од инвентарот направен во 70-тите години.

Вие исто така може да бидете заинтересирани ... Наспроти Полјаците: мразот од Арктикот е намален, но Антарктикот достигнува рекордно високо ниво

Според Министерството за земјоделство и наводнување на Перу, експертите успеале да идентификуваат 996 нови лагуни од 5.000-10.000 квадратни метри. Проблемот е што појавувањето на овие водни тела е поврзано со повлекувањето на глечерите, односно со одмрзнување чија главна причина е глобалното затоплување. Глечерите најзасегнати од овој феномен се малите на Кордилера Бланка.

Студијата беше подготвена од страна на ANA's Glaciology и Water Resources Unit и е извор на важни информации за да се запознаат со еколошката панорама на таа јужноамериканска земја. Перу, нација со присуство на планински венци и извонредна биолошка разновидност, има 2.679 глечери со вкупна површина од 1.298,59 квадратни километри.

Глечерите се формираат на места каде снегот се акумулира со текот на времето, и иако тоа не изгледа така, тие се во постојано движење. Тие се една од најголемите резерви на свежа вода на планетата и се природни показатели за состојбата на животната средина. Затоа, топењето на мразот и формирањето на лагуните во Перу го привлекоа вниманието на научниците, бидејќи тоа подразбира докази за климатските промени. Сега, Перу има 8.355 лагуни кои покриваат 9116.64 квадратни километри.

Во овој поглед, Фернандо Чиок, специјалист на Одделот за конзервација и планирање на водните ресурси на АНА, рече дека пописот на глечерите е многу важен документ за да се обезбедат основни информации за донесување одлуки. "Една од нашите институционални улоги е да ги промовираме мерките за прилагодување кон климатските промени за да ги искористиме можностите или да ја намалиме ранливоста на овој феномен", објасни тој.

Топењето на глацијалниот мраз е еден од најпознатите ефекти на глобалното затоплување, бидејќи глечерите се многу чувствителни на промени во температурата. Многу научници се прашуваат дали овие природни убавини ќе продолжат на Земјата во далечна иднина, бидејќи негативната човечка интервенција не се намалува по стапка која е неопходна за да се компензира штетата направена за природата. Сега, Перу има повеќе лагуни, но помалку глечери. Ќе биде неопходно да се преземат мерки не само од локален опсег, туку и глобален.

Извори:

http://www.ana.gob.pe/sala-de-prensa/noticias/noticias-2014/el-40-de-los-glaciares-del-per%C3%BA-han-retrocedido-debido-al- промена-клим% C3% A1tico.aspx

http://www.minag.gob.pe/portal/notas-de-prensa/notas-de-prensa-2014/11591-glaciares-andinos-han-retrocedido-en-un-40-por-ciento-por- ефект на климатските промени

http://nsidc.org/cryosphere/glaciers