Бабун

Папио

Информации и карактеристики

Папио, попозната како "Папино" или "Бабуино", е член на родот на примарите на катарите. Во овој род има 5 видови и живеат во саваните, полупустините или африканските карпести рамнини.

Опис на мајмун

По gelada и mandrill, тие се најтешки мајмуни на Стариот свет, во зависност од видот што може да се измери од 50 см со 14 кг до 1,2 м и 40 кг. Нејзината природа е поземна од арбореалната. Тоа е четиринаесет со спротивни палци.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Мајмун

Сексуалниот диморфизам е дека мажите имаат поголема тежина и големина во споредба со женките; Тие исто така имаат долги кучиња и се поагресивни од нив, во секое време можат да започнат борба од која било причина.

Нивниот животен век во заробеништво е околу 45 години, но варира во зависност од видот. Во дивината можат да живеат 30 до 40 години.

Однесување на мајмун

Тие живеат во интегрирани стада од 5 до 250 членови, во зависност од видот и сезоната на годината. На пример, североисточните африкански групи (североисточни хамадрии или египетски свети бабуни) формираат мали хареми составени од доминантен маж, млад човек без дозвола за парење, како и неколку жени со нивните потомци.

Од друга страна, бабаните на саваната живеат во многу поструктурирано и сложено општество. Тие се предводени од возрасен маж, тој има помош од група мажи кои ги споделуваат крвните врски со него. Заедницата се состои од жени, нивни потомци и други мажи кои немаат врска со лидерите.

Хранење на мајмун

Сејадници видови. Вообичаено се смета за штетна, но всушност троши нешто што може да се јаде, па инсекти, јајца и месо од други видови исто така се вклучени во нивната исхрана.

Репродукција на мајмун

Во секоја од општествените структури ритуалот на парење е различен. Во случај на хамадрија, само доминантниот маж може да има потомство, дури и да се бори со други мажи и да ги спречи жените да гледаат на другите.

Општеството на саваната им дозволува на сите мажи да се парат. Фреквенцијата зависи од социјалниот статус на поединецот, со тоа што честите борби се спречуваат меѓу мажите од женките. Тие го привлекуваат вниманието со тоа што ги покажуваат испакнатите калуси на нивните задникот.

Гестацијата има период од 6 месеци по што се раѓа едно теле со тежина од 1 кг. Кога се раѓа новороденчето, мајката е единствената која се грижи за тоа, но како што расте, почнува да се грижат други жени од групата. Дури и кај видовите на саваната, младите се згрижени од други "пријатели" на мајката.

Тие достигнуваат сексуална зрелост на 8-годишна возраст и во зависност од структурата во која се родени, ја напуштаат семејна група во потрага по друга или остануваат сите нивни животи во неа.

Мамурска преданост

Некои од природни предатори на бабуните се лавови, леопарди, орли, а понекогаш и шимпанза. Тие се само плен на овие животни кога се сами и дека се во група може да предизвика голема штета на нивниот грабител, дури и да ги убијат.

Тие обично не се прогонувани од човекот и генерално човечките населби се далеку од територијалната област на павијаните, иако во некои градови како што се Кенија и Танзанија овие примати се оние кои го воспоставуваат својот дом во депонии за отпад и се хранат со отпадот таму тие се депонирани.