На нарушувања, болести и сродни концепти

Имунолошкиот систем на луѓето е добра работа за заштита на телото од патогени, дали тие се бактерии , габи , вируси , паразитски црви и протозои. Проблемот е што овие агенти не се единствените причини кои можат да влијаат на здравјето на една личност.

Терминот "здравје" се однесува на целосна состојба на физичко, ментално и социјално благосостојба, според (СЗО). Во здрава индивидуа постои отсуство на болести, нарушувања или било каква состојба што влијае на нивното добро. Инаку, нивниот квалитет на живот може да се деградира или дури и да се загрози нивниот опстанок.

Терминот "здравје" се однесува на целосна состојба на физичко, ментално и социјално благосостојба, според Светската здравствена организација (СЗО).

Се вели дека некое лице е болно кога нивното здравје претставува повеќе или помалку сериозни измени. дефинира болеста како "повеќе или помалку сериозно менување на здравјето", нарушување како "мало менување на здравјето" и патологија како "збир на симптоми на болеста" . Во секој случај, присуството на нарушувања или болести носи опасности и никогаш не треба да се потценува.

Зошто луѓето се разболат?

Пред одамна, пред откривањето на уредите како што се микроскопи и современи научни истражувања, лекарите имаа неколку теории за да ја објаснат причината за болестите. (sustancias básicas que de acuerdo con antiguos médicos, componían el cuerpo: sangre, bilis amarilla, bilis negra y flema) del paciente, las explicaciones pueden parecer hoy extrañas. Од божествените казни до нерамнотежа во таканаречените "хумори" (основни супстанции кои според старите лекари го сочинувале телото: крв, жолта жолчка, црна жолчка и флегма), објаснувањата можеби изгледаат чудно денес.

Веќе во сегашноста, се знае дека постојат два основни типа на болести: инфективни и неинфективни. Првите се предизвикани од стравотните патогени кои живеат во животната средина; во водата, земјата и истиот воздух што се вдишува, па ако консумирате храна или пијалаци кои содржат или ја повредуваат кожата и патогените преку влезот, постои опасност од инфекција. Клетките на имунолошкиот систем секогаш се обидуваат да ги уништат овие микроорганизми, но понекогаш тие се способни да се прилагодат на телото и да ги надминат одбраните. Понекогаш тоа го прават со тоа што се кријат во здрави клетки!

Некои болести
Рак
Дијабетес
Лупус
Алцхајмерова болест
Ревматоиден артритис
Колера
Ебола
Епилепсија
Леукемија
ХИВ / СИДА

Откако патогените напредуваат во телото, тие имаат тенденција да се размножуваат кон ткивата, нервите, па дури и крвта. Засегнатото лице има симптоми, кои се манифестации на нивните функции и променети процеси, а потоа се смета за лошо и со можност за инфицирање на друго лице при кивање, кашлање или ставање на слуз или заразени течности во контакт.

Од друга страна, незаразни болести не се предизвикани од микроорганизми и не се заразни. Неговото потекло е поврзано со начинот на живот, и генетското наследство. За да го разберете ова, прочитајте ги следниве примери:

suele ser causado por una exposición prolongada a la radiación solar. - Ракот на кожата обично е предизвикан од продолжено изложување на сончевото зрачење. Затоа, има тенденција да се појави кај луѓе кои поминуваат многу време на отворено или злоупотреба на солариум, со мала или никаква заштита од УВ зраци.

, enfermedad en la cual las arterias se endurecen y vuelven angostas, se debe a depósitos de grasa asociados con hábitos como el fumar demasiado, consumir muchos alimentos grasos o con altos niveles de colesterol y con una alta presión arterial. - Атеросклерозата , болест во која артериите се зацврстуваат и стануваат тесна, се должи на масни наслаги поврзани со навики како што се пушењето премногу, конзумирање многу масни наноси или високи нивоа на холестерол и висок крвен притисок.

o imposibilidad para distinguir ciertos colores es ocasionado por defectos en el cromosoma X. - Боја слепило или неспособност да се разликуваат одредени бои се предизвикани од дефекти во Х хромозомот.

> Постојат два основни типа на болести: инфективни и неинфективни.

Видови на болести

Во рамките на заразни и незаразни болести, постојат многу болести кои се класифицирани според нивните специфични карактеристики и кои можат да припаѓаат на истиот систем. На пример, некои болести на дигестивниот систем можат да бидат заразни (како што се колера) и не-инфективни (како рак на дебелото црево). Некои наследни нарушувања се јавуваат како последица на фактори од различно потекло, покрај генетскиот, како што е семејната средина во која поединецот се развива.

Псоријаза, тип на автоимуна болест.

Некои видови на болести и нарушувања се:

Сексуално преносливи болести. Тие се заразни болести кои се шират со тоа што имаат секс со заразено лице. Примери: гонореа, СИДА, сифилис и генитален херпес.

Ментални нарушувања Тие се менување на менталните модели, однесување и расположение. Примери: шизофренија, биполарно растројство и депресија.

Автоимуни болести Не-инфективни болести кои се случуваат кога имунолошкиот систем реагира против клетките и ткивата на самиот орган, како да реагира на странски агенси. Примери: системски лупус еритематозус, склеродерма и алергии на одредени видови храна.

Генетски болести. Тие се предизвикани од промени во гените. Тие можат да бидат поттикнати од генетски мутации, наследени гени и други фактори; наследни болести се за возврат генетски болести. Примери: албинизам, Даунов синдром и хемофилија.

Други болести
Паркинсонова болест
Guillain-Barré синдром
Тифусна треска
Хепатитис
Пневмонија
Полио
Туберкулоза
Вирусни сипаници
Анемија
Анорексија
Булимија
Бронхитис
Депресија
Денга
Лајмска болест
Зика болест
Амиотрофна латерална склероза
Фибромијалгија
Цистична фиброза
Chikungunya треска
Гастритис
Грип
Маларија
Менингитис
Мигрена
Црна чума
Заеднички студ
Рубела
Мали сипаници
Сифилис
Аспергеров синдром
Даунов синдром
Тифус
Опсесивно-компулсивно нарушување