Таига

Информации и карактеристики

Тагата е исто така позната како бореална шума или зимзелена шума, бидејќи главната карактеристика на овој биом се шумските формации и комбинацијата на овие со кул климатолошки средини.

Географска локација на Тајга

se encuentra justo debajo de la Tundra y limita al sur con la estepa. Тајгата се наоѓа веднаш под Тундра и се граничи со степата на југ. Ги опфаќа регионите на север од Русија, Канада, Европа и Алјаска.

Овој биом е уникатен за северната хемисфера на земјата.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Тундра

Клима на Тајга

Иако е помалку ладна од тундра, зимата може да достигне температури од -54 ° C Во лето може да се зголеми на 19 ° C, но постојаната температура се движи помеѓу 0 и 5 ° C.

Не дожд многу, но има многу влажност и процесот на распаѓање се случува многу бавно.

Тајга и нејзината флора

Во тајгата постојат четинарни шумски формации, кои се најголемата шумска маса на планетата.

Постојат лишаи, мов, борови, бери и елки. Листовите што ги сочинуваат четинарите се облик на игли и содржат еден вид на восок што ги штити од смрзнување. Тие се темни по боја бидејќи ја апсорбираат топлината на сонцето и ја користат за да го спроведат процесот на фотосинтеза.

Дрвјата се формираат од зимзелени лисја, односно во облик на превртен конус, што овозможува снегот да не се чува во лисјата и со тоа да се избегне кршење на гранките од тежината.

Тајга и нејзината фауна

Поради многу студени температурни услови, неколку животински видови мигрираат кон потопли ширини.

Во тајгата се населуваат кафеавата мечка , волкот , ласицата, лисицата , лососот , рисот , дивата мачка, копривата, зајакот, курот, верверица, елени и птици како јастреб и був за да именуваат неколку.

Пејзаж на Тајга

Пејзажот на тајгата изгледа ненаселен и атмосферата е многу мирна. Тоа може да биде опкружено со планински предели покриени со снег. Големите области на дрвјата и студената клима нудат атмосфера на смиреност и во контакт со природата.

Заштита на Тајга

Како резултат на неконтролираното сеча, исчезнале големи површини на тајга, загрозувајќи го интегритетот на видовите што живеат таму.

Постојат животински видови кои се изложени на опасност од истребување, како што се виното или лососот, поради високата побарувачка на нивните кожи за производство на облека и модни предмети, главно палта и додатоци за студ.

Во моментов ова се контролира од страна на некои организации од целиот свет, но поради големиот профит добиен од продажбата на овие производи, многумина решаваат да ги утврдат своите економски интереси и да не се грижат за овие видови кои исчезнуваат.