ла Роса

родот Rosa

Информации и карактеристики

Неколку цвеќиња се поврзани со романтизмот, како розите. Тие се растенија прикажани во безброј уметнички дела и се користат во козметика, медицина, готвење и социјални ритуали. Мажите од античка Грција користеле неколку видови за лекување на некои болести и во средниот век тие веќе биле култивирани специјално за да подготват лекови.

Ред: Росалес
Семејство: Розацеја
Под-семејство: Росоидеи
Жанр: Rosa

Опис

Постојат повеќе од 100 видови рози, од кои некои не одговараат на сликата што веројатно ја имате од нив. Растенијата се зимзелени или листопадни, со должина од 5 до 15 сантиметри. Листовите се наредени наизменично по должината на стеблото, односно не се наоѓаат паралелно, а стеблото, честопати боцкаво, е исправено или закривено во некои случаи.

Цветовите се највпечатлив дел од растенијата. Обично имаат 5 ливчиња, но други може да имаат повеќе или помалку; Многу хибридни или култивирани видови имаат повеќе. Ливчиња имаат 2 лобуси, а под нив има 4 или 5 ливчиња, според видот. Боите се разновидни: од бело до светло црвено со видови на розова, жолта, фуксија, итн.

Дистрибуција

Розите можат да растат низ целиот свет, но претежно во умерени и суптропски области и со исклучок во постудените региони. Повеќето диви видови се родни на азискиот континент, но точното потекло на родот не е познато. Денес, повеќето рози се родени во северозападна Африка, Северна Америка, Европа, Азија и разни делови на Океанија. Во Северна Америка тие се протегаат од А Alаска до Мексико и во Стариот свет, од Северна Африка до Кина.

Неговото одгледување е вообичаена и проширена практика.

Репродукција

Розите се членови на групата ангиосперм; Ова значи дека дивите видови произведуваат, покрај пофалбите цвеќиња, овошје наречени розови колкови. Секој цвет има и репродуктивни органи (женски и машки) и содржи неколку јајници во рамките на хипанто, структура во форма на чаша покриена со ткиво кое произведува нектар. Нормално, розите ги опрашуваат инсектите и во секоја од колковите со црвена роза се наоѓаат помеѓу 5 и 160 мали семиња. Колковите во роза се формираат во почетокот на летото или доцна пролет и се зрели кон крајот на летото или почетокот на есента.

сорти

Многу од најпознатите рози се хибриди од други видови и што им даде поинтензивна арома и боја, како и поголем број ливчиња. Тие се нарекуваат "градинарски рози" и главно се користат како украсен елемент.

Диви рози се организираат во подромите Хултемија, Хесперходос, Платиродон и Роза и видовите обично имаат 4 ливчиња. Некои диви видови се Rosa californiaica, Rosa rugosa, Rosa canina или дива роза, Rosa chinensis или кинеска роза, роза Галика или кастила, роза грмушка, Rosa gigantea, Rosa glauca или англиска роза, и така натаму.

Ние мора да ги разликуваме овие диви видови добро од хибридни градинарски сорти. Овие се поделени на стари рози, воведени пред 1867 година и модерни рози, воведени во Франција во таа година од сортата „Ла Франс“. Примери на антички рози се сорти Bourbon, Noisette, Alba и Centifolia. Меѓу модерните, може да се споменат Флорибунда, Грандифлора и „чајниот хибрид“.

Употреби

Од рози, овошје и ливчиња се користат. Непотребно е да се каже, неговата употреба како украсни елементи е една од главните и дека тие се појавија во бројни слики, отпечатоци и други уметнички дела, дури и како титули. Рози со украсен мотив се одгледуваат најмалку 500 а. C.

Во антички Рим тие биле одгледувани за нивниот парфем, а нивните ливчиња биле корисни за украсување соби и специјални пригоди како свадби и банкети. Старите Грци и Персијците, исто така, ги ценеле и со своите делови третирале широк спектар на нарушувања и состојби. Раскошната Римјанка го украсила вратот со врзани рози и се вели дека славната Клеопатра поставила многу рози во просторија пред доаѓањето на Марко Антонио.

Точно е дека дивите рози можеби не се толку светкави, но нивната арома има тенденција да биде поинтензивна и колковите од роза се јадат. Со нив се подготвуваат џемови, желе, леб, супи, сирупи, пијалоци и инфузии и содржат високо ниво на витамин Ц. Тие се користат како додаток во исхраната и за лекување на проблеми со желудникот. Неговото масло има својства што се користат во козметичката индустрија.

Маслото од роза содржи антиреуматски агенси и е она што обезбедува мирисна арома што е изолирана и се додава во сапуни, парфеми и многу козметички производи. Денес, околу 96% од женските парфеми и 42% од мажите парфеми содржат масло од роза.

Во принцип, грмушките од дива роза имаат тонични, лековити и адстрингентни екстракти кои се вградени во креми и дерматолошки производи, и кои можат да бидат корисни против скорбут, грип и настинка, гастритис, уринарни камења, меѓу другите. Одредени видови на дива трева се користи за да се однесуваат со изгореници, лузни и брчки (ситни) и цвеќињата на други видови се користат да се подобри циркулацијата и варењето.

Закани и зачувување

Обично розите не се сметаат за загрозени. Всушност, некои се сметаат за инвазивни видови. Проблемот е што многу се ранливи на штетници од инсекти и други организми.