Калис лупус палипи

Појавата на индискиот волк може да нè натера да веруваме дека гледаме чакал или којот, но тоа е еден од многуте сиви подвидови што постојат во светот.

Калис лупус палипе прво беше опишан во 1831 година од Вилијам Хенри Сајкс, орнитолог (посветен на проучување на птиците) од британско потекло.

Во 2004 година, порталот на БиБиСи во Лондон ги објави резултатите од научните тестови кои сугерираат дека линијата на индискиот волк се враќа на старост од 800.000 години, бројка е премногу примитивна што не е пронајдена во ниту една друга студија спроведена на други видови на животно кралство.

Опис

Како што споменавме претходно, појавата на индискиот волк изгледа како комбинација помеѓу анатомската структура на европски волк и некои карактеристики на чакалот и којот.

Поради своето многу топло живеалиште, нејзиното крзно е многу пократко од оној на северните волци. Бојата на влакната има комбинација на светло-кафеава и бакар со златни блесоци од страните на нозете и нозете, црни по должината на грбот и бело во вентралната област, градите и некои делови од главата. Има многу малку црни примероци произведени од природна мутација. Овие се забележани во региони на Индија и Иран.

Нејзината муцка е долга и конусна и ушите се големи и со заоблен врв. Тој е еден од најмалите волци кои постојат, со мерки кои лебдат помеѓу 90 см должина на телото плус 45 см опашка и тежина помеѓу 18 и 27 кг.

Се дистрибуира во Индија, Авганистан и Пакистан.

Дистрибуција и живеалиште

Се дистрибуира во Индија, во државите на Мадја Прадеш, Гуџарат, Махараштра, Карнатака, Раџастан, Хариана, Утар Прадеш, Махараштра, Карнатака и Андра Прадеш. Исто така, ги зафаќа и регионите на северен Авганистан и Пакистан.

Иако, наводно, нејзиниот опсег на дистрибуција ги опфаќа Непал и Бутан, тоа не е забележано околу неколку години.

Храна

Во неговото живеалиште, плен не е вообичаен како во другите биоми на светот, поради што ја користи предноста на целата храна што може да ја најде, и дивите видови и домашните животни. Птици, овци, кози, антилопи, глодари, зајаци и лисици се дел од нивната исхрана.

Тој обично лови сам, но кога станува збор за голем плен тие можат да го прават тоа помеѓу две или повеќе.

Однесување

Нивните социјални групи се помали од оние на сивиот волк, бидејќи ретко ги надминуваат осумте членови. Општа карактеристика на волците е вриење, но пантолошките лауни на Канис се многу помалку вокални, а нејзиниот излив е редок.

Пак на индиски волци. / Автор на сликата: Паван Кундер. Оваа датотека е достапна под лиценцата Creative Commons Attribution 2.0 Generic.

Репродукција

Возрасните волци често го штитат својот млад во скриени дупки или пештери, така што тие не се во дофат на предатори. Списоците се разликуваат помеѓу три до осум кученца, родени од октомври до декември генерално.

Тие се родени слепи, со мала коса, овенати уши и лош слух, што ги прави целосно зависни од нивната мајка во првите неколку месеци. Во нив можете да разликувате бело место на градите, кое избледува додека растат.

Закани и конзервација

Состојба на конзервација: "Загрозено истребување"

Се проценува дека во дивината има 2.000-3.000 примероци на индиски волк и се верува дека може да има само 350 во целиот западен регион на . Иако е заштитена од 1972 година, поради нискиот број на население, IUCN го смета овој вид "Загрозен од истребување". Причините најчесто се однесуваат на човековите прашања, најчесто лов и труење со напад на говеда и деца.

Индискиот волк е добро познат во регионите каде што живее поради честиот напад врз малолетните лица, главно во текот на ноќта. Во Иран и во Индија, извештаите за нападите на волците за деца и возрасни не се невообичаени.

Се вели дека оваа блискост и недостаток на страв кон луѓето се должи на инвазијата на живеалиштето кое повеќе ги остава без ресурси за да преживеат.