Видот кај луѓето

Чувството за вид, како и другите сетила, му дава на поединецот информации за нивната околина. Повеќето животни имаат визуелен систем, други како сунѓери имаат недостаток на очи и кај некои други животни смислата е недоволно развиена. Глетката е директна смисла и за човечките суштества е елементарна, бидејќи не поседува чувство на мирис или слух како што е добро како кај некои цицачи.

Како чувството за вид функционира кај луѓето

Органот на ова чувство е око, шуплив орган во форма на сфера која ги содржи мрежницата, оптичките нерви, ирисот, леќата, цилијарниот мускул, корнеата и фоторецепторните клетки. Тоа се две: конусите, вклучени во видот на бојата и бастуните, кои се чувствителни при слаба осветленост.

Окото е орган кој содржи ретината, оптичките нерви, ирисот, леќата, цилијарниот мускул, корнеата и фоторецепторните клетки.

За да разбереме како функционира ова чувство, да го земеме примерот на визијата на една планина:

1. Зраците на светлината рефлектирани од планината влегуваат во окото низ рожницата, која ги свитка зраците на светлината, така што тие минуваат низ ученикот. Ирисот е пигментиран мускулен слој кој може да го модифицира дијаметарот на зеницата за да ја контролира светлината што влегува во окото.

2. Зраците на светлината влегуваат во леќата, која го менува обликот благодарение на цилијарниот мускул за да го фокусира светлото на мрежницата. Леќата може да се справи или прошири.

3. Зраците на светлината крстот и да се создаде превртена слика во мрежницата. Ретината е слој на специјализирани клетки чувствителни на светлина: прачки и конуси.

4. Конусите и прачки се стимулираат и конвертираат информациите на светлосни зраци во нервни импулси.

5. Нервните импулси патуваат низ оптичкиот нерв кон мозокот .

6. Париеталните, окципиталните и темпоралните лобуси ги обработуваат информациите и формираат директна слика.

Чувство за видување кај животните

Благодарение на визијата, животните ги толкуваат трансформациите на животната средина преку видлива светлина. За разлика од луѓето, животните имаат различни морфологија, состав и функции во однос на нивното чувство на видување.

Некои животни имаат сложени очи, со учениците од ретки форми и со повеќе од 1 очен капак. На пример, камелените имаат способност да ги движат очите независно еден од друг, црвената очи на жабата има три очни капаци за да ги одржуваат очите чисти, а чеканките имаат овие органи на страните на главата, веројатно да имаат визуелно поле на 360 °.

> Предатори обично имаат монокуларен вид, додека плен треба да претстави бинокуларен вид со цел да ги детектира.

Во врска со погоре, позицијата на очите е поврзана со однесувањето на животните. Предатори обично имаат монокуларен вид, со очите насочени напред, што им помага да ги прегледаат растојанијата со добра точност. Спротивно на тоа, другите животни мора да имаат широко видно поле за откривање на предатори, така што тие имаат бинокуларен вид.

Во повеќето рбетници, визуелниот систем е сличен на оној кај луѓето. Во случај на членконоги, визијата се постигнува од очите формирани од омматидиа, единици формирани од леќа која го фокусира светлината во клетката, кристален конус кој ги канализира светлосните зраци и визуелните клетки кои ги апсорбираат и тие предизвикуваат визуелни импулси. Потоа, артроподниот мозок ја комбинира едноставната слика која се пренесува од секој омматидиум и ја составува сликата.

Очите составени од мува

Во птиците, видот е најважното и најразвиеното чувство, бидејќи зависи од откривањето на плен од височините до извршувањето на некои маневри во лет. Тие обично имаат големи очи во однос на големината на нивните тела, а проекцијата на леќата и рожницата надвор од орбитата. Многу птици имаат очите на страните на главата, што им дава визуелно поле поголемо од 300 °. Секое око визуелизира различни зони и само кога птицата гледа напред и двете очи се концентрираат на еден објект.

Колку повеќе животни има конуси, толку повеќе бои можат да се разликуваат. Некои видови препознаваат спектрална светлина невидлива за човечкото око; птиците, инсектите и цефалоподите можат да ја согледаат поларизираната светлина, произведена кога атмосферските честички се расфрлаат со сончева светлина и го прават вибрира во авион.

Податоци за видот

Накусо

> Луѓето и приматите на Стариот свет можат да видат до 2 милиони различни површински бои.

> Луѓето се чувствителни на светлосни бранови во опсег од 400-700 нанометри.

> Куќата лета има околу 4.000 омматиди.