Кајман

Род Кајман

Информации и карактеристики

Алигатори, познати и како yacarés и црни гуштери, припаѓаат на родот на крокодили кои се дел од семејството на aligatóridos. Постојат три видови на алигатор, во кои спаѓаат спектаклот алигатор ( Caiman crocodilus ), црниот алигатор ( Caiman yacare ) и црвениот каиман ( Caiman latirostris ).

Кајмански дистрибуција

Овие влекачи се наоѓаат во суптропските и тропските региони на Северна и Јужна Америка, почнувајќи од Мексико до североисточна Аргентина.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Златка

Тие живеат во реки со свежа вода, мочуришта и мочуришта.

Опис на Кајман

Трите видови на алигатори сочинуваат околу 1,2-2,5 метри во должина, со можност да измерат малку повеќе во некои прилики. Тежината варира, и е приближна од 7-62 килограми, иако оваа тежина, исто така, може да биде поголема според физичката структура на рептилот.

Сите имаат груба скали и бојата на нивната кожа може да биде различна според видот. Може да биде сива, црна, па дури и со некои зеленикави тонови. Нивните стомаци без заштита од коска претставуваат различна боја на остатокот од телото, бидејќи тие се движат од жолта до сива и бела боја.

Тие имаат моќна мускулна опашка која претставува 30% од нивната должина на телото и ја користат за да се движат во водата, поради што се одлични пливачи.

Исхрана на Кајман

Тие се месојадни животни кои се хранат со полжави, риби, мекотели, ракови, други рептили и мали цицачи, водоземци и птици.

Црните алигатори вообичаено не ловат многу големи животни, бидејќи тоа претставува голема физичка абење и многу загуба на енергија.

Репродукција на Кајман

Репродукцијата се случува во дождливите сезони на почетокот на летото. Мажите се борат меѓу себе за да одредат кој ќе има право да се сопне. Кога ќе се случи ова, тие неколку пати копулираат за да обезбедат оплодување.

Тие обично градат гнезда со вегетација и гранки во близина на водата. Мајките содржат 15-40 јајца, а инкубацијата може да трае околу 13 недели. Формирањето на потомството во јајцето зависи од топлината на сонцето и органското распаѓање на гнездото. Откако ќе се родат, родителите ги штитат неколку недели.

Закани за Кајман

Како природни закани во рамките на неговото живеалиште е карнанчо птица, рак јаболко и jaribú. Овие напаѓаат новороденчиња или многу млади алигатори.

Од друга страна, алигаторот е сурово убиен вид за комерцијални цели, особено за кожарската индустрија, бидејќи кожата на овој рептил е многу фина и цитирана. Тие се продаваат и како миленичиња и консумираат јајца и месни масти од околните жители, кои велат дека е многу здраво за здравјето на луѓето.

Разлики помеѓу крокодил и Кајман

Алигаторите честопати се мешаат со крокодили. Се вели дека главната карактеристика е големината, но често тоа е комплицирано, бидејќи младите крокодили се мали.

Мордот е главната разлика. Алигаторот го има пошироко и во форма на "U", од друга страна крокодилот го има во форма на "V". Исто така забите помагаат да се разликуваат, бидејќи во вториот може да се види со голо око кога имаат затворена вилица, додека кај алигаторите тие едвај видливи или не можат да се видат.

Крокодилите имаат тенденција да бидат многу погубени и посилни во нивната природна состојба, бидејќи тие се способни да тропаат големи животни, дури можат да ги напаѓаат луѓето, додека алигаторите не напаѓаат, освен ако не се чувствуваат нападнати и претпочитаат да се хранат со мали животни Не обидувај се премногу напорно

И нешто многу важно, алигаторите можат да живеат само во свежа вода, додека крокодилот може да го направи тоа во свежа и солена вода.