23 и 24 октомври 2014 година беа деновите кога политичките водачи на Европската унија се состанаа во Брисел, Белгија, да одржат самит за дефинирање на стратегии за борба против климатските промени. Лидерите на 28 земји се осврнаа на клучните аспекти и предлози за да ги визуелизираат резултатите за 2030 година.

Насоката што ја опкружува животната средина го прави неопходното одлучување со намера да ја поправи штетата и да го спречи светот да биде уништен. Резултатот од овој самит беше договорот за намалување на емисијата на стакленички гасови за најмалку 40 отсто, генерирање на 27 отсто од нејзината енергија преку обновливи извори и производство на 27 отсто од заштедите на енергија.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Свеж воздух: Кина и САД се согласат да ги намалат нивните гасови

Мерките се дел од позицијата во корист на животната средина што ја води Европа. Европскиот комесар за климатски активности, Кони Хедегард, рече дека со овој самит испраќаат сигнал до другите големи економии и на другите земји во светот, и се поканети да го следат примерот на Европа. Во меѓувреме, еколозите протестираат дека договорите се нејасни и дека има длабок недостаток на амбиции.

Нема сомнение дека оваа вест е однапред да се спротивстави на развојот на климатските промени, бидејќи намалувањето на стакленичките гасови е клучно за да се постигне ова. Ова, како што спомена Хедегард, може да го отвори патот кон конзервација во други земји во светот, без разлика дали тие се големи емитери на гасови.

Според Европската комисија за климатска акција, помалку од 10 проценти од стакленичките гасови произведени секоја година доаѓаат од Европската унија, а според Агенцијата за заштита на животната средина на САД (ЕПА) ) Емитувачите со најголема концентрација на јаглерод диоксид во 2008 година беа Кина, САД, Индија, Европската унија, Русија, Јапонија и Канада. Во 2004 година, 26 проценти од глобалните емисии на стакленички гасови беа произведени од активности за снабдување со енергија, кои се главните емитери.

Намалувањето на гасовите за 40 отсто е комплициран предизвик за развиените земји, кои треба да ја исполнат енергетската побарувачка на милиони луѓе, но исто така ќе биде олеснување и за оштетениот озонски слој. Можеби е време земјите од Америка и Азија да преземат акција за ова прашање и да воспостават врски насочени кон истата цел.

Извори:

http://ec.europa.eu/clima/policies/g-gas/index_en.htm

http://www.epa.gov/climatechange/ghgemissions/global.html

http://www.theguardian.com/world/2014/oct/24/eu-leaders-agree-to-cut-greenhouse-gas-emissions-by-40-by-2030