Кој е јазикот?

Јазикот и јазикот се различни концепти. Јазикот е јазикот, јазикот е систем на структурирани знаци чија функција е да комуницираат порака со еден или повеќе лица. Јазикот е шпански, англиски или француски; Јазикот е знаковен, вербален или невербален.

Човечките суштества се овластени да комуницираат преку разни видови на јазик. Преку вербална или артикулирана, тие испуштаат звуци кои одговараат на букви или зборови, и преку невербален јазик, се користат мимички гестови, држења, слики и други неискажани знаци. Знак е сè што има значење, што нè тера да размислиме нешто: на пример, зборот "дрво" е јазичен знак кој е дел од шпанскиот јазик и дека преку неговото читање или изговор го предлага тоа растение.

Јазикот е јазик; Јазикот е систем на структурирани знаци чија функција е да комуницираат порака со еден или повеќе лица.

Човечкиот јазик е досега уникатен во царството Жигали . Некои видови на папагали и примати може да ги повторат звуците на еден јазик и многумина можат да ги препознаат аспектите на човечкиот јазик и дури да го разберат, меѓутоа, само Homo sapiens може да зборува. Од биолошка гледна точка, способноста за развивање на јазиците е поврзана со структурата на мозокот, благодарение на нервниот систем .

Како човекот стекнал способност за јазик?

Постојат некои претпоставки. Во праисториски времиња, преку еволутивен развој предците на човекот се здобија со поголеми димензии, поголеми мозоци и понапредни способности.

Најсигурната работа е тоа што јазикот беше развиен во текот на еволутивната историја, како неопходност пред новите адаптации стекнати од предците на човекот. el primer homínido en vocalizar , pero hasta el momento no se ha llegado a comprobar completamente. Во овој поглед, Хомо ergaster може да биде првиот хоминид кој ќе го вокализира , но досега не е целосно потврден.

aleatoria, y dispuso en el cerebro alguna estructura que posibilitó el desarrollo del lenguaje hablado. , познат филозоф и лингвист, сугерира дека јазикот се појавил како последица на случаен генетски мутација , а во мозокот е распоредена некоја структура која овозможило развој на говорниот јазик.

Мозокот и јазикот

Развојот на јазикот во човечкото битие е рано. Доенчињата можат да разберат зборови и да разберат некои едноставни фрази дури и пред да почнат да зборуваат.

Во церебралниот кортекс постојат две области поврзани со јазикот:

Областа Брок. Се наоѓа во фронталниот лобус на мозокот, го контролира производството и координацијата на јазикот, но пред се во говорен јазик. Невроните во оваа област испраќаат сигнали до моторните области на јазикот, ларинксот и устата воопшто, така што се движат релевантните мускули и се создаваат звуци.

Вернике област. Интервенира во разбирањето на оралниот јазик. Процедете го значењето на зборовите, изборот на зборови во речениците и разбирањето на игрите на јазичните конструкции, како што се шегите.

Двете области се надополнуваат едни со други. . На пример, кога вашата намера е да кажете една фраза, она што го правите е да "одберете" збор или термин од вашиот ментален лексикон, како да е вашиот речник, со што ќе ја активирате вашата област Вернике . Тогаш, се разбира, мора да го изговарате зборот, а потоа информациите за тоа како да се направи тоа се праќаат во областа на Broca, која утврдува што структури и мускули мора да се движат да зборуваат. По неколку моменти испратете ги упатствата. Мускулите на гркланот се приклучуваат на гласните жици, протокот на воздух е ограничен и гласните жици вибрираат, создавајќи звук. Звучи едноставно, нели? Вистината е дека сето ова е сложен процес и се случува пред да сфатите дека го анализиравте.

> Студиите откриваат дека учењето на втор јазик може да го забави предвременото стареење.

Различните јазици на светот

Постојат многу јазици ширум светот, некои поврзани едни со други и други кои се чини дека немаат врска со другите. Обично, поединците се развиваат на мајчин јазик, оној што го учат од рана возраст и преку кој комуницираат во текот на нивниот живот. Сепак, многу луѓе учат повеќе од втор јазик и се нарекуваат полиглоти.

, menciona que aprender un segundo idioma puede retardar el envejecimiento prematuro, ya que esto puede mejorar las habilidades cognitivas. Една студија на д-р Томас Назад, од Центарот за когнитивно стареење и когнитивна епидемиологија , споменува дека учењето на втор јазик може да го забави предвременото стареење, бидејќи тоа може да ги подобри когнитивните способности. Интересно, нели?