Актинидиа вкусна

Киви е едно од најуникатните овошја, и секој пат кога се здобива со повеќе следбеници на својот вкус. Фабриката што ја произведува е член на родот Actinidia. Всушност, до средината на осумдесеттите години повеќето култивирани видови биле Actinidia chinensis var. hispida , но Actinidia delicious моментално доминира во светското производство.

Ред: Ericales
Семејство: Actinidiaceae
Жанр: Actinidia

Опис

Фабриката е качување лоза на дрвени и енергични стебла кои достигнуваат до 9 метри. Има листопадни, алтернативни, широки и овални листови долги околу 7.5-12.5 сантиметри и ширина до 25 сантиметри. Најмладите имаат бројни тенки влакна како црвеникава кафеава меуза, но оваа функција е изгубена кога зрее и бојата станува поблеска од долната страна, иако зракот останува темно зелен.

Actinidia chinensis развива убави и миризливи бели креми за жолтеникаво цвеќе кое растат индивидуално или во мали групи. Тие се мерат помеѓу 2,5 и 5 сантиметри широк и во центарот поднесуваат повеќе стамбени. Плодот е овална јачмен, приближно 6,25 сантиметри во должина, иако некои киви достигнуваат 8 сантиметри во должина. Таа е покриена со тенка кафена кожа и кратки влакна, тенка и цврста, а нејзиното месо, киселина со сладок допир, е светло зелена, освен во централниот дел, бела и опкружена со мали црни семиња.

Машки цвет на Actinidia deliciosa.

Дистрибуција

Фабриката Actinidia deliciosa kiwi е родна во Кина, и главно расте во јужните и централните делови на земјата, во провинциите Сечуан, Јупеј, Фуџијан, Кјангзи и Жеџијанг. Таму растат во дивината, и Кинезите одамна ги собрале плодовите, па дури и некои го одгледувале во мали размери. Сепак, тие никогаш не го одгледувале фабриката за комерцијализација, туку за Новозеланѓаните. Приказната оди вака: некои семиња на Actinidia chinensis биле однесени на Нов Зеланд на почетокот на 20 век, а околу 1940 година земјата почнала да ги комерцијализира плодовите на нејзината територија, се додека на крајот не ги однела во други земји. Денес, важни производители на киви се Нов Зеланд, Италија, Бразил, Јапонија, Франција, САД, Чиле, Кина, Шпанија, Грција и Израел.

Живеалиштата на растенијата обично се планински шуми лоцирани на 800-1,400 метри надморска височина. Расте по можност во региони на топло до суптропска клима, но толерира добро од мраз. Всушност, за краток временски период му треба малку студ за да ги отвори пупките од лисјата и пупките од цвеќето. Ако студените часови се прекумерни, ризикувате да умираат.

Репродукција и сорти

Киви фабриката е родена во Кина, иако на Кинезите никогаш не му се случило да го продаде.

Најголем дел од одгледуваните кивифути се шират асексуално со сечи или графтови, како што се сорти "Хејворд" и "Бруно". Тие се, исто така, засадени благодарение на семињата. Растенијата се диоики (машки поединци или женски поединци) и имаат унисексуално цвеќе (со сексуални органи на еден пол, маж или жена), па затоа е неопходно тие да бидат блиски, така што женските цвеќиња можат да се опрашуваат. Ова се постигнува благодарение на пчелите, иако цвеќето не е многу привлечно. Поради оваа причина, не е невообичаено да се стават саќе во близина на културите или рачно да се опрашуваат.

Разновидноста на Actinidia deliciosa е многу, но главните се Actinidia deliciosa var. Вкусни и Actinidida deliciosa var. хлорокарпа Во Нов Зеланд, најважната женска сорта е "Хејворд", но исто така и "Абот", "Бруно", "Алисон" и "Монти".

Кивис натпревари.

Употреба

Како што е познато, фабриката киви се одгледува за својот плод, со пријатен вкус и со која може да се подготви од салати и десерти до риби и пилешки јадења, иако не е многу честа појава за готвење. Мора да се јаде кога е цврста, но не е целосно зрела . Листата на хранливи вредности вклучува голема количина на витамин Ц, калиум, фолна киселина и витамин Е. Богата со антиоксиданти и ензим наречен актинидин, кој има способност да го омекне месото и го олеснува варењето (Внимание, исто така може да предизвика иритација). Некои студии укажуваат дека потрошувачката на киви би можела да помогне да се спречат кардиоваскуларните заболувања.

Некои студии укажуваат дека потрошувачката на киви би можела да помогне да се спречат кардиоваскуларните заболувања.

Фабриката има други намени. Некои луѓе вариат лисјата и гранките и се применуваат како резултат на течност во кучешки лезии од шуга, додека со лисјата и кората може да се направи хартија. За други луѓе, фабриката дава убав допир до градините и живата ограда, и го посеа како украсен елемент.

Закани и конзервација

Actinidia deliciosa е тежок вид со почва и му треба многу простор за растење. Младите пукања се многу чувствителни на мраз, и воопшто тие можат да се здобијат со болести од габи и бактерии, ако нивната почва е многу влажна. Некои организми кои вообичаено ги напаѓаат видовите се габите Армариларја мелеа, Агробактериум туфефенис, Хелиоттрипс хеморроидалис , гасеници, пилули и нематоди Мелоидогине хапла и Хетедора мариони .