Rubus fruticosus agg.

Родот Рубус содржи стотици видови притаен растенија кои произведуваат плодови познати како капини, малини и капини , во зависност од нивните карактеристики. Сепак, некои видови се толку слични што нивните разлики се многу незначајни, до таква мера што во родот постои збир на видови од подгрупата Рубус, под научното име Rubus fruticosus . Потоа, се смета дека овој агрегат ги содржи видовите (наречени микроспецифи) на растенија кои произведуваат вкусни капини.

Ред: Розалес
Семејство: Rosaceae
Сунгер: Рубус

Опис

Растенијата на капини се зимзелени грмушки од дебели стебла со трње, кои достигнуваат околу 1 или 2 метри во висина и до 7 метри во должина . Некои немаат трње. Тие имаат лисја составени од 3-5 летоци, груби на допир, светло зелени и остри рабови. Стеблата може да потекнуваат од врвовите, и ако им е дозволено да растат, растенијата можат брзо да се шират преку голема површина, така што во некои региони тие се сметаат за плевел.

Цветовите се мали (2-3 сантиметри), бели до светло розеви, со 5 ливчиња и голема количина на стоманите. Тие доведуваат до вкусни плодови (кои задржуваат многу вода) кои се состојат од агрегати на мали пупки со семе, и растат од многу јајници од еден цвет. Зрели, тие се обично пурпурни речиси црни.

Цветни цветови.

Дистрибуција

Ова се многу раширени растенија во Европа; тие се сметаат за родени во Азија, Европа и Америка, вклучувајќи го и медитеранскиот регион, но тие се воведени во Австралија. На британските острови тие растат до височини од 490 метри. Тие се исто така присутни во Макаронезија. Плодовите се потрошени во најмалку 2000 години и се знае дека тие биле дел од исхраната на Викинзите. Остатоци од капини се пронајдени во Ирска, Данска и Англија, а веќе ги споменаа драматичарот Есхилус и лекар Хипократ.

Природните живеалишта на капините се: шуми , грмушки, жива ограда и пустели, на места со влажни, плодни и добро исцедени почви. Тие често се гледаат по должината на банките. Тие растат во полна сонце или во полу-сенка, но тие се многу нетолерантни од ветер и сол. Тие можат да живеат во умерени и ладни клими, и да го толерираат мразот добро.

Плодовите се потрошени во Европа најмалку 2000 години и се знае дека тие биле дел од исхраната на Викинзите.

Репродукција и сорти

Во принцип, тие цветаат помеѓу мај и септември. Цветовите на капини од капини се хермафродитни со тоа што имаат машки и женски органи, а многу видови може да се самите опрашуваат, па затоа не е неопходно да има многу растенија во близина за да се развие овошје. Бидејќи тие произведуваат многу нектар, тие привлекуваат многу инсекти и пчели. Вторите се чести опрашувачи, но и ветерот, птиците и копнените животни, како лисиците, можат да го направат тоа.

Постојат многу техники за да започнете со растење на овие растенија. Семето трае долго време да се 'ртат, додека сечињата брзо се развиваат. Слоевите и молерите се други форми на асексуална репродукција. Плодовите созреваат во период од 40 до 60 дена.


Сорти на Rubus fruticosus agg. Има многу, и тие се разликуваат едни од други од страна на аспекти како што се формата на раст и структурата на трње, но тие се навистина многу малку познати. Разновидноста "Валдо" е многу трнлив, но произведува слатки плодови и пријатен вкус; "Апачи" произведува капини, "Навахо" е лишен од трње и "Чикасо" произведува долги, цилиндрични плодови. Хибриди, исто така, се создадени помеѓу видовите од родот Рубус; на пример, "Марион" произлегува од сојузот меѓу сортовите на Рубус "Чехлам" и "Олали".

Капините содржат многу витамин Ц, фолна киселина и антиоксиданти.

Употреба

Капините се многу ценети за нивниот вкус и нивните хранливи и лековити својства . Тие содржат многу витамин Ц, фолна киселина и антиоксиданти, како и калиум, манган, магнезиум, бакар, витамин А, витамин Е и влакна. Тие имаат слатка и киселина, па затоа обично се јадат свежи или во десерти, сосови и метеж. Некои луѓе ги исекуваат младите листови и стебла и готват да ги јадат како зеленчук. Сувите лисја варени во вода претставуваат чај, пијан од античката римска ера.

Фабрика за Blackberry - Rubus fruticosus agg.

Кората на корените и лисјата има адстрингентно, тонично, деурративно и малку диуретично дејство. Тие се користат за лекување на болести како што се дизентерија, дијареа, хемороиди, циститис, рани на рак, воспаление на непцата и болно грло. Всушност, листовите биле изџвакани 2000 години со намера да ги контролираат непцата, а до 16-тиот век во Европа се користат капини за да се ублажат инфекциите во устата и очите. Елагичната киселина што ја содржат може да го спречи ракот , а високите нивоа на антоцијани, пигменти кои им ја даваат нивната боја, се чини дека ја подобруваат циркулацијата на крвта.

Закани и конзервација

Тие не се глобално загрозени растенија. Тие се многу богати и, поради нивниот капацитет да растат брзо, ја напаѓаат земјата. Ако се одгледуваат, мора да се внимава дека почвата не е премногу влажна, бидејќи тоа ја зголемува нивната ранливост кон габи кои произведуваат болести како што се лиснато некроза. Исто така, важно е да се спречат грините, гасениците и бубачките да ги направат дома или да се хранат со нив.