Монарх Батерфлај

Данус плексипус

Информации и карактеристики

Пеперутката монарх е една од најубавите и добро познати видови пеперутки во светот. Таа се издвојува за неверојатната способност да се направи долга миграција, факт кој во 20 век го идентификуваа канадските ентомолози Фред и Нора Уркхарт, како и натуралистите Кенет К. Бругер и Каталина Трајл.

Таа му припаѓа на наредбата Lepidoptera и семејството Nymphalidae .

Опис на пеперутка монарх

Пеперутката од монарх е мал инсект чиј распон на крилја е од 8,9 до 10,2 сантиметри. Лесно е да се препознае со светла портокалова боја на крилјата, со црни вени и рабови украсени со бели пупки. Мажот е поголем од женката, има потенки вени и има црни топчиња на задните крилја.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Trivia за инсекти

Вчудовидувачката обоеност на крилјата значи предупредување за предаторите поради болка од отруеност. Оваа стратегија за одбрана е затоа што пеперугата се храни на растение чијшто сок е токсичен, па затоа монархот, покрај тоа што има лош вкус, е отровен.

Освен тоа, долната површина на крилјата е малку попродуктивна за да му помогне да ја маскира пеперугата кога ќе остане во кората на дрвјата или карпите.

Дистрибуција и живеалиште на монархот пеперутка

Со широка дистрибуција, пеперугата на монархот се протега во Африка, Северна и Јужна Америка, западна Европа и острови Океанија. Најчесто се наоѓа во земји како што се Канада, САД и Мексико за една сезона. Таа е исто така присутна на Хаваи, Бермуди, Соломонови Острови, Нова Каледонија, Нов Зеланд, Нова Гвинеја, Цейлин, Индија, Австралија, Азорските Острови и Канарските Острови. Во ретки прилики тој се впушта во Европа.

Тоа е вид кој не толерира студ и населува голем број на тропски и умерени клими.

Однесување на пеперутка од монарх

И покрај тоа што е мал инсект и неговата очигледна кршливост, пеперутката од монарх прави едно од најдолгите и најпознатите годишни миграциски патувања. И покрај тоа што едвај лета неколку стотици метри во дистрибутивната област, кога ќе пристигне падот, тие почнуваат да летаат над површината на Ериското Езеро, која се наоѓа меѓу САД и Канада, во потрага по топлите температури. Така, милиони поединци ги напуштаат одделите за размножување и одат на југ.

Всушност, оваа пеперутка следи шема на сезонска миграција. Населението кое раса во источна Северна Америка патува во државата Мексико и Мичоакан, на мексиканска територија, кон крајот на август. Турнејата трае околу 2 месеци и секоја пеперутка лета над 6.400 километри. Тие се населуваат во ојамеловите шуми и се враќаат на север во пролет.

Населението на западниот дел на континентот, од друга страна, ја поминува зимата на брегот на Калифорнија, во САД.

Монархинг пеперутка хранење

Овој вид се храни со нектар на цвет наречен "Algodoncillo" или "Lengua de vaca", кој припаѓа на родот Asclepias . Тоа е растение кое му дава на пеперудата ефикасна токсичност за да ги одврати предаторите. Исто така, се конзумира од ларви, кои ги складираат гликозидите во форма на маснотии во стомакот.

Репродукција на монарх пеперутка

Периодот на парење на ова oviparous видови се јавува во пролетта пред мигрирање на местата на хибернација. Процесот на додворување се состои од 2 фази: воздушната сцена и терестријалната сцена. Во првата фаза мажот го брка и ја држи женката. Во втората, копулацијата се изведува на теренот и мажот го пренесува сперматофор на женката.

Откако женката ќе пристигне на местото за размножување, таа ги собира депозитите на јајцата во млечните растенија. Животниот циклус на монархот се состои од 4 етапи и е потребно околу 1 месец да стане пеперутка. Таа трае околу 4 дена во испилување, останува околу 2 недели како гасеница, е хризалис за 10 дена и нејзиниот живот како пеперутка трае 9 месеци, повеќе или помалку.

Закани од монархот пеперутка

Црвената листа на Меѓународната унија за заштита на природата сè уште не го оценува статусот на монархот. Сепак, нејзината миграција се смета за "загрозен феномен" од страна на Меѓународната унија за природа и природни ресурси, а истата IUCN го препознава како "феномен во опасност од истребување". Несомнено, таквото долго патување вклучува многу опасности за малата пеперутка, која треба да ги избегнува закани како што се климатските промени, сечењето на елата, паразитите и употребата на пестициди.

Некои организации веќе презеле акција по ова прашање, особено на местата за хибернација. На пример, во 1986 година во Мексико беше создаден резервоар за биосферен резерват Монарх Батерфлај, кој вклучува повеќе од половина од хибернациските колонии.