Потреби за исхрана

Човекот е живо суштество кое треба да се храни за да преживее, да расте и да се развива. Храната е изворот што ги обезбедува потребните средства за тоа, но покрај тоа што е неопходност, храната е задоволство.

Човечката исхрана се разликува низ целата еволутивна историја . Секако, она што не се смени е неговата хетеротрофна состојба, бидејќи човекот зависи од материјата на другите живи суштества да се негува себеси.

Што јадат луѓето?

Можеби ве интересира ...
Храна од животинско потекло
Растителна храна

Човекот е сезначен: тој може да консумира храна од животинско потекло и растително потекло, сè додека овие се јадат. Сепак, тоа не беше секогаш случај. Првите предци на хомо сапиенс веројатно се хранат со растителни материи и некои инсекти. Тековната теорија сугерира можност човечкиот мозок да ја зголеми својата мозочна маса како резултат на вклучувањето на месото во својата вообичаена диета, а можеби, при готвење храна, тие беа во можност да добијат повеќе енергија.

Првите човечки суштества одржувале диета добиена од лов, собирање и риболов. Подоцна тие развиле земјоделство и припитомени животни , а нивните можности за храна се засновале на тоа како да ја организираат храната што им била достапна.

Првите предци на хомо сапиенс веројатно се хранат со растителни материи и некои инсекти.

Со текот на времето, жителите на различни региони во светот изградија посебни гастрономи засновани на ресурсите на регионот и нивните потреби. На пример, познато е дека Арктикот Инуит троши повеќе сурова храна отколку луѓето во западните општества.

Разновидност на човечка храна.

Луѓето консумираат храна која содржи компоненти што се корисни за човечкото тело: масти, шеќери, јаглени хидрати, минерални соли и сл. За возврат, овие компоненти се состојат од супстанции, како што се аминокиселини, кои се наоѓаат во организмот и кои се неопходни за раст, заштита, одржување, поправка и снабдување со енергија на организмот. Мажот може да преживее без да јаде околу 20 до 40 дена, во зависност од неговото здравје, телесната тежина, нивото на маснотии и други фактори. Она што е јасно е дека никој не е во состојба да живее без јадење.

Додека секој регион на планетата се карактеризира со одредена гастрономија, на телото на сите човечки суштества им се потребни основни хранливи материи или хранливи материи. Овие се компоненти на храна и се поделени на органски и неоргански. Првите, како што се витамини, протеини и јаглени хидрати, се формираат со органски соединенија додека неорганските, се разбира, се формираат од неоргански соединенија; на пример, вода и минерали.

Од друга страна, сите хранливи материи што му се потребни на телото во големи количини, како што се:

-Протеини Овие хранливи материи се состојат од кислород, јаглерод и водород, а азот и сулфур во помал дел. Тие придонесуваат за поправка и раст на телото. Тие произведуваат дигестивни ензими и помагаат во заменувањето на оштетените ткива.

-Јаглехидрати. Тие се најголем извор на енергија за голем дел од светската популација. Јаглехидратите се скроб, лактоза и сахароза.

-Fе . Тие обезбедуваат енергија и се неопходни за оптимално здравје.

Нека вашата храна е вашиот лек, а лекот да ви биде храна.

Хипократ

Микронутриенти се неопходни во мали количини, како што се витамини и минерали. Сега, водата е од гледна точка најважната компонента на диетата, бидејќи овозможува функција на метаболизмот и регулирање на температурата. Без вода, човекот составен од 60 проценти од него не може да преживее повеќе од неколку дена.

Влакната е компонента на диетата која не е сварлива од цревата, но значителна затоа што помага да се елиминира отпадот од храна и да делува како средство за други хранливи материи.

Здрава храна.

Балансирана диета

Исхраната на едно лице треба да биде доволна и урамнотежена, способна да обезбеди енергија за дневни активности и да го одржува здравото тело. Недостатокот или вишокот на хранливи материи е проблем што доведува до различни состојби како што се дијабетес, дебелина, анемија и низа други болести.

Дали сте слушнале изрека „Ние сме она што јадеме? И фразата што му се припишува на : „Може ли вашата храна да биде вашиот лек, а лекот да ви биде храна“? Здравјето на луѓето е тесно поврзано со видот, количината и квалитетот на храната, така што диетата на едно лице мора да биде во согласност со нивната возраст, нивните активности и нивните специфични потреби. Спортист со високи перформанси бара повеќе јаглени хидрати, додека седечка жена треба да го намали внесот на маснотии за да избегне дебелина.

Балансирана исхрана вклучува производи како месо, зеленчук, овошје, млечни производи, мешунки, житарки и деривати. Размислете да ја познавате пирамидата со храна, што укажува на групи на храна потребни за одржување на здравјето.

Можеби ве интересира ...

Пирамида на храна
Човечка дебелина