Род Капсикум

Горење, кинење, течење на носот, ненадејна топлина ... Зошто некој би сакал да ги доживее овие реакции? Сепак, милиони луѓе не се грижат, само да уживаат во вкусот на чили или храна подготвена со неа.

Чиле, ají или pimiento е плод на растенијата од родот Capsicum, кој вклучува околу 20-27 видови, од кои 5 се припитомени, покрај сорти на секоја од нив. Најмногу култивирани видови е Capsicum annuum , општо познато како чили, бибер или црвен пипер. Интересно, некои сорти ја немаат супстанцијата која дава многу од карактеристичен кисел и зачинет вкус.

Зборот capsicum изгледа дека доаѓа од латинската капса , што значи "кутија" , можеби во алузија на обликот на некои од плодовите на родот.

Ред: Solanales
Семејство: Solanaceae
Род: капсус

Опис

Чили растенијата се ниски и грмушки, иако карактеристиките варираат во зависност од видот и сортата. Некои се годишни, а други се повеќегодишни. Тие растат вертикално и имаат многу тенки стебла. Генерално, тие измеруваат околу 1 метар во височина. Тие имаат едноставни, овални листови и често истакнати краеви, темни или светло зелени. Неговата површина е мазна. Цветовите се развиваат сами или во групи на кратки стебла; Тие се мали и повеќето имаат 5 ливчиња кои покажуваат бело-жолта боја.

По цветни, се појавуваат овошје со семиња долги 15 сантиметри, кои се класифицирани како бобинки: чили, пиперки или пиперки. Тие можат да бидат издолжени и истакнати, кружни или цилиндрични, широки или тенки, како и многу разновидни бои кои вклучуваат црвена, жолта, портокалова, зелена и виолетова боја. На пример, Capsicum frutescens "Tabasco" развива многу мали чили пиперки, исправени и светло црвени кога зрели, додека Capsicum annuum var. годишно "Jalapeño" произведува карактеристични издолжени, цилиндрични и благо свиткани чилеи, со нетранспарентна зелена боја.

Чиле моррон или црвен пипер - Capsicum annuum.

Киселиот и зачинет вкус на многу пиперки се должи на капсаицин, супстанца која е присутна како форма на одбрана против цицачи и други тревопасни животни. Птиците се имуни на тоа, и благодарение на тоа тие можат да го пропагираат семето. Сорти без капсаицин се познати во некои места како слатки пиперки. Капсаицинот е иритант, бидејќи предизвикува горење кога станува збор за контакт со ткива и го зголемува протокот на крв во областа.

Дистрибуција

Сите чили видови се родени на американскиот континент, иако сорти се развиени во одредени делови на светот. Според археолошките докази, чилевите се дел од човечката исхрана од 7500 п.н.е. Црните растенија беа примени за првпат во Мексико пред повеќе од 6000 години. На крајот тие станаа важни култури за време на предколумската ера, со присуство во мезоамериканската област, во дел од остатокот од Северна Америка, во Централна Америка и во поголемиот дел од Јужна Америка.

беше еден од првите Европејци што ги знаеше Чиле. Се верува дека првиот човек кој ги опишал чили пиперките и неговите ефекти бил докторот Диего Алварез Чанка во 1493 година, кој патувал со Кристофер Колумбо во Америка. Потоа, португалците ги претставија растенијата во Индија и Африка од Јужна Америка. Отпрвин тие биле одгледувани како љубопитност, но подоцна ја откриле својата моќ како зачин и како замена за црн пипер.

Во моментов растенијата се одгледуваат во голем дел од светот, особено во топли и умерени региони.

Најмногу одгледувани видови е Capsicum annuum , познат како чили или пипер.

Репродукција и сорти

Родот Capsicum има 20-27 видови , но повеќето култивирани се Capsicum annuum, Capsicum frutescens, Capsicum chinense, Capsicum baccatum и Capsicum pubescens ; секој со свои соодветни сорти. Capsicum annuum var. Annuum има голем број на слатки и зачинети сорти, додека Capsicum chinense има некои од најжешките сорти, како што е habanero пиперка ( Capsicum chinense "Habanero"). Други популарни сорти се Capsicum annuum var . "Serrano Chile", Capsicum annuum var. годишнината "Jalapeño" и Capsicum frutescens "Tabasco". Бројот на сорти и сорти не е точно познат, но тие се илјадници.

Чили растенијата се опрашуваат со инсекти. Многумина можат да се само-опрашуваат, ако имаат машки и женски полови органи во истиот цвет. Одгледувањето главно се постигнува со семиња, и се потребни плодни, добро исцедени почви. Тие не се растенија отпорни на мраз, и напредуваат во региони или локации со минимална температура од 18-21 ° C Обично, тие се бере пред зреење, кога бојата е обично зелена.

Сорти на пиперки: бои, мириси и вкусови.

Употреба

Видови од родот Capsicum имаат многу намени. Кулинарните се прошируваат и до слатките сорти. Циркулите се богати со витамин Ц, витамин А и содржат значителни количини на минерали како железо и калиум. Тие се суштински дел од кујната на Мексико, Индија и Југоисточна Азија, и во многу делови од Америка има садови подготвени со нив. Може да се јадат свежи, сушени или варени, па дури и во десерти и пијалоци . Тие обично се користат како зеленчук. Сушените зрели пиперки се користат за правење пиперки или кајенски прав, а киселиштата може да се јадат како закуски или придружени со садови.

Чилови се богати со витамин Ц, витамин А, железо и калиум.

Благодарение на нивните својства, тие имаат некои лековити намени. Зачините сорти имаат тонични и антисептички ефекти и можат да го зголемат потењето и да ги стимулираат циркулаторните и дигестивните системи. Тие помагаат во ублажувањето на настињата, дигестивните проблеми и астмата. Применуваат на кожата тие се лек за sprains, невралгија, артритис и лумбаго. Но, мора да бидете внимателни: тие можат да предизвикаат контактен дерматитис и во вишок, ја иритираат стомачната облога. Во одредени земји, олеорезин од растенија е предмет на законски ограничувања.

Прекрасната зеленило, цвеќиња и плодови се сметаат за украсни елементи, така што растенијата можат да бидат дел од градините.

Закани и конзервација

Овие растенија не се глобално загрозени , но бидејќи многу не се многу отпорни, тие се подложни на болести предизвикани од габи, бактерии и инсекти. Бубачки, бели муви, црвени пајаци и ткива, како да се копаат и се хранат со лисја и други делови, оштетувајќи ги. Некои бактерии кои обично ги напаѓаат видовите се Xanthomonas campestris и Ralstonia solanacearum .