Spheniscus humboldti

Пингвинот Хумболт е вид на птица што не лета, која припаѓа на групата на прстени пингвини. Нејзиниот изглед е сличен на оној на африканскиот пингвин, но има одредени карактеристики. Таа нема подвидови .

Опис

Возрасен Хумболт пингвин е висок до 60 сантиметри и тежи 3,5-6 кг. Во споредба со другите видови кои зачувуваат големи количини на маснотии и имаат густа перја, таа е визуелно потенка и подолга. Има црн клун со неколку бели дамки и црни и розеви нозе со мали, незабележливи канџи. Очите на возрасните покажуваат кафеава боја со црвени тонови, а кај млади лица обично се сиви.

Ред: Сфенисиформи
Семејство: Spheniscidae
Род: Spheniscus

Неговото тело има слој од пердуви, освен во розева зона која ги опкружува очите и ја достигнува основата на клунот. Главата, грбот, перките и опашот покажуваат црна боја, а во предната област густата темна лента во облик на потковица ги пробива градите од бела или крема. Најчесто се прикажани темни дамки на стомакот или градите, кои се уникатни во секој поединец.

Младите пингвини имаат прилично бледо перје, со ткаени закрпи кои не се добро дефинирани. Од друга страна, пак, младите имаат кратки, меки и тенки сиви пердуви на градите, кои се појавуваат кремасти во стомакот.

Дистрибуција и живеалиште

Хумболтскиот пингвин се дистрибуира долж бреговите на Чиле и Перу; Најголемите колонии се наоѓаат во Пунта Сан Хуан и островот Чанарал. За разлика од другите пингвини на јужната хемисфера, тие живеат во клима на топла клима, повеќе во некои области отколку во другите.

Таа живее во карпести терени на кои се прилагодува . Тоа е причината зошто тоа е многу добар алпинист, и скока со нозе заедно, одржување на рамнотежа со помош на перки.

Хумболт пингвин - Spheniscus humboldti.

Храна

Spheniscus humboldti е месојаден вид. Нејзината исхрана вклучува мали риби, како што се сардини и аншоа, како и лигњи . Тој обично применува неколку лов техники и ги координира со своите врсници за тоа.

Водите на неговото живеалиште обично се засегнати од феноменот на Ел Нињо, па достапноста на храната има тенденција да варира.

Однесување

Однесувањето на пингвинот Хумболт е различно во зависност од регионот каде што живее. Во Перу, на пример, тоа е седентарен, но во Чиле трае и од март до август тоа е надвор од неговата колонија. Кога влегува во морето, има тенденција да остане близу до брегот и да замине од 8 до 32 километри. Кога е потопен, може да остане 1 до 2,5 минути без да ја напушти водата и поплави на околу 27 метри длабочина. Таа ретко ја надминува оваа мерка, но секогаш постојат исклучоци, бидејќи максималната длабочина што може да достигне е 54 метри.

Нејзината најпрепознатлива вокализација звучи многу слична со бранењето на магаре.

Тоа е социјален вид, мирно и мирно однесување поголемиот дел од времето. Познато е дека дури и нема проблем да живеат заедно со поголемите птици , како што се пеликаните. За оваа и некои други причини, Хунболт пингвин многу добро се адаптира на живот во заробеништво.

Тој е способен да комуницира преку вокализации кои имаат различни функции според контекстот и целта: да покажат агресивност, да го запрат спротивниот пол, да координираат во група или да препознаат роднина, на пример. Нејзината попризнаена вокализација звучи многу слична со бракот на магарето, и двата пола можат да го испуштаат. Обично тоа е нервозна пред близината на некое друго животно.

Репродукција

Во принцип, пингвин од Хумболт достигнува сексуална зрелост на 2-3 годишна возраст. Тој е еден од ретките видови на пингвин кој може да има до 2 периоди на инкубација во распон од една година. По парењето, мажот останува заедно со женката и јајцата; обично женските депозити 2 јајца. Инкубацијата трае помеѓу 39 и 42 дена.

Процесот да излезе од школка е обично тежок и малку долг, бидејќи кокошките трае до 3 дена за да се ослободат. Откако ова се случи, родителите се свртуваат да се грижат за нив и да излезат да бараат храна околу 3 или 4 недели.

Закани и конзервација

Состојба на конзервација: "Ранливо".

Хумболтскиот пингвин е "ранливи" видови, според Црвената листа на Меѓународната унија за заштита на природата. Таа има повеќе закани, меѓу кои се и заплетувањето во мрежите за занаетчиски риболов, неговото заробување и нелегалната трговија за нејзина потрошувачка и одржување како миленичиња, губење на живеалиштата, рударски активности, нарушување на човекот, деградирање на животни воведени во Живеалиште, како што се кучиња, мачки и стаорци и комерцијален риболов, со што се намалува изобилството на нивниот плен.

Постои висока стапка на смртност на јајца , кои се губат поради предавање и случајно кршење или поради бури.

Извори

https://en.wikipedia.org/wiki/Humboldt_penguin

http://www.iucnredlist.org/details/22697817/0

http://animaldiversity.org/accounts/Spheniscus_humboldti/

http://www.arkive.org/humboldt-penguin/spheniscus-humboldti/