Lactuca sativa

Единствениот член на родот Лактука, кој се одгледува комерцијално, е овој вид зелена салата, присутен во бесконечност на садовите на светот. Тоа е растение со многу сорти, од оние со завиткан лисја до оние кои се повеќе како зелка. Древните Египќани го посветија на богот на плодноста и го сметаа за силен афродизијак .

Зборот Lactuca е изведен од латинскиот лак , што значи "млеко", и укажува на млечниот сок наречен лактукариум, кој се наоѓа кај многу видови зелена салата, вклучувајќи ги и дивите. Концентрацијата на лактариум во оваа зелена салата е ниска во споредба со дивите видови.

Ред: Asterales
Семејство: Asteraceae
Род: Лактука

Опис

Фабриката зелена салата е годишен вид, односно биолошки циклус кој завршува за 1 година. Обично мери 15 до 30 сантиметри во висина и слична ширина. Листовите се вкусни (содржат вода); Тие можат да бидат изгубени или подредени многу блиску (круг зелена салата), и да покаже бои кои се движат од бледо зелена до темно виолетова. Обичните сарфели обично се поделени во зелена, кадрава и стеблена. Последните немаат централна пупка, односно тесен внатрешен дел.

Lactuca sativa , понекогаш наречена градина зелена салата , произведува многу дискретни цвеќиња кои растат во inflorescences. Секој цвет има вилано или папус, структура составена од едноставни или пердувести влакна и 5 ливчиња. Плодовите, со должина од само 3 или 4 милиметри, поминуваат семе од разновидни бои, според сортата.

Видови зелена салата.

Дистрибуција

Овој вид зелена салата не расте диви, но е производ на одгледување. Денес се верува дека Lactuca sativa потекнува од Lactuca serriola , див вид кој пред илјадници години бил користен како лековити билки и дека нема орнаментални или кулинарни употреби. Можно е во древниот Египет прво да се одгледува за да се искористи маслото од семето, а подоцна, со селективно одгледување, да се развие зелена салата со јастиви листови. На кратко, оваа зелена салата била воведена во Египет околу 4500 п.н.е. C. , но тоа беа Грците и Римјаните кои ја популаризираа неговата употреба во кујната. Интересен факт е дека во античките времиња, единствената позната зелена салата била Римјанин или Кос, а во текот на вековите биле развиени и други сорти. Таа беше воведена во Америка во 17 век и стана натурализирана во многу земји надвор од Европа и Африка.

Природната дистрибуција на зелена салата во Стариот свет се движи од медитеранскиот регион до Сибир, но денес таа се одгледува во многу делови на светот. Се смета за роден во умерените зони на Европа, Азија и Северна Америка. Некои од најголемите производители на зелена салата во светот се Кина, Индија, САД, Иран, Италија, Шпанија, Мексико, Турција, Јапонија и Германија.

Репродукција и сорти

Постојат повеќе од 1.100 видови на зелена салата.

Се одгледува од семиња, кои се карактеризираат со останување свежо за кратко време. Ова се прави на многу места во периодот од март до јуни или од август до септември. Потребна е плодна и добро исцедена почва и постојана влажност. Понекогаш најпрво е засадена во саксии, но почесто е да се засади директно на земја.

Фабриката обично цвета од јули до август. Тие се хермафродитско цвеќе, со истовремено машки и женски полови органи, кои се испитани со муви. Тие имаат тенденција да се отвораат во исто време, особено во утринските часови, и наскоро откако стилот се појавува преку антерот (горен дел од предивото) и потоа се опрашува. Марулата може да биде самоопрашана .

Постојат повеќе од 1.100 видови на зелена салата, од кои на пазарот се издвојуваат Римската или Кос, Белуга, Французите и Батавија. Кораната салата е именувана по името на грчкиот остров, каде што Римјаните го откриле; името на "ромската зелена салата" му било дадено од Французите токму кога римјаните го однеле во оваа земја.

Салата со зелена салата.

Употреба

Иако античките Египќани му припишуваат афродизијачки својства, за Римјаните зелената салата била растение способно да предизвика поспаност. Всушност, лактокариумот на растението е наркотичен и антиспазмоден и има седативни својства. Се користи за лекување на , анксиозност, хиперактивност кај децата, па дури и ревматска болка. Сепак, не е препорачливо да се консумираат сок без медицински надзор, бидејќи предозирањето има штетни ефекти врз здравјето.

Тоа е добар извор на витамин К, витамин А, фолати, калиум, железо, калциум и фосфор.

Марулата има предност: може да се купи само свежо. Има многу употреби во кујната и е честа состојка во неколку видови салати, но исто така се консумира само како придружба, во супи и завиткување на други видови храна. Таа има многу малку калории , и наместо тоа е добар извор на витамин К, витамин А, фолати, калиум, железо, калциум и фосфор. Таа има крцкава текстура и малку слатка или малку горчлив вкус, во зависност од сортата.

Закани и конзервација

Марулата не се смета за загрозена или особено загрозена, но е засегната од некои болести и штетници како резултат на нападот на организми како што се Pseudomonas marginalis, Erwinia carotovora, Pseudomonas cichorii, Septoria lactucae, Stemphylium botryosum и Rotylenchus robustus .