Маслиново дрво

Olea europaea

Информации и карактеристики

Маслинките доаѓаат од маслиновото дрво, едно мало дрво со висока економска важност и едно од најнаселените во светот уште од античко време. Во некои места тоа е или се смета за свето и претставува изобилство, богатство, моќ и мир. Во моментов има повеќе од 1.000 милиони маслинови дрвја.

Ред: Lamiales
Семејство: Oleaceae
Жанр: Олеа

Опис

Маслиновото дрво е трајни растенија. Неговиот изглед е широк и неговата висина е кратка: од 8 до 15 метри. Вообичаено претставува едно изопачено багажникот со неколку стебла. Листовите растат заедно со тенки стебла и се наредени спроти еден на друг; Тие се повеќегодишни, посочени и тесни, широк од 1 до 3 сантиметри и долги 4-10 сантиметри. Горниот дел е зелен, а долниот дел има сребрено-зелен тон, малку сив. Тие живеат околу 2-3 години и паѓаат во пролетта, за да отстапат нови лисја.

Нејзините цвеќе се мали, бели со 2 stamens и стигмата поделени на 2 и даваат суптилна слатка арома, додека плодовите се зелени, виолетови или црни со големина од 1 до 2,5 сантиметри. Цветовите растат во кластери во основата на лисјата.

Дистрибуција

Маслинот е роден во медитеранскиот регион, Централна и тропска Азија и некои делови од африканскиот континент. Денес таа останува широко распространета видови во Африка, Азија и Медитеранот, но е воведена во САД, Хаваи, Еквадор, Австралија, Нов Зеланд и Француска Полинезија.

Таа живее во станишта со медитеранска клима со сува сезона, во варовнички почви и во близина на брегот. Тоа е многу отпорно дрво и може да издржи различни типови на почва и соленост, како и тешки услови како што се суша.

Репродукција и сорти

Ова растение на ангиоспермот цути на пролет и е испитано од инсекти. Цветовите можат да бидат хермафродити (со машки и женски полови органи) или несексуални. Плодовите или маслините трае 6-8 месеци за да созреат и се здобиваат со потемна боја, како што тоа се случува. Тие имаат тенденција да созреваат на есен и да се соберат некое време пред, иако плодовите на дивите маслинови дрвја се поогордни од оние на одгледуваните дрвја и не се конзумираат. Одгледуваните видови не се пропагираат со семиња.

Нејзиното созревање е бавно, но дрвото е многу долговечно, бидејќи може да живее стотици години.

Во моментов има повеќе од 1.000 видови на Olea europaea и 6 природни подвидови, кои се: Olea europaea europaea, Olea europaea cuspidata, Olea europaea guanchica, Olea europaea cerasiformis, Olea europeaa maroccana и Olea europaea laperrinei . Подвидот Olea europaea europaea има 2 варијанти: сортата europaea која обично се одгледува, со многу месести плодови, кои не растат, и сортата силвестри , со прилично мали плодови.

Некои производи од маслиново маслиново масло се "Каламата", "Пикуал", "Севилана", "Асколо" и "Барнеа". Маслинките се собираат во есен.

Употреба

Листовите, плодот и маслото се користат од маслинката. Овие делови од фабриката се користат илјадници години во гастрономијата, традиционалната медицина и декорацијата, до точка на разгледување на маслинката како највредна култура во медитеранскиот регион. Листовите се користат како антисептични, адстрингентни и за смирување на треска и кожи, иако се верува дека се лек за хипертензија.

Плодовите треба да се мацерат пред да се конзумираат, но оние од некои сорти може да се конзумираат по сушењето. Тие се јадат како мезе или како придружба на многу јадења, бидејќи тие се основна состојка на медитеранската кујна.

Маслинките содржат околу 40 проценти или повеќе нафта, што се екстрахира по жетвата и се користи во готвењето, како природен лек и како козметички третман. Таа обезбедува вкус и текстура на салати, сосови и мајонези, како и пици и тестенини. Исто така се користи во третманот на запек, пептички чиреви, изгореници, убоди, чешање и првут, меѓу другите. Бидејќи е богата со олеинска киселина, се смета дека е корисна за кардиоваскуларното здравје.

Од друга страна, дрвото од дрвото е корисно како гориво и суровина за мебел и конструкции, а дрвото може да се сади како орнаментален мотив.

Закани и конзервација

Видот и неговите сорти не се загрозени, а во некои региони тие се сметаат за инвазивни. Сè уште нема конкретни напори за зачувување на Olea europaea.