Phoenicopterus ruber

Американскиот фламинго, исто така познат како црвен или розов фламинго, е единствениот вид роден во Северна Америка. Во некои региони тоа е познато како Карипско фламинго, но навистина може да се наоѓа на места надвор од Карибите.

Таа е една од најчестите видови во зоолошките градини и успева да се разликува по интензивна и многу светла боја.

Опис

Тие се големи птици чии мажи се 20% поголеми од женките. Возрасните имаат висина од 1,20 до 1,45 метри благодарение на долгите екстремитети и големиот врат. Во однос на тежината, мажите претставуваат просек од 2,8 кг, додека жените забележуваат околу 2,2 кг.

Можеби нејзиниот светло розев пердув или црвено црвена е најзначајната карактеристика, но не и сите нејзини пердуви ја носат таа боја. Во лет можете да видите граница на црни пердуви по крилјата со многу долги и тенки екстремитети. Иако не е лесно да се видат, нозете се мрежни и розови.

Анатомија на американски фламенко.

Тие имаат мала розева глава, но магарешкиот раб покажува бели и розови бои од основата на нешто повеќе од половина од нејзината должина, со црн врв. Обликот на овој клун е малку заоблен надолу како карактеристика на прилагодување кон вашата исхрана и има мали кератински плочи како заштита.

Дистрибуција и живеалиште

Американските фламинго се дистрибуираат низ полуостровот Јукатан во Мексико, на Карипските острови и северниот брег на Јужна Америка. Некои места што ги заземаат се: Бахами, Куба, Доминиканска Република, Гвајана и Тринидад и Тобаго. Исто така, постојат примероци на брегот на Флорида, во Соединетите Американски Држави. Тие беа повторно воведени на Британските Девствени Острови, а некои поединци се идентификувани надвор од нивниот заеднички опсег, како во Белизе, Порторико и Кајмански Острови.

Омилено живеалиште на овие видови се солестарната вода или алкалните езера, како и калфитите и плитките крајбрежни лагуни со солена вода.

Фламинго во дивината има поинтензивна и светла боја од оние на заробеништво.

Храна

Розевиот фламинго ги користи нозете за да се разбуди калта или дното на плитка лагуна за да се појават нејзината храна. Кога ќе се открие, го користи својот клун за да ја филтрира водата и да се храни на плен. Нивната исхрана вклучува алги, мали семиња, ракчиња, мува ларви, црви, инсекти, мекотели и дијатоми.

Бојата на американскиот фламинго доаѓа делумно од неговата исхрана, бидејќи дел од нејзината храна содржи каротеноидни пигменти кои се концентрирани во црниот дроб и потоа се дистрибуираат низ перјето.

Според набљудувањата, фламингото во дивината има поинтензивна и светла боја од оние што се чуваат во заробеништво.

Однесување

Тие се социјални птици со голема подготвеност да формираат големи колонии составени од десетици илјади од нив. Тие не се агресивни или територијални, и го поминуваат поголемиот дел од своето време за хранење, но кога се појавуваат спорови, тие напаѓаат со клунови или со кратки брчки додека испуштаат вокализации.

Тие не се познати како миграциски животни, туку како птици кои патуваат неколку стотици километри врз основа на достапноста на храна, која обично варира во текот на целата година. Дури и во репродуктивната сезона тие исто така можат да изберат да бараат други посоодветни области.

Тие користат повици за различни ситуации; или како форма на локација, како предупредување, или во случај на пилиња, како начин да се генерира внимание.

Репродукција

Американските фламинго немаат дефинирана репродуктивна сезона, бидејќи е поврзана со нивоата на врнежи од секој регион. Тие достигнуваат сексуална зрелост помеѓу 2 и 6 години од животот.

Неговиот животен век е 20 години во дивината.

Репродукциските изложби се произведуваат во групи со движења на главата и крилјата кои изгледаат синхронизирани. Овој вид е моногамен, а машките и женските помагаат да се изгради каллива мочуриште висока 30 см во форма на вулкан за да се депонира едно или две јајца кои ќе бидат инкубирани 28-31 дена.

Откако јајцето се извеле, и двајцата родители се грижат и го хранат својот млад максимум две недели, иако најчесто е тоа што е само 5 до 8 дена. Потоа, бебето е интегрирано во "расадник", заедно со други пилиња, каде што тие добиваат внимание од неколку возрасни. Додека е стар 9 до 13 недели, девојчето ја напушта детската градинка за да се грижи за себе.

Американски фламинго размножување.

Една девојка има многу поинаков изглед од онаа на родителите, бидејќи неговата боја е бледо сива, а нејзиниот клун е мал и исправен, но овие карактеристики се менуваат кога се на возраст од 2 до 4 години.

Нивниот животен век е 20 години во дивината, но некои достигнаа 50 години.

Закани и конзервација

Нејзината состојба на зачувување е "Мала загриженост", што значи дека во моментот нејзините популации се стабилни, но не е неопходно да се занемари нејзината ситуација пред некои опасности што ги опкружува, како што е зголеменото губење на неговото природно живеалиште за изградба на делата на човечкиот развој и загадувањето.