Lepidochelys olivacea

Железото маслиново желка, исто така познат како маслиново релјеф, кожена желка, черепот на Мулат, марила желка и парлама желка, е морска рептил слична големина на римскиот Кемп ( Lepidochelys kempii ).

Ред: Тестидин

Семејство: Cheloniidae

Род: Lepidochelys

Опис

Има карпа со слаба маслинесто-зелена боја, со страни од 5 до 9 штитови. Спротивно на тоа, долната површина, наречена платрон, покажува бледо жолта боја, која исто така ги зацврстува областите на устата, носот, вратот и работ на целото тело, давајќи го, гледано од погоре, видливо обележување. Остатокот од неговото тело е зелено маслиново; сепак, вашата кожа може да се појави црвеникава поради присуството на алги во неа. Нејзините перки завршуваат со силни и големи канџи.

Тежината на маслиновото желка од маслиново масло е помеѓу 55 и 80 сантиметри во должина и тежи помеѓу 35 и 50 килограми. Младите се регистрираат само околу 28 грама тежина и до 4 сантиметри должина за време на првите денови на животот. Бојата на надворешната анатомија е потемна од онаа на возрасните; Карпасот и работ на перките одржуваат тон помеѓу сина и сива боја.

Дистрибуција и живеалиште

Lepidochelys olivacea има широка дистрибуција низ целиот свет, и е многу честа појава во тропските води на , освен во Карипското Море. Се гнезда на околу 40 плажи, но "arribadas" само стигнуваат до бреговите на Индија, Панама, Мексико, Никарагва и Костарика. На пример, плажата Rushikulya, која се наоѓа во Индија, доживеала пристигнувања од околу 200.000 желки од репка маслинки, неверојатно голем број.

Во принцип, овој вид претпочита да живее плитките води каде што лесно наоѓа храна и места за сончање. Останува околу 15 километри од брегот; исто така, можете да одите во заливи и утоки.

Живеалиште на маслиново режење - Lepidochelys olivacea.

Храна

Пред да стапи во зрелоста, тој одржува диета која најчесто е месојадична. Во своето природно живеалиште се храни со различни животни, како што се јастози, ракови, полжави, медуза, ракчиња и одредени видови риби. Ако постои недостаток на плен, дополнете ја вашата исхрана со алги. Многу ефикасно, жетвата за маслиново ритче се потопува длабоко до 150 метри за да ја пронајде својата дневна храна.

Откриено е дека во заробеништво видовите можат да влијаат на канибализам, според некои забележани случаи.

Однесување

Тоа е миграционен вид, имајќи предвид дека секоја година се движи кон плажите да се гнезди. Тој сака да се сонча, и обично се согласува во близина на брегот.

Репродукција

Помеѓу јуни и декември, жетвата за маслиново режење поминува низ сезоната на гнездење. Поединците можат да бидат многу точни со своето време; На пример, во некои области тие често се синхронизираат на таков начин што стотици или илјадници жени пристигнуваат на една плажа за да најдат соодветно место за поставување околу 100 јајца.

Во една сезона, секоја жена е способна да изведува 2 или 3 јајца, што обично се прави ноќе. За да го направите ова, ископате дупка до 55 сантиметри длабоко во песок, што е гнездо. Температурата на ова е важна, бидејќи зависи од полот на желката. По 50-60 дена на инкубација, младиот излез и се појавуваат на светот, сам пред тоа што ги чека. Мајката не обезбедува грижа за малите желки во средина погодена од предатори, но овие потези се водени од нивниот инстинкт кон морето.

Закани и конзервација

Состојба на конзервација: "Ранливо".

Иако Lepidochelys olivacea е најзастапен вид на морска желка во светот, тој исто така е еден од најзагрозените видови, кој е во "ранлива" состојба според Црвената листа на Меѓународната унија за зачувување на Природата, иако во другите региони се смета за критично загрозена. Евиденцијата покажува дека има околу 800.000 жени со капацитет за гнездење, но бројот на поединци брзо се намалува.

Вашите закани се добро познати. Во многу делови од светот јајцата се продаваат како производи од афродизијак, а месото се продава како егзотична деликатес. Занемарените рибарски мрежи, траулинг и загадување влијаат врз нивниот природен животен циклус и здравјето, а вештачкото осветлување на плажите може да ги наруши и да влијае на нивното чувство на насока; во вториот случај, ако нивниот пат кон морето забави, природните предатори имаат поголеми шанси да ги фатат.

Во одредени делови од Азија и Африка морските желки се сметаат за свети животни и се длабоко почитувани, но тоа не секогаш се случува. Видот има правна заштита, но потребна е поголема контрола и претпазливост за да се намалат или искоренат нелегалните дејства кои го загрозуваат неговиот живот.

Извори

https://en.wikipedia.org/wiki/Olive_ridley_sea_turtle

http://www.iucnredlist.org/details/11534/0

http://www.arkive.org/olive-ridley-turtle/lepidochelys-olivacea/

http://www.nmfs.noaa.gov/pr/species/turtles/oliveridley.html