Карактеристики на репродуктивниот систем

Репродукцијата е една од карактеристичните функции на секое живо суштество, бидејќи дозволува овековечување на видот. Секој репродуктивен систем има адаптирани органи за создавање на нов живот, било да е тоа животно, зеленчук или било кој организам.

Се разбира, репродуктивните системи припаѓаат на најсложените организми, како што се 'рбетните животни, луѓето и повисоките растенија. Репродуктивниот систем е присутен во повеќеклеточни суштества кои се репродуцираат сексуално.

Секој репродуктивен систем има адаптирани органи за создавање нов живот на секој организам.

Комплексноста на репродуктивниот систем на живо суштество е во согласност со неговите потреби, неговата околина и други фактори. На пример, некои растенија се репродуцираат со помош на спори, но сексуалната репродукција е факт во растенијата со цвет, семе и овошје.

Во оваа смисла, репродуктивниот систем на човекот е еден од најкомплексните и се состои од органи и ткива кои се вклучени во синтезата на полови хормони и репродукција. Овој систем ги произведува репродуктивните клетки наречени гамети: женски ovules и машки сперматозоиди. Од сојузот на јајце и сперма, започнува развојот на бебето.

Човекот може само да се репродуцира природно на сексуален начин, бидејќи не постои друг механизам за генерирање на ново човечко суштество. Мажот и жената имаат специјализирани органи кои се разликуваат според нивната функција.

Најважни делови од човечкиот репродуктивен систем

Главните органи на женскиот репродуктивен систем се внатрешни, односно се наоѓаат во телото и не се видливи однадвор. Тие се погодни за сексуален однос, оплодување, бременост и породување.

Жените ги имаат следниве органи:

-Овариос. Тие се две структури со овална форма лоцирани во долниот дел на абдоминалната празнина. Тие произведуваат полови хормони и женски репродуктивни клетки.

Фалопиевите туби. Ова се два трупа во форма на органи кои ги поврзуваат јајниците со матката. Кога јајцето се ослободува, се движи од јајниците преку фалопиевата цевка до матката.

-Утеро. Исто така, наречен матрица, тоа е шуплив мускулен орган лоциран во карлицата. Тој е покриен со слој на слузницата наречен ендометриум и е одговорен за сместување на фетусот во текот на бременоста.

Женски репродуктивен систем: 1. Вагина - 2. Цервикс - 3. Матка - 4. Ендометриум - 5. Оваријален лигамент - 6. Јајчник - 7. Фимрија - 8. Фалопиести цевки

-Вагина. Канал со должина од 8 до 12 сантиметри, чии функции се: примање на пенисот за време на сексот и служат како канал за испорака на бебето за време на породувањето.

Кај мажите, најзначајни се следниве органи:

-Простати Мал орган кој произведува течност неопходна за исхрана и преживување на спермата.

- Одложени канали Овие цевки се продолжување на епидидимидите. Тие ја пренесуваат спермата со спермата кон уретрата.

-Epididimos. Тие се тубуларни структури кои се наоѓаат на врвот и на задната страна на тестисите. Тие ја собираат и чуваат спермата, што ја води до vas deferens.

-Тестикули. Тие се сексуални жлезди во форма на овална форма завиткани околу скротумот, (слој од кожа) произведен од полови хормони и сперматозоиди. Главниот машки хормон е тестостерон.

-Пен. Надворешен орган со цилиндрична форма. За време на сексуална возбуда, ткивото се наполнува со крв и ерекција резултати, по што сексуалниот однос станува возможно. За време на протерувањето на спермата, спермата се ослободува преку уретрата која е во пенисот.

Репродуктивен систем кај животните

Во повеќеклеточни животни, мажите и жените произведуваат сперма и јајца, соодветно. Со соединувањето на две полови клетки или гамети започнува развојот на новото битие; Сепак, светот на животните има различни форми на репродукција, за разлика од луѓето.

Цицачите се репродуцираат на ист начин како и луѓето: се врши внатрешно оплодување и по период на бременост, женката раѓа едно или повеќе млади кои таа ги храни со мајчиното млеко. Разликите се состојат од периодот на гестација, бројот на потомци, времетраењето на времето на доење и други детали.

> Единствените жени во животинскиот свет кои поседуваат две вагини припаѓаат на групата на торбари.

Сите 'рбетници имаат генератор на репродуктивни системи на гамети, кои кај женките се движат преку oviduct кој има излез на орган наречен клоака или вагината. Единствените жени во животинскиот свет кои поседуваат две вагини припаѓаат на групата на торбари. Мажјаците може да имаат пенис или некој друг орган за копулација; во случај на chondrichthyes како што се ајкулите, постојат некои органи наречени класици .

Клиперс на црнфинска ајкула, Carcharhinus brevipinna. / Фотографија направена од Жан-Лу Џастин.

Само цицачи имаат матка и вагината. Oviparous животни поседуваат клоака (женски) и копулаторни орган (машки), но не сите извршуваат внатрешно оплодување како цицачи. Некои ги пуштаат своите јајца во водата или во некоја структура надвор од нивното тело, а мажјаците се одговорни за нивно оплодување.

Репродуктивен систем во растенијата

Надворешните растенија се репродуцираат сексуално и оплодувањето се одвива во цвеќињата. Машките репродуктивни органи го сочинуваат андроцео и женските репродуктивни органи го сочинуваат гиноцеумот . Женските растенија произведуваат гамети наречени oosferas, а машките ги продуцираат гаметовите кои го добиваат името на антерозоиди. Тие се формираат во поленови зрна, додека во внатрешноста на овалот се формираат oospheres, кои се содржани во јајниците.

Стоманите на цвеќињата се оние што ги произведуваат зрнцата на поленот. За да се спроведе оплодување, антерозоидот треба да се транспортира до оосферата, често потпомогната од инсект или друго животно. Фертилизацијата, наречена опрашување, е внатрешна. Понекогаш опрашувањето се врши со ветер или вода.

Цветовите на gymnosperms, помалку покажуваат, обично имаат цвеќиња со машки и женски репродуктивни органи способни за генерирање на гамети на двата пола.