Патување низ суштества пред човекот

Човечкото битие е вклучено во семејството на приматите и спаѓа во подрачјето на хоминина, како што се орангутаните , шимпанзата и горилата. Homo sapiens е резултат на долгата еволуција која го одделува од овие животни и го претвори во суштество со одличен мозок, бипедален држење на телото и способност за расудување.

Како стана Хомо сапиенс ? Во овој преглед ќе се сретнете со предците на човекот и неговите главни карактеристики:

Проконсул

Всушност, Proconsul бил род на приматите кои живееле пред 23-25 ​​милиони години во Африка и припаѓаат на Hominoid superfamily. Важноста на овој изумрен род е тоа што таа можеби е дел од еволутивната лоза на големи мајмуни, гиббони и луѓе. 4 видови на Проконсул биле лишени од опашка и можеле да имаат арбореални и копнени карактеристики.

Homo sapiens е резултат на долга еволуција која го одделува од други животни и го претвори во суштество со одличен мозок, бипедален држење на телото и способност за расудување.

Pierolapithecus catalaunicus

Овој примат ги разгледува научниците, тоа е вид кој може да биде заеднички предок помеѓу лозата на луѓето и големите мајмуни. Неговиот ребен кафез е рамен и неговите зглобови се флексибилни, овозможувајќи му лесно да се искачи на дрва. Живеел пред околу 13 милиони години.

Ardipithecus

Иако сега разговараме за припадноста на видовите од овој род во групата на хоминиди, се смета дека тие биле првите предци на човекот по дивергенцијата во однос на мајмуните. Имаа мали кучешки заби и пети прилагодени за движење во дрвјата. Тие живееле пред 4,4-5,6 милиони години.

Sahelanthropus tchadensis

Hominid видови чиј живот датира од околу 6-7 милиони години. Имаше мала кранијална кутија, рамно лице и мали кучиња. Се верува дека тоа би можело да биде заеднички предок на луѓето и шимпанзата.

Реконструкција на жената Australopithecus afarensis во музејот во Барселона CosmoCaixa.

Australopithecus afarensis

Видот на познатиот Луси. Живеела во 3.0-3.8 или 2.9-3.9 милиони години во Источна Африка. Овој хоминид е еден од најпознатите, и има значителен број фрагменти од неговиот скелет, меѓу оние на Луси и други наоди во Кенија, Танзанија и Етиопија. Тој е еден од најстарите човечки предци што има регистрација и покажува знаци дека одеше на две нозе (бипедализам).

Australopithecus africanus

Hominid сличен во тен на Australopithecus afarensis, но веројатно поблиску до анатомски модерен човек. Имаше вилици и заби поголеми од оние на Homo sapiens и можеше да се хранат со семе, овошје и корени што ги собираше во отворените шуми каде што постоеше. Таа живеела пред 3.03-2.04 милиони години во јужниот дел на африканскиот континент.

Paranthropus boisei

Се верува дека постоело пред 2.3-1.2 милиони години во Источна Африка. Според реконструкциите, неговите карактеристики личат на оние на модерните горили малку. Тој имаше многу широко лице и малку поголем кранијален капацитет од неговите претходници, што укажува на зголемување на големината на мозокот. И покрај тоа, неговиот мозок не беше поголем од оној на сегашните шимпанза.

Неговата највпечатлива особина е поседување на катници толку големи што ги надминуваат оние на кој било друг хоминид.

Homo rudolfensis

Крајниот кафез на овој хоминид покажува поважен напредок во големина во однос на другите предци. Неговото лице беше долго и рамно. Неколку фосили биле пронајдени во близина на езерото Туркана во Кенија.

Хомо хабилис

Еден од првите членови на родот Homo , чие научно име значи "способен човек". Се верува дека тој бил еден од првите хоминиди кои направиле примитивни камени алатки, и иако ова го приближува до современите мажи, неговиот изглед сè уште покажува симбиозни карактеристики. Имаше долги раце, мали заби и кратко лице, но черепна кутија поголема од онаа на другите хоминиди. Нејзиното постоење датира од околу 2,3-1,4 милиони години.

Реплика на черепот на Хомо хабилис / Автор на сликата: Хозе-Мануел Бенито Алварез.

Хомо еректус

Hominid со физички карактеристики кои покажуваат прилагодувања на копнениот живот и напуштање на арбореалните навики. Имаше пократки раце во однос на неговиот торзо, но долги нозе и голема кранијална кутија. Општо земено, покажа сличен изглед на анатомски модерен човек.

Иако има некои контроверзии околу нејзината научна класификација, се верува дека потекнува од Африка, а потоа се шири во Азија во областите на денешна Грузија, Индија, Шри Ланка, Кина, па дури и на островот Јава. Неговите фосили датираат од плеистоценот.

> Homo neanderthalensis е изумрен хоминид најблиску до современите луѓе.

Homo antecessor

Тоа е најстариот вид на Homo, кој е пронајден во Европа, чие постоење датира од околу 800.000 години до 1,2 милиони години. Тоа беше хоминид висок 1,6-1,8 метри и мозок од 1000-1,150 кубни сантиметри. Како љубопитност, можно е дека тој практикувал канибализам, како што се чини дека укажува на постоење на знаци на намалување на коските.

Homo heidelbergensis

За разлика од неговите претходници, Homo heidelbergensis можеше да се прилагоди на студените клими и беше првиот кој лови големи животни и изградил засолништа како дел од својот живот. Нејзиниот кранијален волумен бил 1.100-1.400 кубни сантиметри.

Тој живеел во Европа, Африка и источна Азија пред 1.3 милиони години - пред 600.000 години. Homo sapiens sapiens е директен потомок на овој хоминид.

Homo neanderthalensis

Тоа е изумрен хоминид најблизок до современите луѓе. Нивните фосили се пронајдени во Евроазија. Имаше робусно тело, многу голем нос, краток браун, и воопшто, сила поголема од онаа на Homo sapiens . Веројатно веќе имав јазик и живеев во групи.

Homo sapiens

Треба да кажеме дека тоа е видот што ја населува Земјата денес? Таа еволуираше во Африка пред околу 200.000 години и иако тоа не е токму предок, не можеше да недостасува во оваа листа. Нејзините карактеристики го прават тоа исклучително сложено и интересно, зошто да не се запознаете со него целосно?