Pisum sativum

Грашокот , грашок, грашок или arbeyu , меѓу другите имиња, е начинот на кој се познаваат семето на фабриката Pisum sativum , кое обично се нарекува со истите колоквијални имиња. Грашокот е многу популарна храна и се цени за нивната хранлива вредност.

Грашокот од грашок бил оној што познатиот татко на генетиката, Грегор Мендел, се користел во неговите експерименти за репродукција и со што ги открил механизмите преку кои се произведува генетското наследство.

Ред: Фабалес
Фамилија: Fabaceae
Жанр: Pisum

Опис

Pisum sativum е годишно растение (неговиот животен циклус е завршен за 1 година), кој расте како лоза висока до 3 метри, иако вообичаено останува да расте малку. Всушност, постојат два главни типа култивиран грашок: оние со низок раст и други кои се протегаат како лоза. Во принцип, има добро развиен главен корен, кој се протега длабоко до 1,2 метри во земјата. Нејзината главна матица е шуплива и по должината на најтешките стебла имаат тенденција да растат спирални лавиринти кои им помагаат на некои растенија да ги зграпчат структурите.

Фабриката има сложени лисја со до 4 пара летоци, кои растат наизменично околу стеблата. Тие покажуваат светла зелена боја. Групи од 1-3 цветови се појавуваат во inflorescences наоѓа во axils на листовите. Тие се прилично цвеќе од мека виолетова боја, розова или бела, која се состои од 5 сплотени зелени сепали и 5 ливчиња, покрај 10 stamens. 9 од нив се споени и формираат еден вид цевка која го опкружува пестикот, а десеттиот е слободен. Јајниците се сместени повеќе од 15 јајници.

Грашок на грашок - Pisum sativum.

Нејзиното овошје е долг од 3.5 до 15 сантиметри и широк околу 1-2 сантиметри. Се состои од 11 кружни семиња, мазни или наоблени, со дијаметар од 5 до 8 сантиметри со различни бои: зелена, жолта, беж, кафеава, црвено-портокалова, виолетова, па дури и шарена. Овие семиња се грашок.

Дистрибуција

Се верува дека грашок е дури и постар од грав , иако не е познато колку се тие. Според археолошките докази, Pisum sativum веќе се одгледувал во регионот на Плодната полумесечина во 8000 година. Значи, многу е веројатно дека местото каде што се одгледува за прв пат е во западна Азија. Оттаму, фабриката за првпат беше проширена на Индија, Кина и Европа, а потоа и на остатокот од светот. Theophrastus споменати во третиот век a. C. на грашок како зеленчук што се сее во доцната зима поради нивната посебна чувствителност и во грчка работа на годината V a. C се споменува грашокот на пире. Тие беа запознаени со Америка кратко по доаѓањето на .

Денес, видот се одгледува во умерените региони и тропските висорамнини. Во топлите региони, културата е ограничена на ладни сезони. Прогресира во многу видови почви, како песочна и умерено плодна. Најголеми производители на грашок, грашок или грашок се Индија, Кина, Канада, Русија, Франција и САД.

Репродукција и сорти

Фабриката редовно цвеќиња во сезоната од мај до септември. Има цвеќиња на хермафродит (со истовремено и машки и женски полови органи), кои се самоплодни, односно можат да се опрашуваат и оплодираат. Општо земено, пчелите помагаат во задачата на опрашување. Откако цветот ги преплавува, почнуваат да се развиваат овошје со семе, кое редовно созрева од јули до октомври.

Фабриката речиси секогаш се шири со семиња. Тие ртат со минимална температура од 10 ºC, што мора да се одржува за нешто повеќе од 1 недела. И покрај неговата толеранција кон неколку типови на почва, таа не напредува на места со висока киселост или со присуство на алуминиум, кој е токсичен. Исто така, не растат добро во поплавените места.

Сорти на грашок се повеќекратни . Некои од најчестите се снежен грашок, кој се јаде целина за да уживаат во својот деликатен вкус; снежен грашок или слатко грашок, повеќе гломазен и лесен за отстранување од подот и петит поис , џуџеста сорта која вообичаено се продава конзервирана или замрзната. Овие се познати во француската кујна.

Обичните сорти во Европа се нарекуваат "Магнус", "Сетчеј", "Солара", "Бакара", "Атос", "Ниточе" и "Риф". Во Америка, "Трапер" и "Австрија" се истакнуваат, а во Нов Зеланд "Мега" се издвојува.

Чинија со грашок.

Употреба

Нејзините суви семиња може да се користат за лекување на некои состојби, вклучувајќи и акни и брчки.

Во зависност од сортата, растението може да се одгледува за потрошувачка на нејзиниот слатки грашок без кора, за потрошувачка на цели парчиња или нивни јастиви пука или за медицински цели, но последново е поретко. Грашокот се многу хранливи мешунки, бидејќи тие се богати со влакна, протеини, железо, магнезиум, фосфор, цинк и калиум, меѓу другите хранливи материи. Со нив можете да подготвувате салати, пиреа, пудинзи, супи, леб и долга и така натаму. Некои се јадат сурови и други готват. Простено, грашок може да го замени кафето. Листовите и пукалите може да се јадат како зеленчук.

Pisum sativum има спермицидни и фунгистички својства, така што видот исто така се користи како лековити растенија. Сувата семка, применета на кожата, може да се користи за лекување на некои состојби, вклучувајќи и акни и брчки, и семето масло може да помогне во спречувањето на бременоста. Сепак, ова масло може да има негативни хормонални ефекти и да предизвика стерилност.

Фабриката исто така се користи како сточна храна, сено и зелено ѓубриво.

Закани и репродукција

Одгледувањето на фабрика за грашок е широко распространето, а нејзиното глобално преживување не е загрозено . Многу е подложна на разни болести како што се антракоза, мувла со волшебна боја, сива мувла од Botrytis cinerea и прашкаст мувла.