Macaw

Ara macao

Информации и карактеристики

Тоа е птица од ред Psittaciformes и на семејството Psittacidae , многу впечатлива за боење на нејзините перја. Според земјата или регионот, исто така се нарекува црвена мака, гука, папагал и црвена мака; На англиски јазик се нарекува Scarlet Macaw што буквално значи "Скарлет Macaw".

Тој е еден од најголемите неотропни видови папагали и е птица која го претставува Хондурас во светот. Во древни времиња, Маја го поврзува со силата на сонцето и моќта на оган.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Toucan

Опис на макао

Макавата поседува црвена перја од пердуви. Дел од пердувите на крилјата се сини, жолти и во помала мера зелени. Областа околу очите е жолта, а неговото лице е испреплетено со бели пердуви.

Клунот е голем и силен, а од друга страна, долните екстремитети имаат темни тонови кои стануваат црни. Нозете имаат два прста напред и два наназад, што им овозможува на птицата да ги користи прстите како да се раце. Оваа состојба е особено корисна при отварање на овошје и семиња.

Тоа е средна големина, бидејќи мери 80 до 90 сантиметри во должина, но некои може да достигнат 120 сантиметри. Сепак, истата опашка која најмногу влијае на големината: покрива една третина или половина од целата должина. Машките и женските имаат голем дел од физичките карактеристики, иако мажјакот може да има малку подолг опаш. Просечната тежина е 1 килограм.

Дистрибуција и живеалиште на мака

Таа е родена во Јужна Америка и живее во земји како Бразил, Венецуела, Перу, Боливија, Хондурас и Мексико. Живее во близина на реките во тропските дождовни шуми и влажните климатски савани и обично го гради своето гнездо во дрвјата на надморска височина од 1.500 метри.

Однесување на макао

Таа е многу дружељубива, а не територијална, па затоа не е чудно што ја гледа во другата мака, додека лета, јаде, почива или спие ноќе. Всушност, таа е обично љубов со нејзините соработници и во секојдневниот живот таа ги лиже и ги гали со клунот. Исто така е многу љубопитно и способно да се имитираат вокализациите на луѓето, па оттаму многу маки се обучени за овој конкретен факт. Меѓутоа, ако макавата е нарушена, таа не се двоуми да испушта свирежи, крокови или грмушки. Ако тој е во гнездо и почувствува опасна ситуација тој излегува да ја набљудува животната средина за да предупреди други макари или да се врати во тивко гнездо.

Таа многу ја користи левата нога за да ја одржи својата храна или младоженецот, така, овој екстремитет функционира како да е прилог. Фактот дека ова е така е веројатно предизвикано од поголем развој на левиот дел од мозокот отколку од десниот дел.

Хранење на макао

Тоа е тревопасни и штедливи. Нејзината исхрана се базира исклучиво на растенија, семиња и овошја, но повремено, исто така, го смрзнува нектарот од цвеќињата.

Нејзините клун и вилица се многу силни за да помогнат во прекинувањето на школка од семиња и ореви. Школка од бразилското семе е прилично тешко, но мака ја јаде без никаков проблем.

Репродукција на макао

Овипарови и моногамни видови за живот. Достига сексуална зрелост околу 3 или 4 години. Изградете го гнездото во шупливи области на дрвјата, на голема височина и опкружено со зеленило за да ги избегнете своите предатори.

По парењето, женката положува 2-4 бели и круг јајца кои се инкубираат околу 25 дена од страна на женката, а понекогаш и кај машките. По изведувањето, младите се хранат благодарение на мажите кои обезбедуваат ретуширани плодови. Во текот на 1 или 2 години младите макаки сега можат да станат независни.

Закани на макао

За жал, дистрибуцијата на црвената мака е значително намалена поради постојаната закана од нелегално зафаќање, уништувањето на неговото живеалиште, деградирањето на гнездата од страна на човекот и другите животни, меѓу другите причини. И покрај ова, постојат бројни резерви за нивната заштита и еколошки програми кои го поддржуваат нивниот опстанок.

Во сегашните времиња, црвената мака е во категоријата "Мала загриженост" на Црвената листа на Меѓународната унија за заштита на природата.

Макао (видео)