Enhydra lutris

Ова е една од најпознатите симпатични животни со кои ќе се сретнете. Морската видра е цицач кој припаѓа на потфамијата Лутрина и родот Енихидра, кој претставува најтешкиот член на семејството Муселида и вториот најмал морски цицач во светот.

Семејство: Mustelidae

Подфамилија: Лутрина

Жанр: Enhydra

Опис

Тој е мал, но тежок, заоблен и робустен. Мажјаците тежат од 22 до 45 кг и се мерат од 1,2 до 1,5 метри во должина, додека женките тежат од 14 до 33 килограми и измеруваат максимум 1,4 метри во должина. Постојат поединци кои достигнуваат 54 кг тежина, па нивниот изглед се истакнува во групите.

Одличен аспект на неговата анатомија е составот на нејзиниот слој кој е формиран од 250.000 до еден милион влакна по квадратен инч, најгуста од целото животинско царство. Од истата причина, не е потребен дебел слој маснотии за да се изолира од студот, како во случај на други морски цицачи. Косата е густа и доволно силна за да ја заврши таа работа.

Морска видра - Енхидра лутрис.

Нејзиното палто може да биде темно кафеава, сребрено-сива, жолта, од неколку нијанси на сива или речиси црна боја, но тие не се со еднаква боја, но имаат различни распони и комбинации низ нивното тело.

Порамнините и долгите екстремитети, како и густата и мускулната опашка, играат многу важна улога во нејзиното поместување по копно и вода. Слично на тоа, нивните коски покажуваат отосклероза, што е зголемување на густината на коските, што им овозможува да ја намалат пловноста.

Дистрибуција и живеалиште

Нејзината дистрибуција вклучува Северна Пацифик, вклучувајќи ја Јапонија, Курилските Острови, Алеутските Острови, бреговите на Алјаска и Долна Калифорнија во Мексико, иако на ова последно место бројките не се толку изобилни.

Тие се наоѓаат во различни морски средини во близина на бреговите со присуство на кревети од алги, но тие исто така остануваат во области каде што алгите се отсутни. Тие се среќаваат и во области каде што морското дно се состои од кал или песок.

Храна

Морските видри имаат брз метаболизам што ги присилува да се хранат помеѓу 25 и 40 проценти од нивната телесна тежина на ден. Тие се фасцинирани од вкусот на ежи, но тие се надополнуваат со многу други видови храна како што се cockles, школки, школки, ракови, морски црви, полжави, меѓу другите 35-40 видови на плен.

Ова убаво животно е единствениот морски цицач кој фаќа риби со помош на предните нозе, а не со устата, како и сите останати класификации.

Однесување

Ретко се соочуваат со мали борби и агресии за воспоставување територии. Мажите се оние кои обично ги патролираат нивните проширувања на земјиштето и се обидуваат да ги одвратат машките натрапници, но жените се слободни да се движат меѓу машките територии без страв од каква било агресија.

Голем дел од нивните животи остануваат во водата и можат да поплават малку повеќе од 100 метри за да ја најдат својата храна. Тие се познати по нивната употреба на алатки за манипулирање со животни со школка и отворање на нив за да го добијат својот ентериер. Исто така, постојат бројни фотографии каде што се гледаат воспоставување контакт со горните екстремитети, додека тие остануваат во водата што лежи на грб. Ова е за да се избегне дека струјата ги раздвојува или ги движи премногу подалеку од брегот, ситуација што тие исто така ја решаваат со околината со морските алги за да создадат бариери против струјата.

Репродукција

Времињата на парење се случуваат во кој било дел од годината и во водата. Мажите имаат неколку женски партнери и можат да гризат за муцката и носот за да ги потчинат за време на сексуалниот однос. Понекогаш овие сцени се насилни, затоа што можете да ги видите носевите на крварење или принудени да нуркаат, каде што ретко го убиваат својот партнер.

Бременоста е завршена во период од четири до дванаесет месеци, во случај мајката да примени доцна имплантација. Раѓањата се вршат и во водата, а едното теле е родено поголемиот дел од времето, но доаѓањето на близнаци е можно.

Море видри земајќи од екстремитетите.

Закани и конзервација

Како природни предатори наоѓаме китови убијци, морски лавови, ќелиски орли, мечки, кооти и понекогаш бели ајкули. Се верува дека неговите предатори го сметаат нивниот вкус непријатен, бидејќи свежи трупови пронајдоа само каснувања, наместо да најдат само коскени остатоци.

Од друга страна, кожата на видрите секогаш треба да изгледа чиста, бидејќи е важно да ја исполнува својата функција на изолирање на студот и одржување на кожата да се исуши, така што разливите на нафта предизвикани во близина на домовите на овие видови , дојдете да им наштетиме и сериозно да го оштетиме крзно, така што тие се целосно незаштитени од студот, а да не ги спомнуваме и многуте други проблеми што доведуваат до катастрофа од оваа големина.

Овие антропогени несреќи, плус океанизирање на океанот, инвазивни морски видови и загадување, ја имаат морската вира како животно во опасност од истребување.

Извори

https://en.wikipedia.org/wiki/Sea_otter

http://www.defenders.org/sea-otter/basic-facts

http://www.iucnredlist.org/details/7750/0

https://www.montereybayaquarium.org/animal-guide/marine-mammals/southern-sea-otter

http://www.worldwildlife.org/blogs/good-nature-travel/posts/ten-facts-about-sea-otters