Делфин

Семејство Делфинида

Информации и карактеристики

Делфините (Delphinidae), кои често се нарекуваат океански делфини, се дел од семејството на кикирики одontocetes (забиено), кое е многу разновидно, се состои од повеќе од 30 видови групирани во 17 родови. Членовите на ова семејство се присутни во сите океани на светот, како и во морињата, па дури и во реките.

Опис на Делфин

Тие имаат издолжена муцка и главата со ударна дупка што ја користат за да дишат. Нејзиното мерење варира помеѓу 1,2 и 9 метри (второто во случај на китови убијци ). Мажите се поголеми од женките.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Trivia за интелигентни животни

Делфините испуштаат звуци, вршат танцови движења и скокаат од водата за да комуницираат, да се ориентираат и да го фатат плен. Освен тоа, тие користат ехолокација која им овозможува да имаат повеќе информации за својот плен за време на ловот. Неговите звуци се поделени на свирежи со свиткување со фреквенции, изливи на звуци и кликања. Вторите се користат за ехолокација.

Нивното фузиформно (издолжено) тело им дава можност за течно пливање и намалување на водоотпорноста на движењата. Неговата опашка перка овозможува движење и пекторални перки ги насочуваат кога пливаат. Челустите на делфините се усогласени со хомодонтален венец, односно забите се еднакви една со друга.

Мозокот на овие китообразници е релативно голем и добро развиен, бидејќи се смета за една од најинтелигентните животни во светот и е потребна и во забавни центри за забава и во здравствени установи за терапии за деца и возрасни со попреченост. Ова, се разбира, генерираше мешани мислења.

Хранење на Делфин

Тие се месојади. Мали риби и лигњи се главната храна во исхраната на делфинот.

За да ловат, тие користат ехолокација со која можат да најдат морски животни додека не се закопаат во песок. Тие, исто така, вршат и други техники како што се "хит риба", кои најчесто се користат од видовите на делфин од видот. Овде делфините формираат групи каде што ја опкружуваат рибата и ги одвојуваат од клупите формирани од стотици. Orca, од друга страна, ги прогонува фоките, пингвините, птиците, па дури и сивите китови, особено младите или старите и болните возрасни.

Orca, лошо наречен "кит убиец", има лукав пристап со претпазливо да го изненади својот плен; Кога се наоѓаат во места поблиску до столбовите, тие имаат тенденција да ги погодат мразните банки, така што животните што се таму го губат рамнотежата и паѓаат во морето.

Делфини

Постелен делфин
Долгоносен акробат делфин
Заеднички океански делфин
Розово делфин
Ботлонозен делфин

Репродукција на Делфин

Периодот на гестација варира со видот, но обично трае 11 до 12 месеци, освен за кит убиец, кој може да трае до 17 месеци. Обично делфините имаат млад.

Мажите обично се агресивни за време на фазата на парење поради вештините за да се добие женско. Сексуалната активност започнува пред да достигне сексуална зрелост. Научно е докажано дека делфините имаат сексуални односи не само поради потребата за репродукција туку и со воспоставување на социјални врски.

Предатори на Делфин

Единствени предатори на делфините се некои видови ајкули и мажи. Во некои случаи кит-убиецот, исто така, претставува опасност, особено за помалите видови на делфини.

Заканата која не влијае само на овие китови, туку и на сите морски биодиверзитети, е загадувањето на океаните, морињата и реките, кои секојдневно се отруени со пестициди, индустриски и земјоделски отпад што го загрозуваат животот на овој вид. Длабоки рани на делфините направени со пропелери на брод исто така се чести. Смртта на овие китообразници исто така е честа бидејќи тие се заглавени во неодговорно заборавени мрежи за риболов. Во моментов во Јапонија има брутален масакр против делфини, бидејќи тие се сметаат за гастрономски деликатес и ги искористат предностите на многу од нивните делови од телото.