Рибарски риболов

Family Balistidae

Информации и карактеристики

Во светот има 40 видови риби, кои припаѓаат на редот Тетраодонтиформе и семејството Балистида .

Видовите на triggerfish исто така се нарекуваат pejepuercos. Навивачите за нуркање најчесто се среќаваат со тригерфиш, и се многу атрактивни поради различните бои што ги претставуваат нивните тела.

Опис на рибите на самострел

Телото на рибите е кратко, овално и компресирано. Главата е голема и има мала силна вилица со по еден или два реда на заби. Очите се мали и се наоѓаат во близина на дорзалниот раб, на врвот на главата.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Месечината

Предниот дорзален перка е составен од сет од 3 боцки повлечени во жлебот. Дорзалните и задниот анален перки обезбедуваат пловечко движење што им овозможува на рибите да пливаат со мала брзина. Таа има 2 карлични перки надредени по телото што се вклопуваат да формираат колона која завршува со кратки ленти. Неговата опашка перка е срп облик и само се користи за да избега предатори.

Кожата е тешка и е покриена со груба ромбоидни скали, како оклоп. Нејзиното осамено отворање е вертикална пресек поставена над пекторалните перки.

Поголемиот дел од видовите на риби од рак на дојка се движат помеѓу 20 и 50 сантиметри во должина, со исклучок на некои кои мерка повеќе или мерка помалку. На пример, камената риба ( Pseudobalistes naufragium ) изнесува 1 метар.

Дистрибуција и живеалиште на триггерот

Се наоѓа во тропските и суптропските океани ширум светот, иако има поголема концентрација во тропскиот Индо-пацифички регион. Вообичаено живее корални гребени. Други видови се пелагични. Нормално останува во плитка вода.

Однесување на рибите на самострел

И покрај нивните бавни движења и веселиот изглед, поголемиот дел од триглите се територијални и изразуваат агресивно однесување, особено кога се грижат за гнездата. Жената е многу поагресивна и е способна да напаѓа поголеми риби и луѓе. Оние кои најмногу страдаат од ова се нуркачи и не е невообичаено за некои да резултираат со многу болно залак.

Тие се дневна и осамена, тие само го менуваат ова последно однесување во сезоната на размножување. Во текот на ноќта тие се заштитени со пукнатини. Со оглед на атрактивноста на нивните бои, тие се многу барани од аквариуми низ светот.

Хранење на рибите на самострел

Исхраната на повеќето риби е составена од месо од видови како што се ежи, црви, ракови, ракчиња, ракови, мекотели и риби. Некои редовно консумираат алги и други морски растенија, а други јадат само планктон.

Тие треба да копаат и да копаат во морското дно со поместување на нивните перки за да го најдат својот плен како најдобро, како што се ежи и ракови. Вообичаено е неколку помали риби да го следат самострел да ги искористат предностите на остатоците кои паѓаат од устата и да се задржат благодарение на оваа паразитарна форма.

Репродукција на рибите со самострел

Триглите се полигамни, па затоа нивната територијална зона која се користи за мрестење вклучува машки и повеќе од една жена, обично од 3 до 10 од нив.

Во подоцнежната фаза на парењето, женките ги депонираат јајцата на територијата на машкиот, на песок. Овие јајца се физички многу мали. Поради нејзината кршливост лесно е да се распрсне движењето на брановите и затоа и машките и женските се вклучени во нивната грижа. Женката е одговорна за следење на периметарот на површината за мрестење за да ги исплаши предаторите и, исто така, да ги вентилира и ротира јајцата за да предизвика интелигенција. Ова однесување карактеристично за женките се нарекува "tendiente". Од друга страна, мажите остануваат малку подалеку од јајцата, но внимаваат на тие и на женката.

Постои уште еден систем за парење во кој женката има своја сопствена територија во областа на машката и мреста се одвива на женска територија.

Во некои видови риби, се создаваат мрежи и шрафирање истиот ден; Мрежата се одвива наутро и по зајдисонце младите излегуваат од јајцата.

Закани на риба од самострел

Најчеста закана за овие риби е апсењето за продажба на аквариуми или приватни лица, со оглед на привлечноста што ја имаат. Во оваа смисла, неговата голема популарност предизвика неуспех за нејзиниот опстанок и како последица на тоа, некои видови се загрозени, како кралицата triggerfish ( Balistes vetula).