Лимонска ајкула

Negaprion brevirostris

Информации и карактеристики

Лимонската ајкула е морска риба што му припаѓа на редот Carcharhiniformes и семејството Carcharhinidae , именувано за жолтеникава боја на кожата, која има појава на жолт лимон.

Опис на лимонската ајкула

Поединците од овој вид се големи и робусни; Тие имаат срамнети со главата и кратка, широка муцка. Тие имаат пониски заби кои се триаголни и со мазни рабови, и поголеми горните заби, но исто така и со мазни рабови. Тие имаат 2 дорзални перки, задниот дел е пократок од претходниот, како и пекторални и карлични перки. Неговата јасна и ефективна визија се должи на хоризонталниот опсег кој се наоѓа во центарот на мрежницата, што овозможува да се спознаат деталите помеѓу секоја боја.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Сардинска ајкула

Просечната должина на лимонската ајкула е помеѓу 2,4 и 3,1 метри со приближна тежина од 90 килограми, но максималните регистрирани димензии се од примерок кој достигнал 2,4 метри и 183,7 килограми.

Бојата на телото на оваа ајкула е маслиновозелена до жолта кафеава, што овозможува да се камуфлира на песочното дно, додека останува неподвижно.

Дистрибуција и карактеристики на лимонската ајкула

Се дистрибуира во водите на западниот Атлантскиот океан, од брегот на Њу Џерси во САД на југ во Мексиканскиот Залив, Карипското Море и бреговите на Бразил.

Се населува во океанските води со длабочини околу 90 метри. Може да се најде во мангрови, корални гребени, утоки и многу затворени заливи. Тој е способен за поддршка на различни нивоа на соленост и се знае дека може да патува во реки слатководни.

Однесување на лимонската ајкула

Тоа е ајкула која претпочита осаменост, но од време на време таа е групирана со други поединци според полот и големината и тие се наоѓаат околу риболовните пиери. Се смета дека овој групен живот и социјалната интеракција придонесуваат за преживување, особено кај млади лимони ајкули. Други бенефиции вклучуваат подобрена комуникација, додворување, депрецијација и заштита меѓу членовите на групата.

Тоа е активно животно во текот на денот, но многу поактивно во текот на ноќта и раното утро. Кога светлото на сонцето е на својот врв, ајкулата останува на одмор на дното на морето, најверојатно да чекаат некои риби да ја исчистат кожата од паразити.

Хранење на ајкула од лимон

Се храни во текот на ноќта. Главно млеко, лимонската ајкула троши сом, црвен котел и зраци, но, исто така, обично се хранат со мекотели и ракови како што се гигантски ракчиња и ракови од брегот. Случаите на канибализам биле документирани од страна на најголемите лица.

За да ловат, лимонската ајкула прво ја стекнува својата жртва, а потоа брзо се приближува да ја гризе. Тој го тресе неколку пати, а потоа ја затресува главата од земја до земја, а потоа откинува парче месо. Често се случува, мирисот на крв и други телесни течности привлекува други ајкули и создава голема бес околу остатоците од плен.

Репродукција на лимонска ајкула

Тоа е полигамни и животински видови кои достигнуваат сексуална зрелост околу 12-16 години и се репродуцираат во текот на пролетните и летните месеци. Парењето започнува кога мажјакот го нагризува женката во пекторалната перка за да ја држи и го внесува репродуктивниот орган во женската клоака за пренесување на спермата.

Периодот на гестација трае помеѓу 10 и 12 месеци, а женката ги пренесува хранливите состојки на младите преку плацентата. Таа родила легло од 4 до 17 кученца, а потоа се потребни уште една година повторно да се снајде.

Младите ајкули остануваат во областа за размножување неколку години пред да патуваат во подлабоки области.

Закани на лимонската ајкула

Видот е "Near Threatened" според Црвената листа на Меѓународната унија за заштита на природата, заради комерцијален и спортски риболов и деградација на неговото живеалиште. Всушност, популациите на источниот Тихиот океан и западниот Атлантскиот океан значително се намалуваат со прекумерна експлоатација.

И покрај горенаведеното, сè уште не постојат тековни планови за решавање на овој проблем.