Оса - Подреден Апокрита

Информации и карактеристики

Оси летаат инсекти што му припаѓаат на редот Хименоптера и подреденост Апокрита; присутен низ целиот свет. Тие се разликуваат од пчели од многу тенкиот "половината" што го дели абдоменот од градниот кош.

Најчесто е позната по опасноста на неговиот залак и непромисленоста што ја произведува кај луѓето и животните.

Опис на оса

Постојат многу варијации меѓу различните видови на оси, но воопшто нивната морфологија е составена од глава, торакс и абдомен, заштитени со тврд егзоскелет. Три дела се нарекуваат глава, мезозом и метасома. Тоа мерки до 3,8 сантиметри во должина.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Пчела

Има неколку очи или окели кои имаат способност да ја разликуваат светлината и темнината и подобро се развиваат во ноќни видови на оси. Има 2 пара крила, 1 голем пар и уште еден помал заден пар, придружуван од серија куки наречени френулум. Женките на некои видови се лишени од крилја. Неговите антени се формирани со серија сегменти наречени escapo, pedicel и flagellum. Тие исто така имаат заби со кои можат да го гризат, а телото, во некои видови, е покриено со дебели влакна. Таа има 3 комплети од 2 нозе секоја.

Делот кој најмногу се поврзува со оса е жигот кој е само во сопственост на женскиот, бидејќи споменатиот орган е изведен од женскиот орган наречен ovipositor.

Бојата на осата може да биде црна или темно кафеава. Најпознатите оси се црни и имаат жолти ленти.

Avispa

Осло дистрибуција и живеалиште

Осата е присутна во практично целиот свет. Нивните живеалишта се многу различни, но обично преферираат сончеви локации да ги градат своите гнезда. Тие се наоѓаат во могили до ѕидови, под подови или стреата на куќи, во дрвја, во растенија, брегови на реки и подземни дупки.

Однесување на оси

Однесувањето на осата е поделено во две категории: осамени и социјални.

Постојат околу 1.000 видови на социјални оси, меѓу кои се и градежните компании на огромни колонии. Гнездото е прво изградено од оса на кралицата, а колонијата е составена од неколку илјади генерално неплодни индивидуи. Само кралицата и мажјаците можат да се парат, другите се посветуваат себеси да работат во гнездото.

Осамените оси се плодни и живеат и работат самостојно. Многумина не градат гнезда и наместо тоа прават глинени клетки на дрва или ѕидови. Други живеат во дрвени дупки.

Исхрана

Кога е возрасно, осата се храни на нектарот на цвеќето и во фазата на ларвови, неговата исхрана е составена од ларви, но генерално тоа е сештојастичен инсект, бидејќи може да фати и други мали инсекти да го дополнат неговото хранење. Тоа троши паднати плодови, па дури и мрши. Ако има млади, станува предатор кога лови да обезбеди храна за ларвите.

Репродукција на оса

Не може да се репродуцираат сите социјални оси, само кралицата прави и може да биде оплодена од 1 или повеќе мажи. По парењето, спермата се чува во торба која се наоѓа во внатрешноста на кралицата за да се користи следната пролет. Во есента повеќето членови на колонијата веќе умреле, а само младите кралици кои се соединуваат остануваат живи. Тогаш тие зимуваат со хибернација, а во летото младите излегуваат и бараат место за гнездо и ги депонираат јајцата оплодени со зачуваната сперма. Така, кралицата гради цела колонија.

Во случај на осамени оси, по парењето едно јајце се депонира за секоја клетка од гнездото и е запечатена, така што нема интеракција помеѓу родителот и прогениторот.

Опасни закани

Во реалноста нема големи закани за оса, ниту пак е во опасност од исчезнување. Сепак, факторите како што се пестициди или природни предатори се закани за поединци или колонии кои се изложени на нив.