Заеднички океански делфин

Делфинус делфис

Информации и карактеристики

Вообичаениот океански делфин е исто така познат како краткопланиран делфин и припаѓа на одонтоте (заби) китообразувачи. Постои уште еден вид кој не треба да се меша со ова, наречен крајбрежен заеднички делфин.

Дистрибуција на Заедничкиот океански делфин

Таа живее во тропските и суптропските води на атлантските и на Пацифичките океани. Тие се наоѓаат и во Средоземното Море, Црното Море, Мексиканскиот Залив и Црвеното Море. Некои примероци се пронајдени во Индискиот Океан и во јапонските мориња.

Тие избираат да пливаат во области каде што температурата надминува 10 ° C. Тие се движат на 11 km / h, но кога сакаат да стигнат до храна, тие забрзуваат околу 47 km / h.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Orcas

Опис на Заедничкиот океански делфин

Тој е еден од најмалите делфини со должина од 1,5-2,4 метри и тежина од 100 до 136 килограми е женски помал од машките.

Клунот е издолжен и посочен од останатите видови на делфин. На секоја страна од вилицата содржат 20 или повеќе силни, остри и заоблени заби, идеални за нивниот плен да избега.

Бојата е една од нејзините главни карактеристики, бидејќи горниот дел на дорзалниот дел е темно сив и вентралната област е бела. Темната лента се протега од долната вилица на една од перките.

Заеднички океански делфин - Delphinus delphis

Однесување на заедничкиот океански делфин

Тие се многу социјални и речиси никогаш не одат сам. Тие секогаш ги извршуваат своите активности придружени од други членови, еден од најзастапени видови и со најголем број на членови.

Тие исто така се многу разиграни како повеќето од делфини и вршат разни видови акробатици кои излегуваат од водата. Возрасните делфини се почитуваат и често дејствуваат како "господари" на помладите примероци.

Делфините воопшто се сметаат за многу интелигентни животни поради примероците од однесувањето за кои се верувало дека се типични за човечкото суштество. Овој вид покажува љубов и емпатија кон болните придружници, помагајќи им да дишат на површината кога не можат сами. Кога некој ќе умре, други покажуваат тага и кога ќе бидат отфрлени, особено во заробеништво, тие се возбудуваат и почнуваат да играат.

Тие немаат многу добра визија, особено во мрачни и темни води, но тие се водени од звуци. Тие комуницираат со вокализација слична на свирче.

Хранење на обичниот делфин

Тие се хранат со лигњи, октоподи и риби како што се сардини, ишови и ослици, кои можат да консумираат малку повеќе од 9 кг дневно. Тие обично го притискаат својот плен од водата и ги фатат во воздух.

Репродукција на Заедничкиот океански делфин

Тие се viviparous и мајките обично имаат бебе, иако има случаи на раѓања на близнаци и тројки. Тие достигнуваат максимална сексуална зрелост на 15-годишна возраст.

Во периодот на додворување, мажјаците и женките ги тријат перките и пливаат од едната страна на другото, приклучувајќи се на нивните тела за конечно да се парат во стомакот на стомакот.

Периодот на гестација трае најмногу 12 месеци и потомците се раѓаат околу 92 см долги и 11 до 16 килограми тежина. Новороденчето зема млеко со помош на млазни авиони фрлени од неговата мајка во текот на шест месеци, а подоцна и конзумираат солидна храна.

Неговиот просечен животен век е 20 години.

Закани од Заедничкиот океански делфин

Меѓутоа, постои опсежна популација на заеднички океански делфини, меѓутоа, поради неконтролирано убиство, случајно улов во рибарски мрежи и загадување што секојдневно го напаѓа нивното живеалиште, се воспоставени закони за заштита и конзервација на ова и друго илјадници морски видови кои се во опасност да исчезнат.