Diceros bicornis

Таа е една од најзагрозените видови на носорози во светот. Црниот носорог, наречен и колоквијално зависник носорог носорог со оваа специјална особина, има 4 подвидови признаени од Меѓународната унија за конзервација на природата: Diceros bicornis bicornis, Diceros bicornis michaeli, Diceros bicornis minor и Diceros bicornis longipes .

Ред: Перисодактила

Семејство: Rhinocerotidae

Жанр: Дизерос

Опис

Иако е физички многу сличен со другите видови, црниот носорог има помал череп од другите и пократок врат од белиот носорог. Има кратки уши и квадратни за правоаголни усни. Горната усна е јака, што е, со тоа може да држи храна, и има лесно видлив врв кога се храни.

Во неговата глава, во регионот на муцката, се наоѓаат две стрели рогови составени од кератин; сепак, понекогаш некои индивидуи успеваат да развијат многу мал третиот рог. Предниот рог е најдолг од сите кога се мери со должина од околу 60 сантиметри, но има регистрирано малку повисоки мерки и најмногу 1,5 метри. Од друга страна, жените имаат помали рогови.

Телото на црниот носорог е широко, но женките се помали од машките. Генерално, возрасни мерки се движат од 3 до 3,75 метри од должината на главата, од 1,4 до 1,8 метри во висина и од 800 до 1,400 килограми во тежина. Одлично, но не може да биде толку голем колку и возрасниот бел носорог . Нејзината кожа, од сива до темно кафена или жолта, воопшто не е црна, како што сугерира неговото заедничко име. Таа е без коса, освен на површината на ушите, кои имаат кратки влакна.

Диви црни носорози - Diceros bicornis.

Дистрибуција и живеалиште

Во минатото црниот носорог беше во леснотија во поголемиот дел од субсахарска Африка, но во моментов преживува само во некои делови од центарот и југот, како резултат на долга историја на загуба на живеалишта и намалување на популацијата. Таа е роден вид на Ангола, Јужна Африка, Мозамбик, Танзанија, Кенија, Намибија и Зимбабве, а во последно време повторно беше вратена во Замбија, Малави, Свазиленд и Боцвана.

Ги населува тропските и суптропските зони, особено сананите со почва богата со хранливи материи. Честа е во шумската савана во јужна Африка, но исто така се прилагодува на влажните шумски локации и пустински области.

Тој може да јаде околу 23,6 килограми храна во еден ден.

Храна

Црниот носорог е растително животно и е познато дека консумираат околу 220 растителни видови, вклучувајќи и многу дрвенести растенија од родот Акакија, Еуборибија и Гривија. Таа претпочита лисја и гранки, а во сувата сезона избира да консумираат само одредени видови растенија. Остатокот од годината троши повеќе дрвени растенија. Исто така јаде многу вкусни растенија: оние што чуваат многу вода во нивните органи.

Побарајте храна во вечерните часови и во зори. При наоѓање на апетитот залак, носорогот ја проширува својата прехранбена усна и ја раскинува фабриката за да ја однесе до устата. Ако фабриката е под земја или е подложна на гранки, немате друг избор освен да ги користите неговите рогови за да им помогнете да ја ископаат, да ја растопат или растурат.

Севкупно, црниот носорог е во состојба да јаде околу 23,6 килограми храна во еден ден.

Однесување

Diceros bicornis е животно кое, со оглед на температурите на своето живеалиште, редовно излегува да бара храна и да се дружи за време на утра и ноќи; На овој начин, студените температури го спречуваат прегревањето на вашето тело. Има навика да лежи во калта кога топлината е интензивна и треба малку да се излади.

Тоа е претежно осамен вид, но понекогаш неколку поединци можат да формираат мали групи кои не траат долго, до 13 членови. Единствената силна и продолжена група е онаа на мајката со нејзиното потомство. Покрај тоа, таа е класифицирана како седентарен вид, затоа што се ослободува од миграцијата и претпочита да остане во истата област во текот на целата година. Поединец патува на површина од околу 2,6-133 квадратни километри, а жените имаат поголеми количества на домаќинства од оние кај мажите.

Црн носорог размножување.

Репродукција

Сексуалната зрелост пристигнува во носорози во различни возрасти: кај 5-7 години кај жени и кај 7-8 години кај мажи. Тоа се оние кои се задолжени да се додворуваат на спротивниот пол со помош на движење на телото и вокализација; Откако женката ќе прифати маж, и двајцата ќе останат заедно за неколку дена до 2 или 3 недели.

Не постои специфична сезона на размножување, бидејќи очигледно тие можат да се парат во секое време од годината, иако женките што живеат во најсушните области обично се раѓаат на крајот на дождовната сезона. Маж и женски партнер околу 30 минути и 15 или 16 месеци по раѓањето.

Закани и конзервација

Состојба на конзервација: "Критички загрозени".

Diceros bicornis се појавува на Црвената листа на Меѓународната унија за заштита на природата како вид "Критички загрозени", претрпејќи намалување од 97,6 проценти од вкупното население од 1960-тите. Во суштина се стрелаат да ги земат своите рогови и да ги проголтаат, деградирајќи го нивното живеалиште и напаѓајќи ги од егзотични растенија кои се натпреваруваат со растенијата што ја сочинуваат нивната храна.

Поради нивниот очаен статус на зачувување, нивната трговија или, поточно, трговијата со нивните рогови е строго забранета на меѓународно ниво, и тие се чуваат во светилишта и заштитени природни области. Покрај тоа, беше формирана Африканската специјална група за носорози ( африканска специјалистичка група ), која создаде акционен план со вредни мерки кои мора да се спроведат за да се зачуваат видовите.


Извори

https://en.wikipedia.org/wiki/Black_rhinoceros

http://www.iucnredlist.org/details/6557/0

http://animaldiversity.org/accounts/Diceros_bicornis/

http://www.arkive.org/black-rhinoceros/diceros-bicornis/

http://wwf.panda.org/what_we_do/endangered_species/rhinoceros/african_rhinos/black_rhinoceros/