Карактеристики на лимфата

Лимфата е течност на лимфниот систем кој има јасна или млечна боја. Иако е помалку познат од крв , веројатно сте виделе лимфа од површна рана без да знаете што точно е. Па, тоа е тесно поврзано со крвта и ги одржува имунитетните функции.

Се транспортира од страна на органи, како и лимфни јазли, канали и лимфни садови од ткивата на поединецот до неговиот крвоток. Нејзината главна функција е да помогне во елиминирањето на отпадот, токсините и сите видови на несаканиот материјал или тело од телото.

> Главната функција на лимфата е да помогне во елиминирањето на отпадот, токсините и сите видови на несакан материјал или тело од телото.

За да разберете како се формира, земете во предвид дека интерстицијалната течност која е околу и помеѓу клетките е дериват на крвната плазма, која содржи супстанции како што се хранливи материи и хормони. За да се спречи нејзината акумулација во просторите на телото, лимфниот систем го собира со помош на садови наречени лимфни капилари. Пред-инфламаторните канали овозможуваат течноста да помине до лимфниот систем преку еднонасочни вентили. Откако течноста ќе го достигне лимфниот систем, ќе ја добие состојбата и името на лимфата.

Лимфата тече во една насока, а главните лимфни садови се одговорни за носење на лимфата низ телото. Бикуспидниот вентил се затвора ако лимфата се повлече; на овој начин протокот е обезбеден само во еден правец. Конечно, лимфата филтрирана од лимфните јазли се враќа во крвта преку субклавичните вени.

Лимфински состав

Лимфата е течност која произлегува од вишокот на вода, органски остатоци од ткива и метаболни производи од отпад, но неговиот состав главно се состои од бели крвни клетки (главно лимфоцити), гликоза, протеини, соли, вода, масти, бактерии и други супстанции. Чијл е течност која доаѓа од цревата, богата со масти и протеини, која се собира од лимфниот систем.

> За разлика од крвта, лимфата не е црвена, бидејќи не содржи црвени крвни клетки.

Овој состав не е секогаш униформа. Тоа може да се разликува, бидејќи клетките и крвта отстрануваат или додаваат супстанции од интерстицијалната течност. На пример, лимфата која се појавува во дигестивниот систем покажува млечна бела боја поради високата концентрација на масти; Новоформираната лимфа е повеќе водена и чиста поради сличноста на неговиот состав со онаа на интерстицијалната течност и лимфата на лимфните садови на рацете и нозете исто така е појасна. Од друга страна, лимфата на лимфните јазли има многу лимфоцити или имуни клетки.

Лимфата не содржи црвени крвни клетки, бидејќи порите на капиларите на лимфниот систем се премногу мали за да можат да минуваат низ нив.

Лимфни функции

Оваа течност игра важна улога кај луѓето преку помагање во функционирањето на имунолошкиот систем, апсорпција на маснотиите од храната и рамнотежата на телесните течности. Благодарение на лимфата, вашето тело се чисти од клеточни остатоци и патогени кои можат да предизвикаат болести .

Меѓу другите специфични задачи враќа вишокот интерстицијална течност и протеини во крвта, транспортира маснотии од дигестивниот систем во крвотокот и собира бактерии и други потенцијално штетни тела до лимфните јазли каде што се филтрираат и се елиминираат.