Јаболкница

Домашен малус

Информации и карактеристики

Сигурно сте јаделе јаболко, тоа е едно од најпознатите и консумирани овошја во светот. Расте на јаболкница, од кое Малус домастика е најздраво. Најстариот нејзин предок е Malus sieversii , диво јаболкница.

Ред: Росалес
Семејство: Розацеја
Род: Малус

Опис

Јаболчкото дрво е висока 1,8-4,6 метри, иако примерокот што не припаѓа на култура може да достигне и до 12 метри. Има тенденција да покаже заоблена чаша и аголни гранки. Неговите листопадни лисја се елипсовидни или овални, со малку заглавени рабови; Тие се густи и груби на допир. Зракот има темно зелена боја додека долната, обдарена со кратки влакна, е сивозелен зелен тон.

Неговите цвеќиња, кои растат во групи, изложуваат 5 овални ливчиња од бела и розова боја и нежен изглед што се развиваат во групи. Во центарот на секој цвет се наоѓаат неколку стамен и стигма. Плодот, тркалезен и со различна боја според сортата, содржи 2 или повеќе семиња внатре.

Јаболкницата Видео

Дистрибуција

Потеклото на јаболкницата е на исток од она што сега е Турција, односно во Централна Азија, но треба да се напомене дека Malus domestica е хибрид на неколку диви видови. Неговиот можен предок Malus sieversii е роден во Киргистан, Казахстан, Таџикистан и регионот Ксинџијанг, Кина.

Плодот беше донесен во Северна Америка во 17 век од страна на европските доселеници, а потоа јаболкниците почнаа да се садат во овоштарниците и се создадоа бројни сорти. Во моментов, меѓу најважните земји во производството на јаболка се Кина, САД, Турција, Полска, Франција и Индија.

Репродукција и сорти

Дрвото обично цвета кон крајот на пролетта. Пчелите и другите инсекти се одговорни за опрашување на цвеќињата на хермафродит, иако земјоделците претпочитаат да се премине опрашување за да се развијат плодови и да се добие подобра жетва. Со намера да се олесни оваа форма на опрашување, пчелите коприва можат да бидат поставени во дрвјата. Во зависност од сортата, културата созрева во различни периоди од годината.

Дивите јаболкници лесно можат да растат од семе, но оние што се одгледуваат нормално се шират со калемење и почнуваат да вроди со плод помеѓу 2 и 5 години. За да созреат, на јаболката им е потребно меѓу 100 и 200 дена.

Вкупниот број на сорти е неточен, но се претпоставува дека приближниот број од 7.500 се разликува во однос на големината, бојата на кожата и вкусот. Некои сорти покажуваат повеќе од 3 бои, а други имаат розова или жолтеникава пулпа. Примери на сорти се „Баба Смит“, „Фуџи“, „Златна вкусна“, „црвена вкусна“ и „винесап“.

Употреби

Плодот на јаболкницата се одгледува пред се од овошјето, кое се јаде свежо или во салати, колачи, сокови, сосови, џемови, вино, јаболковина и разни јадења. Типични третмани како што се карамелизирани јаболка и десерти, како што се пита со јаболка, се типични за одредени празнувања или земји.

Многу придобивки се припишуваат на здравјето на луѓето, бидејќи содржат неколку хранливи материи: калиум, фолна киселина, витамин Ц, витамин А, витамин Б, растителни влакна, калциум, полифеноли, меѓу другите. Неговите антиоксиданти можат да помогнат во спречување на некои видови на карцином, а пектинот може да го намали нивото на шеќер во крвта и холестерол.

Општо е познато дека јаболкото влакно овозможува регулирање на функционирањето на дигестивниот систем и помага во санација на цревната флора, како и спречување на дијареја и запек. Но, мора да се внимава, бидејќи семето е малку токсично и може да предизвика оштетување на здравјето или алергии доколку се консумира во вишок.

Закани и зачувување

Фабриката не е проценета, но веројатно нема да биде загрозена. Сепак култури имаат тенденција да бидат погодени од штетници, особено оние предизвикани од габи. Цветовите, лисјата и овошјето можат да страдаат од габа од кора од јаболка и овошје, од гниење габа. Афтидите го искористуваат зеленилото и ако го измачуваат дрвото, се чини дека нивниот раст е намален. Други штетни организми се молец, европски црвен Мите, бронзена буба и некои гасеници.

Видови јаболка