Период на гестација на човечки суштества

Тоа се нарекува период на гестација до фаза во која човекот се развива во матката или утробата на жената до породувањето. А бремена жена искуства бројни физички и хормонални промени како резултат на растот на ембрионот или фетусот во нејзиното тело.

Човечката бременост се разликува од онаа на други животни во аспекти како што се времетраењето и бројот на деца по раѓање. Ако слоновите имаат гестациски период од 22 месеци и зајаците од околу 32 дена, човекот има "скромни" 9 месеци, доволно за да стигне до целосно развиен свет. Сепак, развојот на мозокот кај бебињата при раѓање е помал од оној кај другите цицачи , па затоа тие се практично беспомошни и зависни и затоа бараат грижа за преживување.

Соодветна работа е дека раѓањето се јавува помеѓу недели 37-42; ако се случи пред 37-тата недела, се смета за предвремено раѓање.

Гестациски развој

Просечното времетраење на бременоста кај жените со редовни или 4-неделни менструални циклуси е 40 недели (280 дена) од почетокот на последниот менструален циклус, но раѓањето обично се јавува околу 38 недели по оплодувањето. Некои жени имаат нередовни менструални циклуси или не го знаат датумот на почетокот на нивниот период, поради што е тешко да се знае веројатниот датум на испорака. Соодветна работа е дека раѓањето се јавува помеѓу недели 37-42; ако се случи пред 37-тата недела, се смета за предвремено раѓање.

Во првите недели од бременоста, жената може да почувствува невообичаен замор или поспаност, зголемена фреквенција при уринирање, гадење и повраќање; Покрај тоа, менструацијата е прекината. Овие симптоми се разликуваат кај секоја жена.

Општо земено, бременоста е поделена на три четвртини кои покриваат 9 месеци. Како што бременоста на фетусот напредува и расте со големина и тежина, матката е поставена на карлицата и абдоменот на мајката значително се зголемува.

Знајте го развојот на гестацијата на човечко суштество:

Прв триместар (0-12 недели)

- Карактеристики кај жените:

Тоа ќе ви звучи чудно, но за време на првата недела жената сеуште не е бремена, се сеќавајќи на тоа дека бременоста се смета од почетокот на последната менструација. Тоа е во 4-тата недела кога зиготот, клетката што произлегува од оплодувањето, станува ембрион, неговите клетки се размножуваат и добиваат специфични функции. Во 5-тата недела започнува ембрионскиот период.

Градите се зголемуваат во големина поради задебелување на комарната лобус и жената може да доживее поголема чувствителност. Полето се проширува малку, но бременоста сè уште не е многу забележлива.

- Карактеристики во ембрионот / фетусот:

Ембрионот расте брзо и неговите најважни органи почнуваат да се формираат: мозокот, 'рбетниот мозок, срцето, бубрезите и белите дробови. На 8 недели веќе е со големина на портокал.

Во 11-тата недела, долги околу 9 сантиметри и можат да направат мазни движења. Во 11-14 недели се појавуваат гениталиите. 8 недели по оплодувањето, ембрионот станува фетус.

Втор триместар (13-24 недели)

- Карактеристики кај жените:

Добијте тежина брзо Додека гадењето се намалува, може да се појават желби. Мочниот меур е повеќе компресиран поради тежината на фетусот, со што се зголемува потребата за мокрење. Хормоните се активираат и брадавиците обично се затемнуваат, додека може да се појават стрии.

Карактеристики на фетусот:

Бубрезите почнуваат да функционираат и невроните се развиваат во периферните региони. Во 14-тата недела, фетусот може да проголта и да почне да го цица својот палец. Помеѓу недели 15 и 18 се појавува убава коса на главата, а црниот дроб и панкреасот лачат течности.

Во месец 5 плацентата е целосно формирана. Со 19 недели живот, фетусот веќе мери околу 15 сантиметри во должина, тежи 300 до 400 грама, а жената ги доживува суптилните движења на фетусот.

Трет триместар (25-40 недели)

- Карактеристики кај жените:

Стомакот достигне значителна големина поради големината на фетусот. Градите ја надминуваат нивната нормална големина и се потемни и малку осакатени. Мајката почувствува непријатност како што е варење, оток на нозете и тешкотии при дишење и спиење.

Карактеристики на фетусот:

Таа реагира на надворешни звуци и ја зголемува фреквенцијата и интензитетот на вашите движења. Во 26 недели, таа мери 36 сантиметри и тежи околу 850 грама. Иако продолжува да се зголемува, зголемувањето не е толку високо колку во вториот квартал. Во 35 недела таа веќе трепка и може да се смее. Меѓу недели 38 и 40, со зрели органи и без многу простор во матката , може да се роди во секое време.

Кај луѓето, повеќекратните раѓања (со повеќе од едно бебе) не се толку чести како кај другите цицачи, но се можни.

Фетусот е целосно развиен и во цефалична положба.

Како фетусот преживува во матката?

> Фетусот се развива во течност наречена амнионска течност, која обезбедува заштита и пријатна температура.

Иако фетусот има бели дробови и дигестивниот систем не може да дише воздух или да јаде преку устата во неговата мајка. Затоа, телото на мајката ја развива плацентата, орган кој благодарение на ендометриумот добива крв за да обезбеди кислород и хранливи материи (како што се гликоза и амино киселини) на фетусот и да го елиминира својот отпад (како јаглерод диоксид) и да го заштити од штетни микроорганизми. Покрај тоа, фетусот се развива во течност наречена амнионска течност , која обезбедува заштита и пријатна температура.

Плацентата е прикачена на фетусот преку папочната врвца, структура долга 15 сантиметри, која ги поврзува крвните садови на фетусот со оние на плацентата. На овој начин, две вени носат крв без кислород и остатоци на плацентата, додека папочната вена носи хранливи материи и крв со кислород од плацентата до фетусот.