Нарачајте Solifugae

Solifugals популарно се нарекуваат камела пајаци, иако тие не се вистински пајаци. Ниту, пак, тие се вистински скорпии ; сепак, тие се повеќе поврзани со овие, отколку со пајаците. Така, постојат повеќе од 1.000 видови на солифугални, уникатни суштества и завиткани во приказни на џиновски примероци и поединци кои ги ставаат стомаците на камили.

Фил: Артропода
Класа: Arachnida
Ред: Solifugae

Опис

Од прв поглед, тие изгледаат како големи влакнести пајаци со предни додатоци слични на оние на скорпијата , и дека solífugos се средни до големи арахниди со 8 нозе и 2 структури за држење и искачување, наречени педипалпс, кои функционираат како сензорни органи. Неговото тело е поделено на два региони: цефалоторакс и сегментиран абдомен . Првиот содржи главата, букалните или хелиералните парчиња, педипалпите и сомите, од кои се појавуваат парови на нозете кои се користат за поместување.

Челичерите на пајакот камила се изненадувачки големи и можат да измерат до една третина од должината на вашето тело. Тие се користат за да го фатат својот плен, кој ефикасно го намалуваат благодарение на малите заби лоцирани по нивната внатрешна површина. Очите обично се наоѓаат на централниот крај на главата.

За разлика од она што е кажано, камиските пајаци не се мерат половина од висината на една личност. Повеќето видови сочинуваат околу 5 сантиметри, а најголемите достигнуваат максимална должина од 12 до 15 сантиметри. Најмалите регистрираат малку помалку од 1 сантиметар. Мажјаците имаат тенденција да бидат помали од женките.

Бојата на вашето тело варира. Може да биде светло или темно кафеава, беж, жолта или црна, со црвени, зеленикави и други тонски делови. Некои од нив имаат модели на ленти долж абдоменот. Поголемиот дел од неговото тело има кратки влакна.

Дистрибуција и живеалиште

Повеќето камили пајаци живеат во пустински области на тропските и суптропските региони на Африка, Азија и Америка, особено во суви средини. Тие се многу чести во пустините на Блискиот Исток, но, исто така, се среќаваат многу пати во југозападниот дел на САД и во северниот дел на Мексико, како и во некои полупустини и грмушки. Неколку може да напредуваат во саваните и тревните површини.

Храна

Камелените пајаци имаат негативна репутација . Тие често се претставени како жестоки предатори со непроценлив апетит, но, иако се месојадни или сештојади животни, нивниот плен е мал. Меѓу нив се термитите, тенебрионидите (Family Tenebrionidae) и други различни инсекти. Некои се осмелуваат да ловат малку поголеми животни, како што се глодари и мали змии и гуштери.

Неговиот метод на лов се состои во изнаоѓање на плен, држејќи го со педипалпите, а потоа да го однесеме до хелицерите, со што го пресекува на парчиња. Истовремено ги лаже дигестивните флуиди на жртвата, кои "ги втечуваат" ткивата и ги претвораат во вид на супа која може да се проголта преку фаринксот.

Solifugals не се отровни, но тие предизвикуваат болни убоди.

Однесување

Познато е дека овие арачнини се главно ноќни или крепускуларни и го избегнуваат сонцето, второто е изведено од латинскиот збор Solifugae, што значи "оние кои бегаат од сонцето". Малку е веројатно дека во текот на денот ќе се лови паука од камила, но има уште еден дневен вид. Тие се многу агилни и можат да се движат со брзина до 16 километри на час. Некои видови се многу добри планинари и се искачуваат вертикални површини како ѕидови, но обично сакаат да се кријат под карпи или песок, далеку од видното поле.

Нивниот живот е брз и тие треба да се хранат и да се парат за кратко време пред да умрат.

Репродукција

Всушност, solífugos имаат краток животен циклус. Тие се сметаат за едноличност , односно завршуваат еден животен циклус и една генерација потомци во текот на една година. Не се знае многу за нивните репродуктивни навики, освен за некои карактеристики. На пример, мажјаците можат да се парат и да пренесат сперма директно на женката или да го депонираат сперматофор во земјата, а потоа, со помош на хелицерите, да ја вметнат во женската генитална празнина.

Женките содржат 50-200 јајца во мали јами под карпите или во други заштитени места и остануваат блиску или се движат по нивното покривање. Тие поминуваат низ 4 фази: јајце, пост ембрион, нимфални стадиуми и возрасни.

Закани и конзервација

Камелните пајаци не се посебно загрозени или во глобална опасност, иако митовите за нив воопшто не ги фаворизираат. Некои луѓе можат да ги убијат ако мислат дека се опасни, но мора да знаете: тие не претставуваат ризик за луѓето , иако мора да внимавате да не ги напаѓате, бидејќи нивниот залак предизвикува голема болка.

Извори

https://en.wikipedia.org/wiki/Solifugae

http://global.britannica.com/animal/sunspider

http://www.bbc.co.uk/nature/life/Solifugae

http://www.amnh.org/explore/news-blogs/research-posts/close-up-on-the-study-jaws-of-camel-spiders