Python reticulatus

Едното име на ретилираниот питон може да инспирира страв, но нема да се грижиш ако имате најдлабока почит. Овој вид на рептил не претставува закана за човечкото суштество и наместо тоа е животно за кое има многу да се разбере.

Тоа е најдолгата змија во светот и ја надминува должината на зелената анаконда ( Eunectes murinus ), иако е потешка.

Ред: Сквамата

Семејство: Pythonidae

Жанр: Пајтон

Опис

Обично, ретикулираниот питон мери помеѓу 1,5 и 6,5 метри во должина. Неколкумина надминаа 6 метри во должина, но некои пронајдоа снимени мерки на повеќе од 8 метри. Неговата телесна тежина се движи помеѓу 80 и 140 килограми, а сексуалниот диморфизам постои бидејќи жените растат да имаат поголеми димензии од мажите. Обликот на неговото тело е типичен за змии, со релативно голема заоблена глава, и е лишен од нозете. Нејзината уста поднесува десетици мали закривени и остри заби, распоредени во насока навнатре. Таа има удира подредени по ред, што обично не тоне во месото на неговиот плен, туку само да ги држи и да ги спречи да избегаат.

Вашата кожа може да се опише како убава; Таа има шема на форми слични на неправилни дијаманти, во различни бои, од кои најчести се црни, жолти и кафеави. Темниот опсег ја преминува површината помеѓу очите, а неколку тенки линии се протегаат надолжно од секое око до долните страни на вилиците. Оваа шема на бои ви помага да се камуфлирате во вашата околина.

Модели на точки на ретикулиран питон - Python reticulatus.

Дистрибуција и живеалиште

Петикантниот питон е роден во Југоисточна Азија и се наоѓа во неколку земји и острови во близина на Австралија. Може да се најде во Бурма, Виетнам, Сингапур, Бангладеш, Тајланд и Малезија, само за да споменам неколку земји, како и некои мали острови. Нивните типични живеалишта се пасишта и тропски шуми лоцирани во близина на тела на свежа вода, како што се езерцата и реките, каде што наоѓаат изобилство на плен. Тие претпочитаат дека нивното живеалиште има температури од 26 до 33 степени Целзиусови.

Храна

Python reticulatus е месојадна змија чија исхрана се состои главно од цицачи и птици. Некои од најчестите производи се свињите, дивите свињи , мајмуните, диковите , козите и другите глодари и домашни животни. Таа има многу бавен метаболизам, и кога конзумира големи животни, обично трае неколку дена се додека не се хранат повторно.

Тоа е констриктор, односно убива со затворање на телото на плен. Пред да го направите тоа, гледајте животно, гледајќи ги сите свои движења и чекајќи го својот правец. Откако е доволно близу и плен доволно неприготвен, питон ја фаќа заседна, ја убива и ја проголта.

Однесување

Ретикулираниот питон, кога живее во живеалиште во близина на водата, е многу добар во пливањето. Не го џвака својот плен, туку ги полне целосно, па процесот на варење се изведува полека.

И покрај видот на неговите остри заби, тој обично не залак.

Најдолгата змија во светот.

Репродукција

Подготвен е да почне да игра помеѓу 2 и 4 години. По парењето, женските места се движат околу 25-80 јајца до 250 грама тежина, која се грижи до испилување, се врши по максимум 90 дена. Мајките се љубоморни заштитници на нивните јајца и прават се што е можно за да ги спречат предаторите да не им пристапуваат. Сепак, откако ќе се отворат вратите, тие ќе ја прекинат нивната задача и ќе се оддалечат, оставајќи ги малите да преживеат самостојно.

Врвот на раѓања се јавува од септември до март, а полот на потомството зависи од температурата на околината. Нејзиниот животен век во дивината е од 15 до 20 години, а во заробеништво достигнува најмногу 25 години.

Закани и конзервација

Состојбата на конзервација на ретикулираниот питон не е оценета од страна на Меѓународната унија за заштита на природата. Човечкото битие претставува негова најзначајна закана, бидејќи тој се лови со цел да го искористи своето месо и кожа. Исто така, човекот го напаѓа живеалиштето на многу начини и дури и го стекнал за да го задржи како милениче. Во овој случај, вообичаено е одговорните да го инсталираат во затворен простор и да го хранат со глувци; ова го ограничува нејзиното природно однесување и го спречува да патува низ голема територија, според својата природа и предаторска навика.

Извори

https://en.wikipedia.org/wiki/Reticulated_python

http://animaldiversity.org/accounts/Python_reticulatus/

http://www.arkive.org/reticulated-python/python-reticulatus/