Молитва за Мантис

Молитва за Мантис

Информации и карактеристики

Молитвен мантис, или само мантис, е широко признаен инсект што му припаѓа на редот Мантодеа и семејството Мантида . Зборот "религиозен" се припишува на позицијата на предните нозе, што му дава на мантисот појава на поединец кој се придружува на рацете за да се моли.

Надвор од Европа, тој е познат како европски мантис или молитвен мантис, а неговото биномско име е едноставно Молитва за молитва .

Опис на молитвата за молитва

Тоа е тенок и издолжен инсект, со должина од 5 до 7,5 сантиметри. Бојата на телото е светло зелена или кафеава, и поради тоа е во состојба да маскира совршено меѓу вегетацијата.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Катарина

Има триаголен облик на главата, големи сложени очи и видливи зашилени и "заострени" нозе. Главата е многу подвижна и очите насочени напред му даваат добар двоглед на видот. Под кокцисот има црно место заоблени.

Телото на mantis е прилагодено за predation: првиот сегмент на градниот кош е прилично долг и заедно со горниот сегмент на нозете овозможува многу голем дофат за да го фатат плен. Предната тибија, исто така, има боцки и може да се повлече како автоматски нож, мешајќи со боцките на фемурот и формирајќи одлична стапица.

Дистрибуција и живеалиште на молитвата за молитва

Тој е роден во умерени зони и на сите видови вегетација во Европа, Азија и северна Африка. Таа беше воведена во Северна Америка во 1899 година и денес се шири низ целиот свет. Тој е широко дистрибуиран во Канада и САД и е официјален инсект на државата Конектикат (САД), и покрај тоа што не потекнува од таму.

Неговото живеалиште е листопадни шуми и грмушки од областите каде што се дистрибуира.

Однесување на молитвата за молитва

Молитвениот милениче е дневен, осамен вид и високо квалификуван во предатори за заспалување. Тоа им помага со својата боја и нејзината неподвижност да останат незабележани меѓу растенијата.

Таа претставува канибално однесување, во кое жената го јаде мажот за време или по парењето. Ова посебно се нарекува сексуален канибализам.

Хранење на молитвата за молитва

Овој mantis безобразно depredates широк спектар на инсекти, пајаци и други членконоги.

Нападот на молитвениот мантис трае само 100 милисекунди, а процесот е како што следува: прво, го лоцира својот плен со помош на својот ост вид и ја пресметува растојанието, брзината и насоката неопходни за да ја долови својата храна. Потоа целосно да ги прошириме предните делови, да ги флексизираме тибиите околу пленот и цврсто да го држите. Бидејќи оваа брана е прикована и поддржана од нозете, мантисот не треба ништо повеќе и го уништува својот плен жив и целен, сечење и прободување на ткивата со силни вилици. Тоа само остава некои фрагменти од несреќниот инсект што му служи како храна.

Репродукција на молитвата за молитва

Во неколку видови репродукцијата е исто толку опасна како и за молитвите за молитва. Всушност, опасно е само за машкиот, бидејќи постои ризик да бидат убиени и проголтани од женската во сексуалниот чин.

Мантисот е осамен, но еднаш годишно се состанува со своите врсници. За ова, мажјакот мора да ја убеди женката да се пали со него и да не ја јаде. Меѓутоа, за време или после копулацијата, женката има тенденција да ја раскине главата на мажот за да го збуни со "брак" подарок.

Потоа женката лежи околу 100 до 300 јајца во бела пена наречена отекка, на врвот на некој лист или гранка. Јајцата излегуваат во рана пролет.

Закани на молитвата за молитва

Главните закани за молитвата се птиците и другите животни што се хранат со нив. И покрај ова, неговата светска популација не е во опасност. Наместо тоа, тоа е вид наменет за луѓето бидејќи ги уништува инсектите штетни за културите и домашниот живот.