Император на Пандинус

Името на императорот Скорпион укажува на нејзината големина, бидејќи е еден од најголемите видови скорпии . Исто така е еден од најпознатите.

Опис

Императорот на Пандинус е најголемиот скорпион, но не и најдолг од сите, со должина од 20 сантиметри и околу 30 грама тежина. Таа има тело со опашка наречена telson, со интензивна црвена боја, врзана на врвот на опашката и големи спојки покриени со кратки сензорни влакна кои му овозможуваат да го детектираат плен благодарение на вибрациите во земјата и во воздухот. Има и други сензорни структури наречени пектини, поголеми кај машките, чија функција е исто така да им помогне на терените преку кои се движи.

Ред: Шкорпиони
Семејство: Scorpionidae
Род: Пандинус

Телото на arachnid покажува темно сина или светла црна боја, иако во некои области може да се види некој кафеав тон со зрнеста текстура. Од страните, од главата до опашката, води беличка лента. Тој доживува процес на лимнување, по што неговото тело изгледа златно, но потемнува постепено се додека не го добие својот типичен темно тон.

Тоа е факт што покажува флуоресценција ; накратко, сјае под ултравиолетова светлина во сина-зелена боја.

Император Шкорпион - Император Пандин.

Дистрибуција и живеалиште

Царскиот скорпион е роден во Западна Африка и ги населува отворените савани и тропските шуми. Може да се најде во земји како Того, Нигерија, Сиера Леоне, Бенин, Буркина Фасо, Конго, Гана, Гвинеја, Мали и Брегот на Слоновата Коска. Често се засолни под карпи и лисја, меѓу остатоци и јами. За да имаат лесен пристап до својата храна, понекогаш многу умен, се наоѓа во близина на могилите на термитите.

Тоа е месојаден вид, а термитите се негова омилена храна.

Храна

Тоа е месојадичен вид. Термитите се негова омилена храна, но тој исто така троши и инсекти, мали без'рбетници и некои други земски членконоги; Ако имате шанса, фати малку поголеми животни како глувци и гуштери. За да се фати плен, возрасниот император скорпион ги користи своите моќни канџи за да го раскине телото на својата жртва, додека младиот поединец избира да го убие со помош на убодот на опашката.

Однесување

Обично ловење во текот на ноќта, па тоа е повеќе ноќно. Неговиот изглед и големина обично предизвикуваат страв и отфрлање, но тоа не е навистина опасна вида за човечкото суштество, бидејќи нејзиниот отров не предизвикува смрт. Спротивно на тоа, одредени молекули на супстанцијата се чини дека имаат квалитети за борба против маларијата и некои бактерии кои предизвикуваат штета на здравјето на луѓето. Отровот во моментов е проучен .

Тоа не е опасна вида за човечкото суштество, бидејќи нејзиниот отров не предизвикува смрт.

Репродукција

Поединците од видот ја достигнуваат својата сексуална зрелост околу 4-месечна возраст. Во репродуктивната сезона, мажјакот го зема првиот чекор и судиштата на женката со закачување на хеликерите од неа. Ова е направено, и двете се движат едногласно од едната до друга, како да е танц за додворување; сепак, тие само се обидуваат да најдат соодветен став за парење.

Откако женката е бремена, има период на гестација од приближно 7 месеци, по што има помеѓу 9 и 32 мали потомци на меко тело и бело за речиси транспарентно. Поради кршливоста на нивната анатомија, мајката ги носи на грб за да ги спречи предаторите лесно да им пристапат и да ги нападнат. Таа е задолжена да ги хранат себеси. Младите одат низ промените на кожата додека не станат темни.

Се проценува дека император скорпион живее 5 до 8 години .

Закани и конзервација

Царскиот скорпион не е класифициран во Црвената листа на Меѓународната унија за заштита на природата, но се појавува во Додаток II од Конвенцијата за меѓународна трговија со загрозени видови на диви фауна и флора. Во дивината може да бидат погодени од паразитски пчели, стонопеди, пајаци , птици, лилјаци , големи гуштери, па дури и други скорпии .

Човечкото битие претставува важна закана , бидејќи нејзиниот изглед и различните карактеристики се атрактивни за многу луѓе. Така, понекогаш овие животни се продаваат како егзотични миленичиња на пазарот. Се верува дека ако оваа ситуација продолжи и ако не постои контрола врз трговијата со видовите, во иднина би можела да стане загрозени видови.


Извори

https://en.wikipedia.org/wiki/Emperor_scorpion

http://www.arkive.org/emperor-scorpion/pandinus-imperator/

http://animaldiversity.org/accounts/Pandinus_imperator/