Карактеристики на хормоните

Тие се нарекуваат хемиски амбасадори. Дишењето , варењето и растот се само некои примери на нормални процеси во телото на човекот кои се регулирани со хормони. И што се хормони?

Тие се хемиски супстанции кои се секретирани од жлезди или органи и кои дејствуваат во телото како гласници. Тие патуваат во крвотокот и влијаат на ткивата и на одредени типови на клетки, наречени целни клетки , така што различните делови од телото ќе воспостават "комуникација" за време на релевантни настани или епизоди на телото. Хормоните се длабоко моќни, па само мала количина од нив може да предизвика важни ефекти врз процесите на метаболизам.

Хормоните се хемикалии на гласник, одговорни за репродукција, раст и развој на човекот, меѓу другите функции.

На пример, хормоните се одговорни за вршење дејства врз имунолошкиот систем, начинот на кој телото ја добива својата енергија од храна, репродукција, раст и развој и може дури и да предизвика промени во однесувањето на човечко суштество. Пред раѓањето тие веќе влијаат на развојот на мозокот и репродуктивниот систем.

Но, важно е да се каже дека хормоните не се она што ги предизвикуваат биохемиските реакции на клетките, туку дејствуваат на ритамот на овие реакции. Дејството на хормоните е дел од ендокриниот систем , и ова е одговорно за одржување на хормоналните ефекти на нивно оптимално ниво.

Ова е начинот на кој функционираат хормоните

son un tipo de células que responden a la acción de hormonas determinadas, debido a que poseen receptores que una hormona reconoce y con la cual se une. Целните клетки се тип на клетки кои реагираат на дејството на одредени хормони, бидејќи тие имаат рецептори за кои хормонот препознава и се врзува. Ова предизвикува реакција во клетка. Значи, еден тип на хормон има тип на клетки што влијае; Тоа е вашата целна ќелија. Тироидните хормони не можат да дејствуваат на рецепторите на панкреасот, бидејќи тие не се "компатибилни" со тироидните хормони, туку само со рецепторите на клетките на тироидната жлезда.

Тоа, рече, може да се опише процесот на делување на хормоните. Што се случува е следното:

- Клетките на ендокрините жлезди или органите / ткивата кои се дел од ендокриниот систем лачат хормони во течноста што е околу нив.

-Хормоните патуваат во крвотокот.

-Тие ги наоѓаат целните клетки, распоредени во различни делови од телото.

-Откако вашите целни клетки се здружуваат, хормоните влијаат врз клетките и ткивата, модифицирајќи ја клеточната активност.

Што предизвикува жлезда, орган или ткиво да ослободуваат хормони? Па, оваа акција е регулирана од други хормони, преку сигнали од неврони преку индикација на мозокот или од одредени протеини. ”, que estabiliza sus niveles en la sangre. Некои хормони се регулираат благодарение на механизмот наречен " негативен фидбек ", кој ги стабилизира нивните нивоа во крвта. Поради оваа причина, кога нивото на еден вид хормон е многу ниско, вашата ендокрина жлезда се активира и ова ослободува повеќе хормони.

> Хипофизата, панкреасот, тестисите и бубрезите се примери за хормони за производство на жлезди.

Видови на хормони

Според неговата растворливост, хормоните можат да бидат растворливи во масти или растворливи во вода. Запомнете дека клеточната мембрана има слоеви на липиди.

Липосолубилен

Тие можат да се растворат во слоевите и да ја преминат клеточната мембрана; Примери се половите хормони, стероидите и оние ослободени од тироидната жлезда.

За да произведат ефект, хормоните растворливи во масти треба да се врзуваат за внатрешните рецептори на клетката, така што подоцна ќе се активираат и ќе се генерира биохемиска активност внатре.

Растворлив во вода

За разлика од липосолубилните, не можат да ја преминат клеточната мембрана, така што тие мора да се врзат со рецепторите во надворешната област на клетката. Бидејќи се растворливи во вода, тие лесно можат да патуваат низ циркулаторниот систем.

Многу хормони на човечко суштество се растворливи во вода.

Главни производители на хормони

Хипофизата, тироидната жлезда, паратироидната жлезда и надбубрежните жлезди се хормонски жлезди, но исто така панкреасот, јајниците, тестисите, бубрезите , црниот дроб и масното ткиво ослободуваат некои хормони.