Toucan

Семејство Ramphastidae

Информации и карактеристики

Toucans се нарекуваат членови на семејството Ramphastidae, кое се состои од 5 родови и околу 42 видови . Тоа е птица чие име доаѓа од зборот Тукана, кој, пак, му припаѓа на јазикот Тупи. Исто така лесно може да се препознае по долгиот, шарени клун; и поврзани со дождовните шуми и тропското опкружување.

Опис на токунот

Според видот, токанот може да мери долг од 29 до 63 сантиметри и тежи 130 до 680 грама. На пример, вид на тукан е токунот, кој достигнува 63 сантиметри; а еден од најмалите е зелениот tucancito, кој мери 33 до 36 сантиметри во должина.

Така, токанот е животно со релативно мали димензии, но тоа не го спречува да стои надвор од другите птици. Атрактивноста на нејзиниот клун и перја е привлечна: нацрт-законот е густ и долг, но сепак светло, и во зависност од видот, доминираат бои како сина, жолта, црвена и зелена; перјето е црно и во градината е обоена жолта, бела или сина и со портокалова лента.

Исто така може да биде од ваш интерес ... Фламенко

Нозете се кратки и силни, со првиот и четвртиот прст наредени наназад. Има мали заби слични на оние од пила и долг и рамен јазик, со големина околу 14 или 15 сантиметри. Античките натуралисти мислеа дека со денталната морфологија, токунот бил птица која консумирала месо, но денес е добро позната дека не е така.

Двата пола се физички слични.

Дистрибуција на Тукан и живеалиште

Тукан е роден во Америка и живее во јужниот дел на Мексико, Централна Америка, Карибите и северниот дел на Јужна Америка во тропските и суптропските клими. Таа ги населува влажните џунгли со изобилство на дрвја на кои може да изгради гнездо.

Туканско однесување

Тоа е седентарен вид кој живее во една област во текот на својот живот или голем дел од неа. Тоа не е миграционна птица.

Просечниот животен век на тукан во природата надминува 20 години. Голем дел од времето е на дрвјата, од каде што е способна да комуницира со емитување еден вид на крик да се јавите на друг тукан. Живеат како двојка или во стада од околу 6 членови.

Тукан Хранење

Врвот на тукан, и покрај тоа што е силен и моќен, се чини малку служи како елемент на одбрана или борба, бидејќи е шуплив и лесен. Наместо тоа, се користи за да ги олупи овошјето и да ги достигне на далечни гранки.

Нејзината исхрана е во основа тропско овошје, но не е срамно животно, бидејќи може да лови инсекти, гуштери и јајца.

Туканска репродукција

Тоа е моногамно животно. А љубопитен факт лежи во фактот дека за време на додворување е вообичаено мажите и жените да нудат храна една на друга, можеби во обид да воспостават поблиски врски.

Еднаш годишно женката лежи 2 до 4 јајца во гнездото, изградени во дупки во дрвјата. И двајцата родители се грижат за јајцата. Кога шепите се отвораат, тие се целосно лишени од перја, а клунот е мал. Ова нема да достигне конечна големина за неколку месеци.

Toucan закани

Ова убаво животно е во опасност и постојано е загрозено не само од неговите природни предатори, туку од човекот. Всушност, ова е нивната најголема закана кога го уништуваат нивното природно живеалиште и го фаќаат за продажба како егзотично милениче.

Во моментов, криминал во некои земји е да има токун како милениче и да тргува со птицата.

Видео податоци