Карактеристики на човечкиот сон

Без тоа, имајќи го времетраењето кое го има во коалиите или во мртвите, сонот е за луѓето фундаментален дел од нивниот живот. Тоа им овозможува да растат, да ги надополнуваат нивните системи, да ја стимулираат нивната креативност, да ја консолидираат својата меморија и да се одморат од исцрпувачки ден. На кратко, тоа е биолошка потреба вклучена во регенерацијата на физичките и психолошките функции на поединецот.

Лишувањето од сон има катастрофални последици во човечкиот организам, а сепак постојат оние кои сè уште ја потценуваат моќта на добрата ноќ во рацете на Морфеј. Бебињата редовно спијат цел ден, додека постарите можат да спијат помалку време отколку млади лица. Не на сите луѓе им е потребна ист број часови за спиење; Ова зависи од вашата возраст, од вашите активности, од потребите на вашиот организам и од други фактори. Сепак, важно е да се задоволи потребата за време и квалитет.

Не на сите луѓе им е потребна ист број часови за спиење; Ова зависи од вашата возраст, од вашите активности, од потребите на вашиот организам и од други фактори.

Работа на човечки сон

Зошто човечкото суштество спие во текот на ноќта, а не во текот на денот? Кој утврди дека ова е случај? Како и многу други телесни функции, моделите на спиење се во склад со производството на хормони .

Пинеалната жлезда, која се наоѓа зад таламусот и во близина на центарот на мозокот, е вклучена во регулирањето на циркадните ритмови и циклусите на спиење и будност, преку производство на хормон наречен мелатонин. Кога поединецот почувствува јасна светлина, шиелната жлезда излачува мал мелатонин, бидејќи светлината стимулира површина од хипоталамусот наречена супрахијазматско јадро и, следствено, тој испраќа сигнали до ширеата преку нервни врски на 'рбетниот мозок; нивоата се зголемуваат во темни услови, што предизвикува чувство на спиење. Зголемувањето и намалувањето на нивоата на мелатонин создава ритам на хормонални нивоа кои се повторуваат од ден на ден.

Тоа се нарекува будност на свесната сцена, во која сеуште сте будни. Откако ќе заспаете, промените се генерираат во мозочната активност , при дишењето, во вашата температура, во срцето и во неколку други функции на вашето тело. Во оваа состојба, вашата способност да реагира на надворешни стимули се намалува и побарувачката за функции е намалена; Бидејќи сте неактивни, температурата и крвниот притисок се намалуваат, но генерално нивоата на гликоза, кислород и јаглерод диоксид остануваат константни.

Бдението се нарекува свесна фаза во која сме сѐ уште будни, но способноста да реагираме на надворешните стимули се намалува значително.

Фази на човечки сон

Пред многу време се веруваше дека кога спиеше мозокот влезе во "неактивна" фаза, но колку е лошо! Мозокот никогаш не лежи. Денес е познато дека постои активност на мозокот за време на спиењето, но се разликува според нејзините фази.

-Свека нема РЕМ. Тоа е состојбата на одмор која се карактеризира со слаба свест за надворешното опкружување, ниска кортикална активност и недостаток на внатрешни мисли. Се состои од:

- Фаза 1. Поединецот е помеѓу спиењето и будењето. Мускулите се поактивни отколку во подоцнежните фази. Вие внесувате лесен сон.

- Фаза 2. Поединецот целосно влегува во сонот. Респираторната стапка малку се намалува, а потоа се регулира заедно со срцевиот ритам. Температурата на телото исто така се намалува.

- фази 3 и 4. Спалната не реагира на индиректните надворешни стимули; внесете подлабоко и мирен сон. Нивото на крвниот притисок паѓа, мускулите се релаксираат и ткиво расте и се поправа. Покрај тоа, различни хормони се ослободуваат во крвотокот.

-Спири РЕМ или МОР (Брзи движења на окото). Тоа е состојба на спиење во која поединецот има слаба свест за околината, висока кортикална активност и периоди на брзи движења на очите. Тоа е во оваа состојба кога се случуваат најголем дел од соништата, сликите со соништа кои ретко се паметат при будењето.

Вообичаено, лицето влегува во РЕМ спиењето околу 90 минути по заспивањето и се повторува истовремено, иако трае подолго од неколку часа. Температурата на телото паѓа на најниско ниво и ја зголемува респираторната стапка. Како што мускулите се неактивни, телото е целосно опуштено и, всушност, очите се движат напред и назад.

Активноста на мозокот се активира и може да биде уште поактивна отколку во текот на будноста. Се појавуваат најживописните или интензивни соништа, а спиењето е во состојба да се сетам на некои. Генерирањето на соништата сѐ уште е едвај сфатен феномен, но научниците веруваат дека се поврзани со настаните кои се случиле за време на будењето, можеби како механизам за формирање на сеќавања или како "едноставна" последица на мозочната активност.

Нарушувања на спиењето кај луѓето

-Апнеа на сонот. За време на спиењето, дишењето се прекинува за неколку моменти, бидејќи горниот дел на дишните патишта е блокиран. Прекините можат да се појават до 30 пати во еден час.

-Инсонија. Тешко е да се помири и одржи спиењето, и е симптом на други состојби на поединецот.

-Narcolepsy . Тоа е нарушување предизвикано од лошата контрола на циклусите на спиење и будење. Нарколептикот најчесто се чувствува екстремно поспаност, па дури и може да заспие ненамерно. Нападите од ненадејно спиење траат од неколку секунди до неколку минути.