Род Гад.

"Bacalao" е заедничко име со кое се познати неколку видови риби од родот Gadus, иако некои од истите родови може да имаат и други имиња. Најчест вид е атлантската треска ( Gadus morhua или обична треска), иако, исто така, Пацифик треска ( Gadus macrocephalus ) и Гренланд треска ( Gadus ogac ) се комерцијално важни видови.

Ред: Gadiformes
Семејство: Gadidae
Род: Гад

Опис

Овие риби се генерално средни до големи животни, со 3 грбни перки, 2 анални перки, 2 пекторални перки, 2 мали карлични перки и 1 опашка перка. Тие обично имаат бради на долната вилица, како што се случува со сом. Нејзиното тело има фузиформен облик и неговата тежина и големина варираат во зависност од видот. Атлантската треска може да достигне до 2 метри во должина и тежи 96-100 килограми, иако најчестата е тоа што таа регистрира тежина од 5 до 12 килограми. Пацификот треска е долг до 1 метар и тежи 15 килограми, а помалиот треска на Гренланд расте до околу 77 сантиметри во должина.

Секој вид на треска покажува карактеристична боја, често темни и потемни точки кои го допираат целиот горен дел од телото. Вентралниот регион обично е појасен. Од своја страна, атлантскиот треска доживува две фази; во едно, неговото тело покажува сивкаво-зелен тон, а во другиот, црвеникаво-кафеав тон. Пацифик треска е потемна од атлантската треска.

Дистрибуција

Тие се видови на ладни води кои се наоѓаат главно во Северниот Атлантик и источниот и западниот Пацифик. Gadus morhua се наоѓа на двете страни на Атлантикот, од САД до северна Европа, во морињата како Балтикот, Баренцовите и северните. Пацифичкиот треска продолжува од Беринговиот теснец до Жолто Море, а јужно до Калифорнија. Сега, Gadus ogac се дистрибуира од Аљаска до западниот дел на Гренланд. Тие живеат во длабоки региони во крајбрежните води.

Одредени видови треска практикуваат канибализам и консумираат млади индивидуи од сопствените видови.

Храна

Возрасните имаат главно месојадна исхрана, а видови како атланска треска се ефикасни предатори. Некои од нивните најчести плен се мото, вис, шпиц, харинга, ракови, јастози, школки, лигњи и други мекотели. Интересно е тоа што некои видови треска го практикуваат канибализмот и консумираат млади индивидуи од својот вид.

Однесување

Кодот може да направи сезонски миграции. Во случај на атлантска треска, ги следи струењата на топла вода во друштвото на другите од неговите здруженија кон областите за мрестење или размножување. Може да се најде во длабочина до 600 метри , но нема проблем да се приближува до брегот. Треска на Гренланд преферира континентални полици и крајбрежни води и е способна да биде длабока околу 200 метри.

Тие се обично ритмични риби, па затоа се наоѓаат во големи банки.

Треска - род Гад.

Репродукција

Животниот циклус на видови на треска е посебен. Мажјаците ги судат жените со пливање изложби, истакнувајќи ги перките, а потоа пливаат под нив, додека двете се движат во кругови. Ако една жена прифати маж, тоа овозможува фекцијација. Потоа, таа поставува неколку јајца. Возрасна жена е во состојба да положи до 5 милиони јајца, но само неколку од нејзините патници ќе можат да преживеат во иднина и да станат полнолетни.

Јајцата се отвораат на 8-23 дена по положувањето, а ларвите околу 4 милиметри долго се појавуваат, кои брзо се зголемуваат во големина. На 3 или 4 годишна возраст, младите риби се веќе долги околу 50 сантиметри.

Закани и конзервација

Прекумерниот риболов и прикршувањето го загрозуваат изобилството на видовите.

Ајкулите, гулапните пломби ( Pagophilus groenlandicus ) и обичните фоки ( Phoca vitulina ) се дел од нивните природни предатори. Меѓутоа, човекот е практично негов најголем предатор , затоа што преку риболовот тоа предизвикало неговото население да се намалува. Кокошки се многу ценети риби за деликатес и добар вкус на нивното бело месо; па затоа нејзината потрошувачка е многу популарна во стотици јадења, особено во земји како Велика Британија, Шпанија и Португалија. Така, прекумерниот риболов и прикршувањето го загрозуваат изобилството на видовите.

На пример, атлантската треска е наведена на Црвената листа на Меѓународната унија за зачувување на природата како "ранливи" видови. Се очекува дека со добро управување со риболовната активност и поголема свест за проблемите што ги минуваат видовите, населението може да закрепне.

Извори

https://en.wikipedia.org/wiki/Gadus

https://en.wikipedia.org/wiki/Cod

https://global.britannica.com/animal/cod-fish-Gadus-genus

Сподели: