Elaphe guttata

Elaphe guttata е змија која му припаѓа на семејството Colubridae, кое е поделено на неколку подфамилии.

Неговото вообичаено име беше доделено за своето присуство во ливади и пченкарски култури, но далеку од тоа да се смета за опасност, познато е како одлична природна контрола на штетници што ги спречува оштетувањата и загубите кај земјоделските култури, како и ширењето на болести кај натрапниците.

Опис

Должината на телото на зрната со пченка е помеѓу 45,7 см минимум и 1,82 м како максимална мерка. Младите се долги помеѓу 20 и 35 см.

Тој има многу лоша визија, но зависи од неговиот мирис да ги согледа знаците во околината.

Нејзината боја може да има комбинации од портокалова, црвена, беж, црна и кафеава со различни модели на точки, ленти и ленти кои се распоредени по горниот дел на телото и на страните. Тие се навистина впечатливи животни ако ги видиме во изолација, но тие имаат голем капацитет за маскирање во лисјата на нивните природни живеалишта.

Постојат варијации на дизајни на кожата во заробени примероци, но постои еден кој е познат на англиски како "снег пченка змија" каде снегот го има значењето на снегот, а тоа е затоа што кожата на оваа индивидуа е сосема бледа, како Оригиналната кожа полна со боја ќе биде покриена со проѕирно бело ќебе кое ќе го изедначи изгледот.

Обликот на главата е рамни и заоблени и учениците се тркалезни. Младите луѓе се слични по изглед, но нивните бои се помалку интензивни.

Што се однесува до сетилата, тој има многу лоша визија, но зависи од неговото чувство за мирис за да ги согледа сигналите во околината и да се заштити од можната опасност. Органот на Џејкобсон, исто така, му овозможува да открие миризливи молекули околу него.

Свилен јазик на змијата од пченка (Елафе гуттата)

Дистрибуција и живеалиште

Змиите од пченка се ендемични кон источниот и југоисточниот дел на Соединетите Американски Држави, почнувајќи од јужниот дел на Њу Џерси, Мериленд и Кентаки, до југоисточна Луизијана и јужна Флорида. На некои острови тие биле воведени, како што се Бахами, Кајмански Острови и Мали Антили.

Тие се прилагодуваат на широк спектар на средини, вклучувајќи борови шуми, тревни површини, отворени полиња, карпести области, мочуришта, земјоделски површини, тропски средини, населени места и амбари. Иако се вообичаени во ниски височини, тие се најдени во планинските региони од околу 1800 метри надморска височина.

Храна

Нивната исхрана е месојадична и поради недостаток на отров убива со констрикција. Ова, исто така, им овозможува да јадат без да ловат многу често.

Глодарите го заземаат највисокиот процент од нивната исхрана, но дополнуваат со рептили , водоземци , други мали цицачи, па дури и други змии од пченка. Нивната способност за искачување на дрвјата им дава предност при пристапот до птичји гнезда и конзумирање на нивните јајца.

Се гледа дека прво ја проголтаат главата на својата жртва; Исто така, беше забележано дека тие го трошат својот плен дури и со знаци на живот, но во слаба состојба.

Однесување

Тие обично се сончаат на карпите и за време на лизгањето тие стануваат многу агресивни и осамени, за разлика од нив за време на одвојувањето го намалуваат апетитот. За да се забрза овој процес, змиите од пченка ги тријат главите на камења за да ја олабават мртвата кожа и потоа да се лизгаат напред за да ја остават остатокот од кожата на телото. Откако ова ќе заврши, тие ќе се вратат нормално.

Оваа агресивност се јавува и за време на сезоната на парење кога се сретнуваат двајца мажи. Доминантниот инстинкт ја прави посилната змија да врши движења што го заплашуваат противникот.

Според истражувањата, жителите на југот се поактивни, и воопшто, сите оние кои припаѓаат на овој вид ги вршат своите активности во дневните часови кога температурите на околината се нормални, но во текот на топлите периоди, тие се крепускуларни.

Во некои ширини, најчесто оние на север, змиите од пченка се познати како фаза на хибернација од октомври до крајот на пролетта, околу месец април. Од друга страна, со оние на југ, хибернацијата има многу малку траење или, пак, ја немаат оваа фаза.

Змија од пченка во нејзиното природно живеалиште.

Репродукција

Познато е дека овие змии се локализирани преку ослободување на феромони и мажи, агресивни, се борат за правото на парење. Тие достигнуваат сексуална зрелост од 16 до 18 месеци.

Набргу по месецот на парење, жените во просек лежат од 10 до 15 јајца, иако можат да бидат повеќе и да ги заштитат во ковчези или јами, така што тие се надвор од видното поле на предаторите, во исто време кога тие се одржуваат со топлина и влага што треба да се развијат. Јајцата се белеат и се мерат од 1,3 до 2,5 см во дијаметар.

Мажите се повлекуваат од крајот на парењето и женките се оддалечуваат откако ќе ги стават јајцата. Тие не се враќаат за да даваат каква било родителска грижа.

По два месеци, јајцата излегуваат од јули до септември. Интересен факт е дека иако младите во јајцето се подготвени да заминат, тие не можат секогаш да ја скршат школка за да се ослободат.

Нивниот животен век е непознат по природа, но во заробеништво живеат од 22 до 32 години, во зависност од условите.

Закани и конзервација

Состојба на конзервација: "Мала загриженост".

Многу малку природни непријатели се познати по змии од пченка. Заедничката кралска змија ( Lampropeltis getula ) и змијата Coluber constapor priapus , се хранат со нив. Некои птици грабливки и месојади, исто така, се приклучуваат на листата. Всушност, нивото на камуфлажа од змии од пченка им помага да останат незабележани меѓу лисјата.

"Мала загриженост" е состојбата на конзервација на змии од пченка за IUCN. И покрај тоа што нивните закани не се поголеми, во САД тие се фатени како миленичиња и многу од нив можеби нема да бидат во оптимални услови за да го извршат својот нормален животен циклус.

Проблемот што почнува да предизвикува хаос е уништувањето на живеалиштето од страна на човечкиот развој. Иако овие змии се многу прилагодливи, за неколку години ова би можело да претставува главен проблем.