Panthera tigris jacksoni

Може да се каже дека малезискиот тигар или малајскиот тигар е неодамна откриено суштество, претходно било класифицирано во групата индокитански тигри ( Panthera tigris corbetti ) до 2004 година, каде што ДНК тестовите покажале дека тоа е подвид одделени, иако изгледаат многу тешко да се разликуваат.

Зборот Џексони, кој го носи неговото научно име, е во чест на Питер Џексон, британски конзерватор и конзерватор во тигри, кој посвети голем дел од својот живот на истражување и едукативни активности за да се стави крај на колењето на овие големи мачки.

Опис

Тоа не е голем тигар, но неговата сила и способност не треба да се потценуваат. Машките примероци се долги околу 2,59 метри, додека женките се околу 2,39 метри. Тежината може да биде помеѓу 47 и 129 кг, но просекот е помеѓу 120 и 100 кг, што е највисока мерка за мажи.

Линиите на кожата на малајските тигри се единствени во секој поединец. Тие имаат долги, мускулни екстремитети со стигнати канџи кои се опасни за противниците или за жртвите. Ноќната визија за овој и за сите тигри е шест пати подобра од онаа на човечкото суштество, затоа, дење или ноќе, тие се максимални предатори на нивното природно живеалиште.

До 2004 година, покажано е дека тоа е подвида различна од индокинескиот тигар.

Хабитат

Малајскиот тигар се наоѓа во оддалечени тропски и суптропски шуми, како и во планинските терени кои се дел од малајскиот полуостров и јужниот крај на Тајланд.

Постојат три суппопулации на малајската полуостровска територија, но истражувањата сугерираат дека тие не се составени од повеќе од 250 сексуално зрели поединци.

Тие се осамени по природа, а возрасните имаат ексклузивни територии каде машките групи се преклопуваат со женските, но многу ретко се случува обратно. Опсегот на проширување на тигрите е помал, каде што има изобилство на плен, меѓутоа, областа со неколку животни на располагање значи дека треба да патуваат повеќе патишта.

Храна

Малајскиот тигар има месојадна исхрана. Вообичаено не го брка својот плен за долги растојанија, но претпочита да нападне со заседа што скришно се крие меѓу вегетацијата за да му пријде на жртвата да има поголема растојание.

Нејзината исхрана вклучува животни како што се елени, диви свињи, кози, мајмуни и диви свињи. Понекогаш тие ги користат предностите на занемарувањето на возрасните кон своите млади, главно од слонови и носорози. Како и другите тигри, малезијата го зема животното од вратот за да предизвика смрт.

Студиите се спроведени во регионите што некогаш биле населени во изобилство од малезиски тигри и други големи предатори, откривајќи пренаселеност на дивите свињи кои се размножуваат. Ова може да изгледа позитивно за такви копитари, но во однос на екологијата, тоа значи значителен дебаланс во тропските синџири.

Репродукција

Не постојат изобилни информации за репродуктивната фаза на тигрите во Малезија, но се проценува дека тие се сочуваат по 4-годишна возраст. Периодот на гестација трае помеѓу 100 и 110 дена со просечно по 5 потомци по легло.

Мајката ги штити нејзините потомци внатре во пештери или засолништа каде што не можат да бидат лесно видливи за другите предатори, бидејќи во текот на таа фаза, тигрите се целосно беспомошни и зависни од мајката. За девет месеци тие добиваат грижа за мајките и ги следат ловите како начин на учење. На 18-годишна возраст, младиот тигар сега може да стане независен и да лови сам.

Тигрица во заробеништво.

Закани и конзервација

Состојба на конзервација: критично загрозена.

Главните закани за малезиските тигри доаѓаат од човечки активности. Нелегалната трговија со кожи, коски и месо доведе до масовно исчезнување кое ги каталогизира до денес, во критична состојба на зачувување според Црвената листа на загрозени видови на UICN.

Теловите делови на тигрите се расчленети и се дел од традиционалната азиска медицина. Исто така се верува дека коските содржат високи лековити својства, иако никој не може да го докаже овој мит.

Пренасочувањето на природните средини во земјиштето за земјоделство и шумарство ги преместува малезиските тигри во области кои се далеку од нивното првобитно живеалиште, што ги тера да влезат во човечки заедници кои го одржуваат добитокот за да преживеат. Оваа добиток е често дел од исхраната на тигри од Малезија, поради што тие се ловат или се заглавени со умирање стапици.

Во моментов, овие подвидови се заштитени од плановите за меѓународна заштита, но беше тешка задача да ги заштити од ловокрадците кои користат различни методи за да дејствуваат против законот.