Основна структура на човечкото тело

Главата, вратот, торзото, нозете, стапалата, рацете и рацете се основните делови на човечкото тело, оние видливи со голо око и кои му даваат на човекот неговата типична фигура. Како и да е, под кожата е цел универзум на органи, ткива, коски и неразлични супстанции кои некогаш врежале меѓусебно и на различни нивоа, ја сочинуваат човечката „машина“.

Само една рака е формирана од разни видови коски, мускули, тетиви, клетки и атоми. Сега, замислете ја количината на клетки и микроорганизми присутни низ целото тело. Милиони!

Едната рака се состои до 27 различни коски.

Човечката анатомија е одговорна за опишување и поврзаност на секој дел од морфологијата. Телото на една личност е многу различно од останатите животни, затоа што луѓето имаат моќ да извршуваат голема разновидност на движења, да доминираат во нивните физиолошки потреби и секако, да размислуваат рационално благодарение на сложениот мозок . Следно, знајте ја основната структура на човечкото тело:

Глава и вратот

Главата е горниот дел од телото, седи на вратот, во кој се содржани очите, устата, ушите и носот, покрај сите структури што ги сочинуваат сите овие и секако мозокот. Тоа е еден од најважните делови, бидејќи без него тело дефинитивно не може да преживее.

Черепот е структура на коските составена од повеќе од 20 коски што го штити мозокот и ги формираат шуплините на очите, носот, устата и ушите. На сите коски на черепот им се придружуваат зглобовите наречени конци , кои се појавуваат како линии кај млади лица, но на крајот се придружуваат.

Долната вилица е коска што ја формира вилицата (единствената коска во черепот што може да се движи); кај новороденчиња се состои од две половини, но наскоро се спојува сè додека не се намали на една. Најважните коски на главата се фронталните, временските, париеталните и окципиталните; вториот во долниот дел на задниот дел на главата.

Вратот се приклучува на главата со торзото и внатре во него се наоѓа хранопроводот, душникот, гркланот, тироидната жлезда и паратироидот. Во својата структура, тоа е цервикалниот регион на 'рбетот и е составен од 7 пршлени, од кои првиот се нарекува атлас и вториот, оска.

Мускулите на главата му овозможуваат на лицето да изразува различни емоционални состојби и да извршува елементарни функции како што се отворање на устата за да се храни и затворање на очите да спие.

Торзо или трупец

Тоа е централниот регион на телото од каде доаѓаат рацете, нозете и вратот; Во основа го сочинуваат градниот кош и абдоменот. Првиот одговара на градите на една личност и ги содржи ребрата кои за возврат ги штитат белите дробови и срцето. Се состои од 12 торакални пршлени, 12 пара ребра и градната коска. Абдоменот се наоѓа во долниот дел на торзото пред карлицата. Регионот во внатрешноста на абдоменот е абдоминална празнина.

Најдолгата коска во човечкото тело е бедрената коска.

'Рбетот е структурата што го поддржува трупот и е основна основа за вашиот живот со исполнување на задачите за заштита на' рбетниот мозок и содржување на коскената срцевина. Се состои од 32-35 пршлени. Мажјаците имаат подолг 'рбет од женските: тие се околу 70 сантиметри за разлика од женските 60 сантиметри.

Важни органи се концентрирани во торзото: одгледувачи, некои екскретори како што се бубрезите , црниот дроб , слезината, цревата, желудникот и така натаму.

Раце и раце

Тие одговараат на екстремитетите на телото. Рацете се состојат од 3 долги коски: хумерус, радиус и улна, додека на нозете има тибија, фибула и бедрената коска како долги коски. Тие се делови без кои лицето може да преживее, но нивниот недостаток го отежнува движењето.

Како aубопитност, најдолгата коска во човечкото тело е бедрената коска.

Нозе и стапала

Тие се краеви на рацете и нозете, чии прсти се заштитени со нокти. Изгледаат мали, но само стапалото и глуждот се составени од 26 различни коски, додека рацете имаат 27.

Накратко, структурата на човечкото тело нема еднаква во ниту еден друг вид на животно и е многу покомплексна отколку што изгледа.