Карактеристики на репродукциската функција

Репродукцијата е функцијата на живите суштества што овозможува континуитет на видовите и мултиплицирање на живите суштества во екосистемите. Мора да се каже дека репродукцијата не е елементарна за поединецот да преживее, туку за некој вид да остане на земјата.

Организмите можат да се репродуцираат на различни начини, но генерално постојат два вида репродукција: сексуални и асексуални. Првата вклучува пребарување на партнер и сексуален контакт со неа, бидејќи соединувањето помеѓу машките и женските гамети доведува до ембрион кој ќе биде потомство или бебе на поединците од видот. Асексуалната репродукција се изведува во организми кои немаат потреба од партнери за да имаат потомство, не треба да се парат и наместо да се репродуцираат со методи како што се поделба или пуканки.

Организмите можат да се репродуцираат на различни начини, но генерално постојат два вида репродукција: сексуални и асексуални.

Оние организми кои сексуално репродуцираат имаат специјализиран репродуктивен систем, како во случајот на човечки суштества.

Репродукција кај луѓето

Човечките суштества се репродуцираат природно на сексуален начин. За ова, мажите и жените имаат репродуктивен систем со специјализирани органи и ткива, кои се разликуваат по пол. Кај жените, јајниците произведуваат овули, кои се секс клетки или женски гамети. Гаметите на мажите се сперматозоиди, направени во тестисите. Оварии и тестиси се човечки гонади, односно органите кои ги продуцираат гаметите.

Fecundation е процес со кој јајце клетката и спермата на човекот се обединат. Бидејќи секоја gamete поседува генетски информации на својот "сопственик", сојузот ќе произведе живо суштество со генетска комбинација на нејзините родители.

que se divide subsecuentemente horas después de la fecundación, moviéndose desde las trompas de Falopio hasta llegar al útero. По една сперма успева да влезе во јајцето, зиготот се формира и потоа се дели на неколку часа по оплодувањето, се движи од фалопиевите туби до матката. Подоцна, еден ембрион постепено се развива и почнува да се нарекува фетус од деветтата недела по оплодувањето, односно од третиот месец.

За време на процесот на развој на фетусот, се вели дека жената е бремена; Ова значи серија на физички и хормонални промени, меѓу кои издвојуваат прекин на менструацијата, зголемување на градите и зголемување на обемот на абдоменот. Во меѓувреме, фетусот добива тежина и ги развива сите негови органи. За време на месецот 7 растот се намалува во прашање на брзина, бидејќи опфаќа голем волумен на телото на мајката.

Во некои случаи, раѓањата се јавуваат на 7 месеци или месеци од бременоста, но најчесто е дека периодот на бременост кај луѓе трае околу 9 месеци. Контракции на матката започнуваат со испорака, преку која бебето се раѓа преку вагината и дише за прв пат.

Жените можат да раѓаат 2 или 3 бебиња по раѓање, но раѓањето на едно бебе е почесто. Во неколку случаи имало породувања од 4, 5, 6 или повеќе бебиња.

Репродукција кај животни

Животните можат да се репродуцираат сексуално и асексуално. Сексуалната форма функционира во основа сличен на оној на човечките суштества, иако, се разбира, периодите на гестација, структурите каде што е родено и родено бебе, а репродуктивните навики варираат според видот. Цицачите достигнуваат сексуална зрелост на одредена возраст, влегуваат во еструс (еструс) и се сексуално се колеваат; машките го депонираат сперматозоидот во клоаката или вагината на женското и набљудувањето. Неколку недели подоцна бебето е родено вагинално или од органот кој е соодветен на видот.

> Животните како морска ѕвезда репродуцираат асексуално: ако една од нивните екстремитети се одделат од нивното тело, започнува да се развива нова ѕвезда.

Други животни вршат надворешно оплодување. Иако мажот произведува сперматозоиди и женки произведува јајца, таа ги ослободува, обично во водата, а мажот ја ослободува спермата однадвор, така што јајцата ги пловат.

Животните како ѕвездата се репродуцираат асексуално, бидејќи ако еден од нивните екстремитети се одвои од телото, започнува да се развива нова ѕвезда. Асексуалната репродукција произведува идентични копии од оригиналниот организам, нешто како "клонови", бидејќи генетските информации се одделуваат од еден организам.

Сексуална репродукција помеѓу два пингвини

Асексуалните методи се следниве:

Партеногенеза Овулите на женките не се оплодуваат, но произведуваат потомци преку мејоза.

Хермафродитизам . Организмите произведуваат јајца и сперматозоиди. Некои ги оплодуваат јајцата со сопствената сперма, но ако постои достапен партнер, тие можат да се репродуцираат сексуално.

Секвенцијален хермафродитизам. Тие произведуваат овци за време на еден дел од нивниот живот и сперма во друг, а не во исто време.

Скапоценост Потомците се развиваат од пупки кои се одвојуваат од телото на родителот и растат самостојно.

Дивизија Некои животни како што се flatworms едноставно се поделија на две, почнувајќи од главата.

Репродукција во растенија

Земјите растенија репродуцираат асексуално и сексуално, кои се ексклузивни за горните растенија (со цвеќиња, семиња и плодови).

, incluidos los musgos, se reproducen a partir de esporas formadas por meiosis, que da lugar al gametofito, donde se producen los órganos sexuales masculino y femenino. Бриофитите , вклучувајќи ги моховите, се репродуцираат од спори формирани од мејоза, што доведува до гаметофити, каде што се произведуваат машки и женски полови органи. . Органите потекнуваат од машки гамети наречени антерозоиди и женски наречени археонија . Тогаш антерозоидите ги преплавуваат архегонијците и се создава спорофит на гаметофитот. Спорофитните клетки произведуваат спори кои се транспортираат со ветер; кога паѓаат на влажно место, тие ртат и произведуваат нов гаметофит.

son plantas vasculares que también se reproducen gracias a esporas que si caen sobre un terreno lo suficientemente húmedo, pueden germinar y originar un gametofito. Птеридофитите се васкуларни растенија кои, исто така, се репродуцираат благодарение на спорите дека ако паднат на доволно влажно тло, тие можат да 'ртат и да потекнуваат од гаметофит.

Од друга страна, кормофитите или горните растенија се репродуцираат сексуално. Машкиот репродуктивен орган е андроцео и произведува антерозоиди, а женскиот орган е гиноцеумот. Секоја гамета потекнува од мејоза. За да се случи ново растение потребно е оплодување, односно обединување на двете гамети. Потоа, произлегува зиготот што потекнува од ембрион. Бидејќи растенијата не можат да се пренесат себеси, оплодувањето подразбира опрашување.