Gavialis gangeticus

Многу е вообичаено да се мешаат крокодилите со алигатори и алигатори, но многу е тешко да се случи ова со гавалите, кои, благодарение на нивните тесни и издолжени вилици, лесно се препознаваат рептилите. Во моментов има само еден вид гавиал, Ганг гариален, бидејќи за многу години е истребен и други 8 антички видови од родот .

Зборот "gavial" доаѓа од терминот хинди-гара, чиешто значење на шпански е "глинен сад" . Првите мажи во Европа кои ги видоа ги нарекуваа погрешно "Gavial", но нивното име исто така може да биде напишано и изречено како "гарни".

Ред: Крокодилиа
Семејство: Gavialidae
Род: Gavialis

Опис

Од главата надолу, гариалот е физички сличен со другите крокодилани; сепак, нозете се слаби во споредба со оние на крокодилите и затоа не можат да ја одржат својата тежина со нив или да го подигнат телото од земја. Во просек, возрасни мерки се 3,5-4,5 метри, но поединци до 6 метри се регистрирани. Неговата тежина е помеѓу 159 и 181 килограми, со максимум нешто над 600 килограми.

Постои сексуален диморфизам (физички разлики меѓу половите) многу евидентен, бидејќи мажите имаат во врвот на муцката, на ноздрите, излив на 'рскавица. Овој озлогласен булие се развива кога тие се околу 10 години. Внатре во устата се сместени вкупно 110 остри заби со бразди, кои се зголемуваат во дебелината, додека гариал станува постар.

Гариал не може да ја задржи тежината со нозете или да го подигне телото од земја.

Дистрибуција и живеалиште

Gavialis gangeticus е вид на мала дистрибуција, која се наоѓа главно во реките на Пакистан, Индија и Непал, во рамките на флувијалните системи на Инд, Ганг и Маханади. Тоа во основа е слатководно животно , и се наоѓа во поголем процент во брзо се движат реки. Обично се среќава во групи во кривите на реките, а понекогаш и во местата на длабока вода и мирни струи.

Друг аспект што го разликува од крокодилите е дека поради неговата анатомија на слаби нозе многу е тешко да се движат на суво, па одберете да се сончаат и да ги положат своите јајца на песок.

Gavial - Gavialis gangeticus.

Храна

Како што може да се очекува, гавијалот е месојаден вид . Во својата зрела фаза неговата исхрана се состои главно од риба, но младите луѓе се хранат со многу без'рбетници како ракови, како и жаби и прици. Патем, во стомакот има некои мали камења, што укажува на тоа дека тие ги проголтаат да им помогнат да ја мелат храната и да ја подобрат нивната варење.

Овој предатор лови релативно лесно благодарение на неговата необична муцка. Има неколку техники; еден од најчесто користени е да се потопи и да чека трпеливо и дискретно неподвижни, чекајќи животно да помине. Вашите сензорни органи во кожата ви помагаат да детектирате вибрации од било кое суштество кое минува близу или влегува во водата. Кога плен е доволно близу, гарјанското го доловува. Ако тоа е риба, тој брзо ја менува муцката (создава многу малку триење под вода) и ја прекинува очекуваната траекторија брзо за да ги фати изненадувачки.

Може да се мисли дека гавалилот лови и се храни на луѓе, но ризикот од ова се многу ниски. Всушност, тоа не претставува опасност за човечкото суштество.

Однесување

Тоа е генерално социјален вид кој сака да живее со своите сродници. Нивните односи се мирни и мирни, освен за време на сезоната на размножување, во кои може да се појават некои конфронтации меѓу мажите, кога тие стануваат се повеќе територијални и нетолерантни на натрапниците. Во случај на жени, темпераментот станува поагресивен кога се наоѓа во периодот на гнездење и размножување. Во социјалната структура на гавалите, поголеми мажи доминираат над женките и незрели млади.

Не е лесно да се препознаат гласовите на гавали ако не сте експерт . Неговите звуци служат за да ја заштитат својата територија и да го привлечат вниманието на спротивниот пол за време на додворувањето, пред парењето. Во овие околности, рскавичното испакнување на мажјакот расте и генерира звук кога животното се издишува.

Репродукција

Горенаведениот звук што мажите произведуваат благодарение на нивната издигнување има значења на територијалност, агресивност и внимание во текот на додворувањето. Кога маж и жена од репродуктивна возраст и сезона се сретнуваат, тие прават првиот физички контакт со триење на нивните муцки заедно. Женката не може да го прифати, или, навалете ја главата нагоре и дозволи мажот да се искачи делумно над нејзиното тело за да се сопне. Парењето обично се случува во декември.

Кратко по женскиот депозит помеѓу 20 и 100 јајца од околу 75-130 грама тежина. Колку е поголема женката, толку повеќе јајца ги става. Крокодилите имаат репутација за добри родители , а гавиал не е исклучок: мајката жестоко ги штити нејзините јајца, иако им дозволува на таткото, кој не ги инкубира, да им се приближи и следното потомство.

Сексот на мали гаврии зависи од температурата на гнездото: ако е висока, се појавуваат мажјаци.

Закани и конзервација

За жал, гариалот е " критично загрозен " вид, според Црвената листа на Меѓународната унија за заштита на природата. Нејзиното население се повеќе се намалува, поради закани како што се:

-Сезонален сезонски како резултат на употребата на речната вода за разни човечки активности. Ова во голема мера влијае на гавалите, кои не се специјално прилагодени за движење на копно.

- Риболов, со што се намалуваат неговите извори на храна и произведува загадување во водите. Сегашните гавали се изложени на цврст отпад како што се заборавените мрежи за риболов и супстанции како кадмиум и олово.

- Кражба на јајца.

-Caza за потрошувачка на вашето месо и употреба на вашата кожа во производството на разни предмети.


Извори

http://www.iucnredlist.org/details/8966/0

https://en.wikipedia.org/wiki/Ghialial

http://animaldiversity.org/accounts/Gavialis_gangeticus/

http://www.arkive.org/gharial/gavialis-gangeticus/