Алпака

Vicugna Pacos

Информации и карактеристики

Можно е дека научното име на овој вид домашно црево во Јужна Америка предизвикува забуна. Некогаш се верувало дека алпака била изведена од гванако ( Lama guanicoe ) и поради тоа ѝ било доделено научното име Лама Пакос . Сепак, релативно неодамнешните истражувања уверуваат дека алпака не е изведена од гванако, туку од викуна ( Vicugna vicugna ), факт што предизвика модификација на научното име Лама pacos на Vicugna pacos .

Денес информациите за алпака сè уште циркулираат со претходното научно име, бидејќи не сите истражувачи се согласуваат со современите студии и со промената на името, како и со веројатноста да не ја знаат оваа модификација, бидејќи иако името Викугна pacos веќе е се користи, се уште постои некаква несигурност за потеклото на алпака.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Dromedary

Опис на алпака

Алпака, член на редот Artiodactyla и на семејството Camelidae , е карактеристична бидејќи е најбројна и мала јужноамерикански камелидни видови. Слично на ламата и гунако во својот надворешен изглед, се разликува во тежина и големина, бидејќи возрасни примероци се високи помеѓу 81 и 99 сантиметри и тежат меѓу 48 и 84 килограми.

Има големи и истакнати уши. Телото е тенка и издигнува долг тесен врат; Се разбира, тенкиот врат е видлив кога не е покриен со волна, бидејќи расте до 50 сантиметри и има различни бели, кафеави и црни бои. Палтото може да биде од еднаква или разнобојна боја.

Нејзините кучешки заби се позиционирани во двете вилици и се мерат околу 3 сантиметри во должина. Женката нема развиено кучешки како машки, но со исклучок на оваа карактеристика, двата пола се физички слични.

Дистрибуција и живеалиште на алпака

Алпака има намалена дистрибуција; Таа е присутна во Андите на Јужна Америка на височина од 5.000 метри надморска височина. Живее во Перу, Боливија, Чиле, Еквадор и Аргентина, но моментално е присутен во земји како што се САД, Холандија, Австралија и Нов Зеланд, како резултат на неговото воведување во 1980-тите. И покрај тоа, 99 Стотина алпаки живеат во Јужна Америка.

Таа живее во планините, саваните и пасиштата на Андите Алтиплано, во близина на влажните зони и со температури под 0 Целзиусови степени во текот на ноќта.

Алпака е домашен вид.

Однесување на алпака

Алпака е социјално животно и живее во семејни групи. Некои истражувачи тврдат дека групите се организирани хиерархиски: тие се составени од алфа машки, женски и машки алпаки и нивните потомци. Алпакас може да ги предупреди своите врсници за опасност со производство на еден вид крик. Тој, исто така, често се брани со плукање или удирање на натрапниците.

Хранење на алпака

Тоа е исклучително тревопасно животно, а неговата исхрана е составена од трева, сено, стебла, кора, лисја од дрвја и видови треви како што се Festuca nardifolia, Agrostis Tolucensis и Deschampsia Caespitosa . Кога јаде, алпака ја јаде храната со 8 движења. Потоа го проголта и поминува низ 3 камери за да продолжи со процесот на варење.

Ви треба многу храна за да ги задоволите барањата на вашето тело. Одгледувачите на Алпака обично ја дополнуваат исхраната на животните секојдневно со доза на житни култури кои обезбедуваат важни витамини за раст.

Репродукција на алпака

Алпака е полигамозен вид и некои одгледувачи тврдат дека формираат харемови составени од 5-10 женки. Жената достигнува сексуална зрелост помеѓу 12 и 24 месеци, а мажјакот може да се репродуцира од првата година, иако некои се сексуално зрели до 3 години.

Може да се репродуцира во текот на целата година. При парење, мажот е позициониран на женката и ова му овозможува на мажот да ја воведе спермата додека емитира вокализација позната како "орлинг". 24 часа подоцна женката почнува да овулира и раѓањето се јавува по период на бременост кој трае помеѓу 242 и 345 дена. Нормално, само едно бебе кое тежи 8 или 9 килограми е родено и е одбиено помеѓу 6 и 8 месеци.

Алпака може да живее до 20 години.

Одгледување на алпака

Закани од алпака

Познато е дека популацијата на алпаките не е во опасност од исчезнување, но нејзината дистрибуција е многу мала. Подигната е главно од крзно, кое се користи за производство на ткаенини што се користат во џемпери, пончос, палта, постелнина и многу повеќе.

Тоа е латентна опасност за алпака да ја чува во стада заедно со ламата, бидејќи двата вида имаат тенденција да се парат и да произведуваат потомство со многу слаб генетски состав.

Од своја страна, Црвената листа на Меѓународната унија за заштита на природата не ја оцени моменталната состојба на алпака.